Az MMA összetételére is vonatkozik a művészet szabadságának követelménye

2014. május 28. 14:55

Az Alkotmánybíróság szerdai határozatában megállapította: a Magyar Művészeti Akadémiát köztestületté nyilvánító törvény nem áll teljesen összhangban a művészet szabadságára vonatkozó alkotmányos követelménnyel, mert az MMA-nak, mint köztestületnek csak azok lehettek tagjai, akik korábban az MMA, mint civil szervezet tagjai voltak. A testület szerint az alkotmányból nem vezethető le ez a kizárólagos követelmény.

2014. május 28. 14:55

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szervezetének, összetételének meg kell felelnie a művészeti szabadság alkotmányos értékének – mondta ki szerdai határozatában az Alkotmánybíróság. A testület azt is megállapította, hogy az akadémiát köztestületté nyilvánító törvény nem áll teljesen összhangban a művészeti alkotás szabadságát biztosító semlegesség és pluralizmus követelményével.

Az MMA ügyében az ombudsman fordult az Ab-hez, mert álláspontja szerint az állami semlegesség követelményét sérti, hogy az MMA – mint köztestület – alakuló ülésén csak azok vehettek részt, akik a Magyar Művészeti Akadémia – mint 1992 óta működő civil szervezet – tagjai voltak 2011. január 1-jén.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint azonban az Alaptörvényből nem vezethető le, „hogy az MMA-t, mint köztestületet kizárólag a Magyar Művészeti Akadémia egyesületből kellene létrehozni. Pusztán az elnevezés azonossága ezt a kizárólagosságot nem jelentheti.” A határozat indokolása szerint „az MMA jogállami, alkotmányos intézmény, a művészet szabadságának »intézményes« kiteljesítője és védelmezője. Ugyanakkor ez nem zárja ki azt, hogy a köztestület megszervezése, tényleges létrehozása során ne lehetne felhasználni egy már létező civil szervezet – akár egy egyesület – tagságát, kapcsolatrendszerét, vagy akár infrastruktúráját is.”

Az Alkotmánybíróság alkotmányos követelményt fogalmazott meg, jogszabályt nem semmisített meg, mert a köztestület már működik, újabb jogviszonyok keletkeztek, a kifogásolt jogszabályi rendelkezés akár visszaható, akár jelen idejű megsemmisítése pedig a jogbiztonság sérelmét idézné elő.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2014. július 03. 15:25
Sajnos egyáltalán nem számít, hogy mi a véleményed Feketéről. Ahogy egyetlen vonyító hiszterolibsi véleménye sem oszt vagy szoroz. Legfeljebb annyiban, hogy a vonyítás hangereje és hisztéria foka indikétorként jelzi, hogy Fekete nagyon is jó helyen van és nagyon is helyes, amit tesz. Szóval elmondtad a nyomorod, OK, kutya ugat, karaván halad. Ha végképp nem bírsz élni a téged nyilván percenként felzaklató Feketétől, előtted a nagyvilág.
Fahrenheit 451
2014. május 28. 22:04
"a Magyar Művészeti Akadémiát köztestületté nyilvánító törvény nem áll teljesen összhangban a művészet szabadságára vonatkozó alkotmányos követelménnyel" ez olyan, mint amikor egy nő csak egy kicsit terhes..
Góg és Magóg fia
2014. május 28. 22:04
Az mégiscsak röhej, de ha akarom siralom, hogy egy pinceklubot egyszer csak beírnak az alkotmányba. Onnantól megmondják mi a művészeti érték,és ők avatják a szenteket,kizárólagos joggal osztják a lóvét, és tetszés szerint negligálnak, vagy épp kreálnak életműveket.
Locassen
2014. május 28. 20:43
akkor ez olyan, mint a Krím-félsziget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!