A „nagy elterelő hadművelet”

2023. március 21. 11:56

Stier Gábor
Moszkva tér
Mondjuk ki, az Egyesült Államok ismét csak hülyének nézi a világot, a szövetségeseit is.

„Az elterelő hadművelet kiötlői úgy gondolkodtak, hogy két legyet ütnek egy csapásra. Egyrészről Ukrajnára terelik a gyanút, hiszen ez az áldozat iránti megértés miatt a nyugati információs burokban veszélytelen. De nem a hatalomra, hanem valamilyen ismeretlen, Putyinnal szembenálló csoportra, amelyben akár orosz állampolgár is van. Ezzel erősítik a Kremllel szemben álló »partizánok« utóbbi időben a kommunikációs térben tudatosan épített narratíváját. Azzal persze e verzió kidolgozói keveset törődtek, hogy egy ilyen diverzáns akció technikai kivitelezésére – feladat végrehajtásához nyolcvan méternél mélyebbre kellett lemerülni, ez pedig ipari méreteket igénylő feladat, amely több száz kiló robbanóanyag elhelyezését jelenti – az országok csupán szűk köre képes. Mint ahogy azt sem szabad elfelejteni, hogy a műholdról származó információkat feldolgozó SpaceKnow nem egy jachtot, hanem két nagyméretű, 100-130 méter hosszú, »sötét«, azaz kikapcsolt AIS-transzponderrel közlekedő hajót azonosított, amelyek a robbanások előtt haladtak el a szóban forgó területen. De ezzel a nyugati fősodor ugyanúgy nem foglalkozik, mint Hersh állításainak cáfolatával.

»Mondjuk ki, az Egyesült Államok ismét csak hülyének nézi a világot, a szövetségeseit is, amelyhez Berlin továbbra is asszisztál. Az szinte mindegy, hogy a NATO egységének megőrzése miatt, vagy csupán képtelen ellenállni Washington nyomásának.«

A Fehér Ház szempontjából pedig még csak nem is a presztízs, sokkal inkább a hegemón szerep megőrzése, pontosabban a multipoláris világrend kialakulásának elodázása, ennek érdekében a nyugati tömb összetartása a fontos. Ha a konkrét esetet nézzük, akkor Washington a fő célt már elérte, hiszen egyrészről hosszú időre megszakított minden, az európai versenyképességet jelentős részben fenntartó kapcsolatot Oroszországgal, ezzel egyúttal ki is szorította a legnagyobb vetélytársát az európai energetikai piacról. Ebben a történetben kulcsfontosságú momentum a háború mellett az Északi Áramlat kiiktatása, ezzel – Antony Blinken amerikai külügyminiszter szavaival – Európa leszoktatása az orosz gázról.”

Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky

***

Kifarolna Ukrajna mögül az Egyesült Államok?

 

***

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1925. (Huszonöt!) "Praktischer idealismus" , Paneuropa Verlag. A szerző
1950-ben a CharleMagne díj első díjazottja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés