Ilyenek a mai magyar apák

2016. október 11. 21:58

Hiánypótló magazin jelent meg a piacon: Apa Magazin! Az indulás kapcsán megvizsgálták, milyenek is a mai magyar apák.

2016. október 11. 21:58

Hiánypótló, kimondottan családos férfiaknak szóló magazin jelent meg a polcokon. Az Apa Magazin célja, hogy gyermeknevelési témákban nyújtson tartalmas olvasnivalót — apáknak!

Az indulás kapcsán mintegy 1.700 édesapa közreműködésével felmérés készült arról, hogy valójában milyenek is a mai magyar apák. A számokból kiderül, hogy a hagyományos családfői szerep egyre inkább visszaszorul, és a szülők közösen döntenek a gyermeknevelést illetően (is). 100-ból mindössze három férfi marad otthon „háztartásbeliként”, de minden harmadik apa legalább 2-4 órát eltölt egy átlagos hétköznapon a gyermekével. Ebben az időben a közös tevékenységek kapnak nagyobb hangsúlyt: játék, sport, séta, játszóterezés, nagyszülők látogatása, tévézés a leggyakoribb program.

A gyermekneveléssel kapcsolatos döntéseket az apák kétharmada megbeszéli párjával. Probléma esetén az apák 80%-a elsősorban az anyához fordul. Körülbelül minden tizedik családban előfordul, hogy gyermeknevelési elvekben sokszor nem értenek egyet a szülők. 

 

A szigorúság és a tekintélyelvű nevelés mára már letűnt nézetek, a XXI. század apái a szeretet-központúságot, az odafigyelést és a tisztességet nevezték meg legfontosabb gyermeknevelési értékként. A kicsikkel való együttlétet, szeretetet és vidámságot élvezik a legjobban, ám problémát jelent számukra a munka-magánélet összehangolása.

A válaszadók elmondták: átlagosan havi 10 és 50 ezer forint közötti összeget költenek gyermekeikre, melyből játékra, ruhaneműre és utazásra is futja.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!