Molnár Lajos igazáról

2015. április 08. 03:17

Csütörtökön temetik Molnár Lajost, a „vizitdíj atyját". Reformja elbukott, azóta csak rohadunk. Horn Gábor emlékezik.

2015. április 08. 03:17
Horn Gábor
Horn Gábor

"Lajos tétele e két alapigazságon alapult: 1.) a beteg az úr; 2.) mindez piaci szereplők beengedésével érhető el, így nem csupán a kórház lesz modernebb, az ellátás és annak irányítása szakszerűbb, de az orvos is jól jár, hiszen többletjövedelmei legális csatornákon jutnak el hozzá.


Mindez az egészségügy zavaros és folyamatosan romló helyzetét európai irányba tolta volna el, miközben természetesen a szolidaritás elvéből kiinduló biztosítási szisztéma mindenkire kiterjedt volna. A reformok bukása óta folyamatos lejtmenetben van az egészségügy is. A Fidesz leginkább nem csinált semmit, mert nem mert beavatkozni a struktúrába, s mert fél a transzparens, piaci viszonyoktól.

Így vándorolt el több ezer orvosunk és egészségügyi szakemberünk az elmúlt fél évtizedben, így történik ma is az a kórházakban, mint a létező szocializmus GMK-korszakában: összecsúszik közpénz és magánpénz, járulékokból fedezett műszerekkel vizsgálnak magánpraxisban orvosok, a jobb ellátás reményéért pedig nem egyszer már előre kell fizetnie a betegnek, vagy legalábbis mind több beteg érzi úgy, hogy akkor jár el helyesen, ha előre is fizet.

Mindez valódi tragédia, s ennek a tragédiának az egyetlen feloldása a szabad piaci modell beengedése lenne. Ma már – amikor a Fidesz is látja a rendszer teljes összeomlását és mintha puhatolózó lépéseket tenne abba az irányba, amelybe Molnár Lajos lépett volna, ha nem akadályozza meg éppen és elsősorban a Fidesz – hatalmas késésben az ország, kivándorolt, kint sikeres egzisztenciát teremtő orvosainkat több mint nehéz lenne visszacsábítani. Miképp a kórházak többsége is időarányosan még inkább lepusztult, eszközparkja amortizálódott, tehát minden hónappal, évvel drágább a reform."
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2022. január 19. 22:50
Hát nem, Horn elvtárs! A beteg minden ilyen esetben kiszolgáltatott. Azért, mert beteg. Azért, mert gyógyulása az orvos szaktudásának függvénye. Azt hiszem, sokkal többen örülnek annak, hogy idióta tervetek nem valósult meg. Molnár nagy gazember volt, de te sem vagy sikkal különb.
balbako_
2022. január 19. 22:50
Molnár gyilkos reformjai az SZDSZ további agyament ötleteléseit valósította meg. Mindenkit a karvalytőke karmai közé hajszolni ez volt a nagy terv.
puszika
2016. október 12. 20:02
Gabika! Ha magadra értetted stimmel!!
balbako_
2016. október 12. 20:01
Hála Istennek, csak ti rohadtok, az ország nem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!