Óriási fordulat: Dobrev Klára hadat üzent a grönlandi jegesmedvéknek

2023. március 14. 11:04

Francesca Rivafinoli
Mandiner
A DK épp csak elkezdett hangolódni március 15-ére, de Klárának máris sikerült tökéletesen összefoglalnia a párt minden önbecsüléstől mentes múlt- és jövőképét. Köszönjük.

Üzenjünk közösen a hatalomnak, hogy nem mondunk le az ezeréves álmunkról, hogy mi is úgy akarunk élni, mint más európaiak” – hív minket Dobrev Klára a DK március 15-i rendezvényére, nyomatékképpen hozzátéve: „elődeink éltek és haltak ezért”.

A felhívás hallatán először is hálát adhatunk: számítások szerint 1946-ban az egy főre jutó magyar GDP az osztrák bruttó hazai termék 88 százalékát tette ki, míg 1990-ben 38,2 százalékát – képzelhetjük, hol tartottunk volna a rendszerváltás idején, ha elődeik még csak nem is éltek-haltak volna azért, hogy nyugati életszínvonalnak örvendhessünk.

A kulákleszármazottak külön is köszönik a több évtizedes törődést; pedig közéjük is lövethettek volna.

Másfelől el kell ismerni, frappáns a megfogalmazás: nehéz lett volna tömörebben összefoglalni a DK minden önbecsüléstől mentes múlt- és jövőképét.

Aki hétvégén is korán ébred, hallhatta vasárnap reggel a rádióban a (zömében egyházi) roma szakkollégiumok néhány diákját. Szüleik a nyolcadik osztályig jutottak, édesanyjuk egyedül nevelte őket – ők pedig épp gyógypedagógusnak, közösségszervezőnek vagy épp közgazdásznak tanulnak, egyikük bátyja immár diplomás programtervező informatikus. A kérdésre, hogy nem volt-e nehéz azzal a háttérrel idáig eljutni, az egyik derék roma fiatal a legnagyobb természetességgel kijelenti:

csak akarni kell.

Ezzel szemben érkezik a messzemenően privilegizált Apró-unoka a maga üzenetével: ha mi, ezeréves lúzerek úgy akarunk élni, mint „más európaiak”, akiknek élete Molenbeektől Thrákiáig csupa játék és mese, akkor megfeszítve kell álmodnunk tovább, időnként jól odamondva egyet „a hatalomnak”, és akkor egyszer majd tényleg jobb lesz nekünk, becsszó.

Amióta Dobrev Klára legelőször elújságolta, hogy már szinte érkezik is az európai minimálnyugdíj, körülbelül 200-230 roma szakkollégista szerzett egészen konkrétan diplomát – de aki szerint hatékonyabb és európaibb megoldás a sült galambot várni, az persze nyugodtan álmodjon tovább.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, egyáltalán

kik is azok a „más európaiak”, akiknek életéről oly rendületlenül álmodunk.

Mert nyilvánvalóan a „más európaiak” közé kell sorolnunk például az Észak-Égei-szigetek lakosságát, akik 2010-ben még bő másfélszer jobban éltek, mint az Észak-Alföld régió lakói, 2021-re viszont GDP-jük csökkent, míg az Alföldé megugrott, így mára már mögöttünk kullognak, az elmúlt nyolc évben megnyert migránstömegekkel a hátukon.

Pest régió ma már Szicília és Andalúzia között helyezkedik el jólétileg, a Kanári-szigetekkel azonos súlycsoportban – vagy ne ezekkel a „lusta” déli népekkel hasonlítsuk össze magunkat, hanem a szorgos germánokkal, a fegyelmezett északi protestánsokkal? Csak ugye akkor nem álmodozni kellene, sem pedig a „hatalomnak” üzengetni és a dobrevi messiást várni, hanem a roma szakkollégistákhoz hasonlóan tanulni és dolgozni. Már csak azért is, mert a kormány által állítólag megvetett

Budapest az Eurostat szerint gazdaságilag mára megelőzi Antwerpen tartományt, Salzburgot, Hága-Rotterdam környékét, sőt, még Bécset is

– elég önsorsrontó az, aki egy ilyen régió lakójaként az ezeréves vélt elmaradottságán kesereg. A portugálok három földrész erőforrásaival gazdálkodhattak évszázadokon át, a világháborút is megúszták, ehhez képest Lisszabonban az egy főre jutó, vásárlóerő-paritás alapján számított GDP ma nem éri el a budapesti 62 százalékát (megjegyzendő, hogy 2010-ben még 81 százalékon álltak, csak azóta Budapest kilőtt, Lisszabon pedig lényegében egy helyben toporgott).

Tény, hogy a kelet-magyarországi régiók még mindig lemaradásban vannak és kevés görög, bolgár, román, szlovák, lengyel, illetve horvát régiót utasítanak maguk mögé – a roma szakkollégiumok viszont zömében pont arrafelé segítik azokat, akik akarnak is, nem csak álmodnak. Mint ahogy a debreceni akkumulátorgyár is pont azon a vidéken létesül – lehet ellene tiltakozni, csak sajnos egy régió gazdaságát egyelőre egy gyárral jobban fel lehet pörgetni, mint álmodozással és a hatalomnak való üres üzengetéssel.

Apropó akkumulátor. Amikor Dobrev Klára harciasan kijelenti, hogy mi is úgy akarunk élni, mint más európaiak, azzal lényegében hadat üzen az alpesi gleccsereknek és a grönlandi jegesmedvéknek. Tény ugyanis, hogy

a magyar ember energiafogyasztása szűk fele egy átlag belgáénak vagy luxemburgiénak

– azaz ha abból indulunk ki, hogy az éghajlat védelme az energiatakarékosságnál kezdődik, akkor inkább azon kéne igyekezni, hogy nyugati barátaink hasonuljanak a mi életmódunkhoz, nem pedig fordítva.

Ami konkrétan a fosszilis tüzelőanyagokat illeti, 2021-ben egy magyar átlagosan 22 608 kWh szenet, olajat és gázt fogyasztott el; a német átlag 32 ezer, a belga pedig 48 ezer kWh volt. A dúsgazdag luxemburgi meg sem állt az 58 533 kilowattóráig. Amíg nem teszik kötelezővé, addig felőlem lehet ez az életmód és úgy általában a jóléti túlfogyasztás a DK célja, csak akkor nyugtázzuk, hogy a balos pártnak klímagyilkos hajlamai vannak.

Apropó gyilkos. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2020-ban Franciaországban és Romániában százezer lakosra 1,3 szándékos emberölés jutott, Belgiumban és Svédországban 1,20, Magyarországon 0,79. Önmagában ez persze nem sokat jelent, hiszen akár egyetlen ámokfutás is ronthatja a statisztikát, csakhogy más bűncselekményeket mellé helyezve meglehetősen egyértelmű mintázat látszik kirajzolódni. A százezer polgárra jutó lopások száma Svédországban 3012, Belgiumban 1352, Franciaországban 1010, Magyarországon 516. Rablásból Belgiumban százezer lakosra 102 jutott, Svédországban 85, Németországban 40,7, Franciaországban 31,5, Magyarországon 6,2.

Hasonló a helyzet a nemi erőszakkal

– lehet arra fogni a dolgot, hogy nálunk biztos sokkal-sokkal magasabb a látencia, de mielőtt bárki azt kérné az aranyhaltól, hogy varázsoljon nekünk olyan életet, amilyen „más európaiaknak” van, azért tegye hozzá, legyen szíves, hogy a közbiztonságunk maradhat, köszönjük.

Az viszont kétségtelen, hogy a születéskor várható élettartam tekintetében nem ártana felzárkózni „más európaiakhoz”. 1950 körül még a világon a harmincadik leghosszabb ideig éltek a magyarok, innen sikerült a rendszerváltás időszakáig leküzdeni minket a 95. helyre.

Dobrev Klára első körben megfejthetné nekünk, miért is alakult így.

 

Nyitókép:MTI/Mohai Balázs 

***

 

Összesen 213 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó, mint mindig.
Rivafinoli nem tud hibázni.

A "felvilágosodás" is terrorba fordult, akkor a jakobinusba. Ott ért véget, amikor Napóleon látva az egész zsákutca mivoltát, megpuccsolta a rendszert.

Látom elkészültél a mai napi flódoddal is így mi válaszolunk rá. Sokat ollózhattál az éjszaka és fontos hogy ezt ide is szard.
https://mindenszo.hu/elmelkede..
AKI 500 KARAKTERREL NEM TUDJA MAGÁT KIFEJEZNI ANNAK TÖBB EZERREL ANNAK CSAKIS A PROPAGANDA A LÉNYEG. EZÉRT VAGY KORLÁTOZZÁK A KARAKTERSZÁMOT VAGY ADJÁK VISSZA AZ X-T.

Mivel egy érthetetlen barom vagy és azt hiszed tiéd az egész Mandiner komment szekciója, nem hagyjuk válasz nélkül.
Folyamatosan ide szarsz és baloldali szemetet és propagandaanyagot másolgatsz ide.
A 4x 2/3 viszont ezeken alapul.
Pontosan neked érdemes most felidézni, hogy nem volt ez mindig így: a komcsi kormányok elhibázott gazdaságpolitikájukkal államcsőd közelébe navigálták az országot, behívták az IMF-et, valamint a magyar családokat folyamatosan megsarcolták. Gyurcsány Ferenc és barátja, egyúttal utódja, Bajnai Gordon politikája kimerítette az ország erőforrásait csődöt idéztek elő csak nem merték annak nevezni, a magyarok belefásultak az állandó megszorításokba és beintettek nekik. Habzsold, hogyan zsigerelte ki Magyarországot a Gyurcsány-Bajnai páros meg még a „hozzáértő sikeres közgazdászaid”!

"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet" - talán ezek a hírhedt őszödi beszéd legismertebb gondolatai.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök így jelezte kiszivárgott, 15 évvel ezelőtt elmondott szónoklatában, hogy a baloldali kormányok felelőten gazdaságpolitikájának következtében Magyarország óriási bajban van. Nem sokkal ezután a magyar családok és a nyugdíjasok komoly megszorító csomagot kaptak a nyakukba.

Az őszödi beszéd után
Gyurcsány Ferenc pár nappal a beszéd elmondása után, egyúttal három hónappal a kiszivárgása előtt, tehát 2006 júniusában az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén bejelentette, hogy

30 százalékkal emelkedik a háztartási gáz és 10-14 százalékkal a villamos energia ára;
a nyereséges vállalkozásoknak és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyeknek négy százalék szolidaritási különadót kell befizetniük;
a kormány jövő évtől be kívánja vezetni a házipénztári adót (ezt azoknak kell megfizetniük, akiknek a napi pénztáregyenlegük éves átlaga több mint kétszerese a készpénzes értékesítésük átlagos napi összegének - szerk.);
az áfa 15 százalékos kulcsát pedig már 2006. szeptember 1-jétől húsz százalékra emelik;
az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsát október 1-jével 15 százalékról 25 százalékra növeli a kormány;
a munkavállalók által fizetendő egészségbiztosítási járulék négy százalékról hat százalékra emelkedik,
a munkavállalói szolidaritási járulék egy százalékról 1,5 százalékra nő;
jövőre pedig a munkavállalók egészségbiztosítási járuléka tovább nő, hat százalékról hét százalékra;
a kormány 2008-tól az átlagos értéket meghaladó lakó- és üdülőingatlanokra ingatlanadót vezet be; illetve
a korábban megígért adócsökkentési programot pedig elhalasztják.
A magyar társadalmat valósággal sokkolták a kilátásba helyezett intézkedések, a nemzetközi sajtó is értetlenül állt a dolog előtt. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) arról írt, hogy "a magyarok dörgölik a szemüket, főleg azok, akik a szocialisták és a szabad demokraták koalícióját a következő négy évre még kényelmesebb többséggel ruházták fel". Valóságos hideg zuhany volt ez, hiszen Gyurcsányék a választási kampányban még teljesen mást ígértek: erős Magyarországot és büszke köztársaságot. Ebből aztán semmi nem lett: az ország a rendszerváltás óta nem került ilyen rossz állapotba.

A volt kormányfő Új egyensúly program néven csomagolta be a megszorításokat, de a kommunikációs trükk hosszú távon nem jött be.
https://magyarnemzet.hu/belfol..

Gyurcsány Ferenc mindent megígért a 2006-os választási kampányban, később kiderült, hazudott, a magyar gazdaság az összeomlás szélére került

A megszorításoknak közel sem lett vége 2006 nyarán, annak hatásai több területen is megfigyelhetőek voltak.

Egészségügy. A kormány a minimálbér reálértékét nem emelte, a növekedésnél magasabb volt az infláció. Mivel az egészségügyi dolgozók bérének reálértékét sem növelték, több ezer orvos és ápoló hagyta el a pályát vagy az országot. A második Gyurcsány-kormány súlyos bűne, hogy elhanyagolta az egészségügyi intézményeket: a kórházak és az orvosi rendelők állapota drasztikusan romlott. A megszorító intézkedések következtében több tucat kórházat kellett bezárni, 3000 orvost és 6000 egészségügyi szakdolgozót kirúgni, a kórházak adóssága jelentősen nőtt, 600 milliárd forintot vontak el az egészségügytől.

Családok. A Gyurcsány-kormány eltörölte a családi adókedvezményt az 1 és 2 gyerekes családok esetében, a háromgyerekesekét 60 százalékkal, nevetséges mértékűre csökkentették.
Mindezek mellett elvettek egyévnyi gyest. Ezenkívül visszavonták a támogatott forinthiteleket, ezzel devizacsapdába kergették a magyar családokat. Egekbe emelték a tankönyvek árát, a nyereséges Nemzeti Tankönyvkiadót privatizálták.

A baloldal 2 év alatt (2007-2008) több mint 14 000 tanárt tett utcára, és több mint 100 iskolát zárt be. További 748 iskolát szüntettek meg, azokat beolvasztották más intézményekbe, ezzel 1000 településen szűnt meg a helyi iskola. Összesen 283 óvodát zártak be, 1191 óvónőt rúgtak ki. Ezzel egy időben csökkentették a diákok utazási kedvezményét 17,7 százalékkal, és 28 vasúti mellékvonalat zártak be 942 kilométer hosszan. Nem mellesleg fizetős lett az óvodai és bölcsődei étkeztetés.

A Gyurcsány-kormány bevezette az egyetemi tandíjat, amit a 2008-as sikeres népszavazás törölt el. Arról nem beszélve, hogy 5,9 százalékról 11,3 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya a volt kormányfő megszorításai következtében.

A társadalom minden szegmensét érintette Gyurcsány Ferenc kormányának
Önkormányzatok. 1300 milliárd forintra növelték az önkormányzatok adósságát, hiszen elvonták tőlük a pénzt. Igaz, a feladatköreiket nem csökkentették. Jól mutatja a helyzetet, hogy csak Budapesten 251 milliárd forint adósságot hagytak hátra. Leállították a MÁV fejlesztését: a társaság adóssága 2010-re 300 milliárd forintot tett ki. Eladták a nyereséges szállítmányozási üzletágat (MÁV Cargo). 80 milliárd forint adósságot halmoztak fel a BKV-nál, ezzel a vállalat hitelképtelen lett, a fejlődés itt is leállt.

A 2008-as gazdasági válság
Az ország csődközeli állapotba került Gyurcsány megszorító intézkedései következtében: az emberek alig tudták kifizetni a havi számláikat, vállalkozások sokasága ment tönkre, a közhangulat pedig sosem látott mélypontra jutott.

Nem segítette a helyzetet a 2008-as gazdasági válság, ami váratlanul érte a romokban lévő magyar gazdaságot. Gyurcsány Ferenc a válság Magyarországra vonatkozó hatásainak csökkentésére 12 pontos csomagot jelentett be, amiben sok mindent megígért, de ezekből csak a megszorításokat tartotta be. Olyannyira, hogy
A VOLT KORMÁNYFŐ PÁR NAPPAL KÉSŐBB BEHÍVTA AZ ORSZÁGBA A NEMZETKÖZI VALUTAALAPOT (IMF): A MAGYAR KORMÁNY EGY GIGA HITELCSOMAGRÓL ÁLLAPODOTT MEG A NEMZETKÖZI SZERVEZETTEL.
Az IMF feltétele az volt, hogy a hitelért cserébe 300 milliárd forintos költségcsökkentést (azaz durva megszorítást) sanyargatást kell végrehajtania a lakosságon. Érdekes nem magukon, hanem máson.

A nemzetközi szervezet nyomására Gyurcsány 2008 októberében újabb megszorító csomaggal jelentkezett. Ennek részeként az állami költségcsökkentés mellett a közszféra béreinek befagyasztását jelentette be, és a 13. havi bért is visszavonták. Már ekkor csökkentették a 13. havi nyugdíj értékhatárát (80 ezer forintban) és a jogosultak körét.

A folyamatos megszorítások és a gazdaság folyamatosan romló eredményei miatt Gyurcsány 2009 márciusában megbukott, megüresedett helyére pedig bizalmi embere, Bajnai Gordon érkezett.

Gyurcsány Ferenc kezet fog Bajnai Gordonnal a MSZP 2009-es rendkívüli pártkongresszusán

A "korrekciós" csomag
Az új kormányfő nem sokkal a váltást követően, áprilisban jelentette be programját, amiben a költségvetési kiadásokat 2009-ben 350–400, 2010-ben pedig 900 milliárd forinttal tervezték csökkenteni. Viszonyításképpen: ez a 2008-as költségvetés 10 százalékát jelentette. Azaz,

EGY EGÉSZEN DURVA MEGSZORÍTÁST KAPTAK A NYAKUKBA A MAGYAR EMBEREK. BEKÖSZÖNTÖTT A MINDENKINEK FÁJNI FOG POLITIKA.

A Bajnai-csomag az élet minden területét érintette, az állandósult megszorítások kifárasztották a magyar társadalmat.

A közszférában két évre befagyasztották a bruttó bértömeget (vagyis béremelést csak elbocsátásokkal lehetett volna kapni). Emellett a kormány visszavonta a 2009 második félévi kereset kiegészítést, és megszüntette a 13. havi bért. Arról nem is beszélve, hogy drasztikusan megvágták az önkormányzati támogatásokat.

A csomag kifejezetten hátrányosan érintette a nyugdíjasokat. Bajnaiék előrehozták a nyugdíjkorhatár emelését, a 2009-es és 2010-es nyugdíjkorrekciót visszavonták, valamint megszüntették a 13. havi nyugdíjat

Emellett több szociális megszorítást is hoztak. A baloldali kormány 10 százalékkal csökkentette a táppénzt, befagyasztotta a családi pótlékot, rövidítette a gyes és a gyed idejét két évre háromról (ehhez bölcsődeépítéseket ígértek, de azok nem valósultak meg). Ezenkívül megszüntették a lakástámogatási rendszert, és fokozatosan kivezették a gázár- és távhő-kompenzációt.

A gyurcsányi úton: Bajnai Gordon volt kormányfő folytatta a megszorítások
A csomag részeként csökkentették a tömegközlekedés támogatását, aminek következtében drágultak a jegyek és a bérletek. Nem mellékes, hogy az EU-s agrártámogatások nemzeti önrészét is megvágták. Az adórendszert is komolyan érintették a megszorítások: 25 százalékra nőtt az áfa, (újra) kilátásba helyezték az ingatlanadót és a vagyonadót, valamint nőtt a személyi jövedelemadó.

A baloldal után gazdasági növekedés
A történet vége ismert: 2010-ben a választók kétharmados felhatalmazást adtak a Fidesz-KDNP pártszövetségnek, a jobboldal azóta is kormányon van, Orbán Viktor egymás után három országgyűlési választást nyert kétharmados többséggel. Az új kabinetnek sikerült talpra állítania a magyar gazdaságot, ami azóta is folyamatosan növekszik.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentett be (újabb) nagyszabású gazdasági csomagot - a magyar családok és nyugdíjasok érdekében.
MOST MÁR CSAK AZT KELL MEGBESZÉLNI MAGADDAL, HOGY KI AZ AKI EZEK UTÁN RÁTOK SZAVAZ.
https://mindenszo.hu/elmelkede..

Új néven ismét leírtad ugyanazt, önmagadat ezzel meggyőzted, nyugodtan hátradőlhetsz.

Kommunista felmenői egyenesen vasfüggönnyel, határsávval, lőparanccsal választottak le minket Európáról. Meg útlevél privilégiummal, persze.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés