A Vajdaságban is gyógyít a katolikus orvosmisszió

2020. augusztus 05. 09:59

A koronavírus-járvány óta először indult útnak a Katolikus Karitász Orvosmissziója. Az önkéntes orvosokból álló különítmény július első hétvégéjén a Délvidéken végzett szűrővizsgálatokat magyar diákok és hozzátartozóik körében. Vojcek Lászlót, a missziót vezető orvost kérdeztük a tanulságokról.

2020. augusztus 05. 09:59
null

Kecskés Csoma írása a Mandiner hetilapban.

Fotó:Vermes Tibor
Fotó:Vermes Tibor

Az Orvosmisszió járvány utáni első útja a Délvidékre vezetett. Kárpátalján a vírushelyzet miatt még mindig nem közelíthető meg az a tizenhat helység, amelyet látogatni szoktak. Összesen huszonhárom településen végeznek szűrést Délvidéken, Erdélyben és Kárpátalján. A harmadik éve felkeresett muzslyai Emmausz Kollégiumban – Nagybecskerek külterületéről van szó – elsősorban az ott tanuló diákokat és a helyi magyar közösség gyermekeit szűrik, de természetesen a felnőttekkel is foglalkoznak, nőgyógyászati rákszűrést is végeznek.

Vojcek doktorék rendkívül jó tapasztalatokat szereztek. Három év után jogos annak a felmérése, hogy orvosilag milyen változás történt. Százötvenhat személynél, köztük nyolcvannégy gyermeknél végeztek szűrést. „A visszajárók harminckét százalékánál a gyógyulás következtében elvehetők voltak a mozgásszervi segédeszközök – meséli az orvos. – Sok esetben megszűnt a gerincferdülés, a nagy fájdalmat okozó lábboltozat-süllyedés vagy a térdfájdalmat okozó saroksüllyedés.” Hogy miért? Egyrészt már kora gyermekkorban kezdik a kezelést, másrészt konduktor által előkészített tornagyakorlatos füzetet adnak rajzokkal.

Nem elhanyagolható az sem, hogy Muzslyán uszoda is rendelkezésükre áll, az úszás lehetőségét az Emmausz Kollégium biztosítja minden rászorulónak. A konduktorok, a gyógytornászok felhívták a figyelmet arra, hogy milyen fontos hetente legalább három alkalommal egy órát úszni. Ez a hármas kezelési kombináció megmagyarázza, miért ilyen magas a gyógyultak száma, ráadásul egy növekvő csontozatú szervezet is kompenzál, ha az orvostudomány besegít kicsit. „A besegítés sikerességét tudtuk most felmérni a három évvel ezelőtti eseteinknél, és nagyon jó a tapasztalat. Örömmel vettem, hogy a felnőtteknél is kiválóak az eredmények” – teszi hozzá az orvos.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!