Fordulat: Scholz állítólag attól tart, hogy a NATO egy esetleges orosz támadás esetén nem védené meg Németországot

2023. február 3. 7:19
A Politico szerint megkérdőjelezhető a német kancellár érvelésének alapjául szolgáló logika.

Nem hivatalos, sajtóban megjelent jelentések szerint Olaf Scholz kancellár azért nem hajlandó átadni a vadászgépeket Ukrajnának, mert attól tart, hogy a NATO nem fogja megvédeni Németországot Oroszországgal szemben.

A Politico szerint például „kiderült, hogy Scholz számára az eszkalációnál is nagyobb félelem, hogy

a NATO, és különösen az Egyesült Államok nem avatkozna be, ha Oroszország megtorló akciót indítana mondjuk Németország ellen.

Ez az aggodalom – a német kormány egyik tanácsadója szerint – az oka annak, hogy Scholz ragaszkodott ahhoz, hogy Washington beleegyezzen Ukrajna M1 Abrams harckocsik szállításába, mielőtt a kancellár feloldaná vétóját a német gyártmányú Leopard 2 harckocsik szállítása ellen”

Kifejtette a Politico, hogy „bár a NATO-szerződés 5. cikke felszólítja a szövetség tagjait, hogy támadás esetén támogassák egymást, nem követeli meg a szövetségesektől, hogy katonai erővel válaszoljanak. »Ha az Egyesült Államok közvetlenül érintett, nagyobb valószínűséggel alkalmaz katonai erőt európai szövetségesei védelmében« – mondta Carlo Masala, az ország politikai vezetéséhez szorosan kötődő német katonai szakértő a héten a német közszolgálati televízióban. »Ez egy nagyon erős érv Scholz számára, és ezért ragaszkodik ahhoz, hogy az USA részt vegyen«”.

Scholz nem bízik az USA-ban

Más szóval, Scholz nem bízik az USA-ban: „Tekintettel arra, hogy Washington mintegy 40 000 katonát állomásoztat Németországban, és már nagyjából 30 milliárd dollár katonai segélyt folyósított Ukrajnának (ez több mint tízszerese a németországi összegnek), ésszerűen megkérdőjelezhető a Scholz érvelésének alapjául szolgáló logika – tette hozzá a lap.

Nyitókép: ANDRE PAIN / AFP

Összesen 187 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tetszettek volna Trumpra hallgatni az EU-s tagállamok, amikor megkövetelte tőlük az egyébként általuk vállalt hadiipari költést, akkor most nem lenne a NATO európai része teljesen eszköztelen...

Azért ez nem semmi, ha így van. A lengyel kormány után már a német kormány sem bízik abban, hogy a NATO megvédi az országát. (A lengyelek persze a németekben sem bíznak és ez alighanem fordítva is így van.) Akkor mit gondoljunk mi?

Oke, de akkor mi is ez a féktelen őrjöngés a NEM NATO-tag Ukrajna kapcsán?

Egy katonai szövetségnek ugye az lenne a definíciója, hogy MINDENKIT megvédünk, aki MI VAGYUNK (tagállamok), és SENKIT nem védünk meg, aki nem mi vagyunk (nem tagállamok).

Röviden: hoppá!

lehet hogy a szinfalak mogott amerika meg az oroszok megegyeztek hogy visszaallitjak Jaltat?
alapbol nem lehetne lenyomni Europa torkan, de miutan mindent elfustoltek Ukrajnaban, lesz belole egy romhalmaz, a nep megcsomorlik a haborutol, majd lehet azt mondani hogy "ezt akarjatok megint?"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés