„Korányi Dáviddal ma is fogok beszélni” – Karácsony Gergelyt kérdeztük a baloldal amerikai támogatásáról

2022. december 1. 18:00
Írta: Bokor Gábor
A főpolgármester hivatalos volt egy IX. kerületi alapkőletételen, ahol megkérdeztük, az általa vezetett 99 Mozgalom mikor hozza nyilvánosságra, hogy pontosan kik támogatták az előválasztási kampány során. Az egykori kormányfő-jelölt-jelölt fixációnak nevezte az aggályos külföldi finanszírozás pedzegetését.

Karácsony Gergely csütörtökön Baranyi Krisztinával, Ferencváros polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatót a IX. kerületben, ahol letették a Ferencvárosi Önkormányzat egészségügyi szakrendelője új épületének alapkövét. Karácsony mozgalma, a 99 Mozgalom az előválasztási kampány során számos adományt kapott, ám nem világos, hogy a százmilliós nagyságrendű donációkat ki vagy mi biztosította.

Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje egy korábbi azt állította, hogy a főpolgármester 500 millió forintot költött az előválasztási kampányra. Később úgy fogalmazott, bár nem tudja, ki támogatta Karácsony előválasztási kampányát, ám 

ennek az összegnek ő is örülne, de be kell érnie annyival hogy az ő neve kerül a visszalépett politikus plakátjaira.

Karácsony Gergely nem árulta el a Mandiner kérdésére, pontosan kik voltak azok, akik támogatták a 99 Mozgalmat. Annyit mondott, hogy a Korányi Dávid, a főpolgármester korábbi tanácsadója által létrehozott Action for Democracy biztosan nem, mivel az azután jött létre, hogy ő bejelentette visszalépését. 

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Az az összeg, amit az MMM kapott, tízszer nagyobb, mint amennyit mi elköltöttünk az előválasztási kampányban”

– jelentette ki Karácsony Gergely, aki szerint Márki-Zay Péter valószínűleg nem volt tisztában a számokkal.

A főpolgármester szerint a 99 Mozgalom a törvényeknek megfelelően közzétette a pénzügyi beszámolóját. Ez az állítás meg is állja a helyét, a beszámolóban szerepelt, hogy kaptak egy 263 millió forintos támogatást,

ám azt nem tüntették fel, hogy kitől/honnan/merről érkezett az ominózus összeg.

Megkérdeztük a főpolgármestert, tartja-e a kapcsolatot akár Bajnai Gordonnal, akár Korányi Dáviddal. Karácsony Gergely azt mondta, hogy a volt miniszterelnökkel jó a viszonya, de már egy éve nem beszéltek. Kérdésünkre, miszerint a külföldi pénzügyi adományokról volt-e legutóbb szó, azt válaszolta, hogy 

„ez az ön fixációja”.

Ugyanakkor nem emlékszik, hogy miről beszélgettek utoljára, de nincs közéleti relevanciája. 

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Annak ellenére, hogy az Action For Democracy botrányának kirobbanása után a főváros és a Korányi Dávid közötti szerződés megszűnt, megmaradt köztük a jó viszony. 

Korányi Dáviddal minden héten beszélek, ma is fogok vele”

 – jelentette ki, ám nem részletezte, hogy az egyeztetésüknek mi lesz a témája. 

Azért segítettek neki

Márki-Zay Péter hóna alá azért odanyúltak, ugyanis a feloldott és nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés szerint az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Karácsony korábbi diplomáciai tanácsadójának alapítványától, az Action for Democracytól milliárdos nagyságrendben kapott támogatást

Ezzel kapcsolatban a főpolgármester elmondta, komolytalannak tartja a jelentést, ugyanis „az benne a releváció, hogy nincs benne semmi, amit eddig nem tudtunk”.

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Egy ilyen PowerPoint prezentációval megvádolni az amerikai titkosszolgálatokat azzal, hogy beavatkoztak a magyar választási kampányba, nem valami szakmai”

– fogalmazott Karácsony Gergely, annak ellenére, hogy ilyesmit legfeljebb publicisták állítottak. Majd gyorsan hozzátette, nem szokott titkosszolgálati jelentéseket olvasni, ez volt az első ilyen, de az volt a képe, hogy az komolyabb, ez a jelentés pedig nem tűnt annak. 

Egy hét alatt lapátolt össze egymilliárdot az ellenzék - az amerikai „mikroadományok" nyomában

A Nemzetbiztonsági Bizottság által szerdán nyilvánosságra került dokumentumok szerint Karácsony Gergely volt diplomáciai tanácsadójának, Korányi Dávidnak az új szervezete, az Action for Democracy meglepően gyorsan gyűjtött össze a „mikroadományokat". Az amerikai szervezet idén február 24-én, másfél hónappal a honi országgyűlési választások előtt kezdte működését, az iratokból kiderült, hogy március első napján pedig bőszen el is kezdték küldeni a támogatásokat.

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner 

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mikor ismert be bármit a dollárbaloldal?
Ők ott sem voltak, ők semmiről nem tudnak, akik őket kérdezgetni merik, azoknak fixációjuk van.
Hogy Orbánra és Magyarországra uszították a fél világot, az csak természetes, érezzük csak a törődésüket, ami nem, semmiképpen sem fixáció. Csak egyszerű tévképzet.

Az ellenzék pénzt szerzett magának, a trükkök százaihoz.
Erre vagy te büszke?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés