A „közfogit” csak a munkaerőpiac apasztja

2020. január 08. 23:24

Tizedik évébe lépett az Orbán-kormány új, egységes közfoglalkoztatási rendszere. Noha az ellenzék azt terjeszti, hogy a kabinet elsüllyeszti a közfoglalkoztatást, magára hagyva a szegényeket, egész más kép rajzolódik ki dél-borsodi és Tápió-vidéki riportunk nyomán és a Belügyminisztériumban szerzett információkból.

2020. január 08. 23:24
null
Joó István
Joó István

Az ellenzéki sajtó valamit mindig támad a közfoglalkoztatási rendszer kapcsán. Az eleve világosan látszik, hogy nagyon következetlenül, a korábbi érveknek ellentmondva. E sorok írója nemcsak azt szeretné kideríteni, hogyan működik, és mennyire töltötte be céljait a közfoglalkoztatás, hanem azt is, van-e igazság abban az új, merész, de máris élénken sulykolt állításban, hogy a kormány immár elsorvasztja a rendszert, magára hagyva a benne dolgozó szegényeket. Értek valamit az eddigi erőfeszítések, ráfordítások kormány- és helyi szinten, vagy sem? Tényleg kivonul-e sikerágazatából a kormány?

Ahhoz, hogy az ellenzéki bírálatok időben kibomló következetlenségét észrevegyük, egy tapodtat sem kellene elhagyni a Mandiner szerkesztőségét. Elég csak egy kis emlékezőtehetséggel rendelkezni, mi volt a pocskondiázás lényege 2011-ben, az új, nagyarányú közfoglalkoztatási rendszer bevezetésekor és azután hosszú ideig, illetve mi most. Annak idején a baloldali-liberális mezőből az hallatszott, hogy kicsi a garantált közmunkásbér, ezzel csak kiszúrják az emberek szemét – pedig kezdettől jóval magasabb volt a szociális segélynél, és aztán csak növekedett.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2020. január 09. 15:19
Jó cikk. Tetszett. Épp most olvastam nyomtatottként. Jobb úgy. Persze sokszor hiányzik az interaktívitás a hozzászólás lehetősége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!