Horvát elnök: a Krím soha többé nem lesz Ukrajna része, Koszovót pedig „elrabolták” Szerbiától

2023. január 30. 18:26
Milanovic mélyen elítélte és erkölcstelennek nevezete, amit a Nyugat tesz az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

A Krím félsziget soha többé nem lesz Ukrajna része, Koszovót pedig „elrabolták” Szerbiától – mondta Zoran Milanovic horvát államfő hétfőn újságíróknak Petrinjában, a litvániai NATO-misszióba induló 3. horvát kontingens búcsúztatóján.

Milanovic világossá tette: továbbra is ellenzi, hogy halálos fegyvereket küldjenek Ukrajnába, mert az nem segíthet a háború befejezésében. Az államfő úgy vélte, hogy Oroszország Koszovó példájára fog hivatkozni, mert cinikus. „Ki annektálta Koszovót? A nemzetközi közösség és mi. Elvették Szerbiától. Ez nem is annexió, ez rablás, egy területrész kivonása Szerbiából” – fogalmazott az elnök, hozzátéve: nem Koszovó kérdéséről beszél, hanem a teljes koncepcióról, amely szerint egyesek azt hiszik, joguk van mindenhez, ha az megfelel nekik, de ha más teszi, akkor az bűncselekmény. Az államfő hangsúlyozta: „egyértelmű, hogy a Krím soha többé nem lesz Ukrajna” része, és Horvátországnak

a humanitárius segélyek küldésén, valamint az orosz agresszió elítélésén túl nem kellene részt vennie ebben a konfliktusban.    

Milanovic mélyen elítélte és erkölcstelennek nevezete, amit a Nyugat tesz az ukrajnai háborúval kapcsolatban. „Mi a cél? Az orosz kormány megdöntése? A német tankok méginkább homogenizálják az oroszokat. Ez közelebb hozza őket a kínaiakhoz” – mondta Milanovic. „Humanitárius segítségnyújtás és az agresszió elítélése igen, de bármi másban való részvétel halálosan veszélyes” – szögezte le.    

Szavai szerint „2014 óta figyeljük, hogy valaki provokálja Oroszországot, hogy kirobbantsa ezt a háborút. Kirobbant. Elmúlt egy év, és mi csak most beszélünk a tankokról. Minden német tankot oda küldünk, mert az orosz tankok kiégtek. De ezeknek is az lesz a sorsa” – fogalmazott Milanovic.

(MTI)

Nyitókép:Ales Beno / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ritka ma az ilyen józan hang Európában.

Minden határ, amit társadalom mérnökök tudatosan húztak meg, feszültségek generálására valók.

Itt sincs. Ott sincs, de majd kreálnak.
Ha sokszor mondják maguknak, el is fogják hinni.
Az viszont lehetséges, hogy a horvát ellenzék nem támadja a saját hazáját Brüsszelben.

Az MTI, vagy a mandiner elvtársai szemérmesen szelektálták a horvát elnök beszédét.
Milanovic: "....a fegyverek küldése a háború folytatását jelenti - ezt lehozták, s azt is, hogy kormányt buktatni -, de azt nem, hogy Milanovic szerint a cél Oroszország szétverése, ami egy őrület. Ismételten feltette a kérdést, hogy milyen céllal folytat a nyugat háborút egy nukleáris nagyhatalom ellen, amely egy másik országgal áll háborúban? Ki fizeti ennek árát? Európa. Amerika kevésbé. Mondotta az elnök.........Mindehhez valóban nagy bátorságra van szükség a nyugati demokráciákat ismerve.

"
Horvát elnök: a Krím soha többé nem lesz Ukrajna része, Koszovót pedig 'elrabolták' Szerbiától
"

Kifejezetten furcsa ezt egy horvát politikustól hallani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés