Halálával a főváros és az egész ország egy szellemi óriást veszített

2023. január 15. 21:11

Karácsony Gergely
Facebook
Liberálisként kezdte, később a demokratikus baloldali értékek mellett találta meg szellemi otthonát.

„Életének hetvenötödik évében elhunyt Tamás Gáspár Miklós filozófus, publicista, egykori politikus, Budapest díszpolgára. Erdélyből a Ceausescu-éra alatt költözött Magyarországra, ahol a demokratikus ellenzék egyik legmeghatározóbb alakja lett. Tagja volt az első szabadon választott Országgyűlésnek, de hamar hátat fordított a politikusi pályának. Inkább tudományos és oktatói munkájával, gondolataival, publicisztikáival, vitairataival szolgálta a hazai közéletet.

Liberálisként kezdte, később a demokratikus baloldali értékek mellett találta meg szellemi otthonát, kritikus attitűdjét, mind a jelenlegi kormányzattal, mind a globalizációval szemben egyetlen percre sem adta fel. 2020-ban már nagybetegen vette át a Budapest díszpolgára címet, halálával a főváros és az egész ország egy szellemi óriást veszített.

Nyugodjon békében!”

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

 

Meghalt Tamás Gáspár Miklós

Elhunyt Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró, a demokratikus ellenzék egykori oszlopos tagja, az első szabadon választott parlament képviselője, 74 éves volt - számol be a 24.hu. A portál azt is megírja, hogy Tamás Gáspár Miklós 1948. november 28-án született Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés