„Putyin dezinformációjának legfőbb eszköze Orbán Viktor” – Magyarország orosz befolyásoltságáról vitázott az Európai Parlament

2022. október 30. 9:03
A Magyarországgal kapcsolatos adatokat egy „független” szakértő, Krekó Péter szolgáltatta.

Az EP Külügyi Bizottsága vitát rendezett október 27-én. A téma az orosz befolyás volt Magyarországgal és Spanyolországgal kapcsolatban: úgy vélik, hogy a spanyoloknál éppen a katalán függetlenség ügyét kihasználva szivárog be dezinformáció, Magyarországon pedig sokszor az állami vagy kormányközeli média engedi be a narratívákat. Azért ez a két ország került a középpontba, mert az Európai Bizottság szerint itt terjednek a legkönnyebben az orosz álhírek, és itt érhető tetten a legintenzívebben az orosz befolyásolás.

A Magyarországgal kapcsolatos állításokat Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója által mondottakra alapították, aki azt mondta, hogy az ország több szálon is függőségi viszonyban áll az oroszokkal. Szerinte az energiaszektor 

a gázellátáson keresztül áll szoros kapcsolatban az országgal, annak ellenére, hogy nem kapjuk olcsóbban az oroszoktól a földgázt, mint ha máshonnan szereznénk be.

Ezenkívül úgy véli aggályos az is, hogy Paks II. még mindig orosz pénzből valósul meg, mindezt úgy, hogy más országok már az orosz–ukrán háború kitörése után megszakították hasonló projektjeiket az oroszokkal.

 Az európai parlamenti képviselők többsége szerint is komoly problémát jelent a magyar kormány Oroszországhoz fűződő viszonya. Pierfrancesco Majorino szociáldemokrata politikus szerint például „Putyin dezinformációjának legfőbb eszköze Európában és persze Magyarországon is nem más, mint Orbán Viktor”.

 

Krekó Péter egy francia lapban: „Orbán Viktor, a diktatúra professzora"

„Meg kell akadályoznunk, hogy Orbán Viktor információs autokráciáját Európa más országaiba, például Olaszországba exportálja. Ehhez azonban meg kell érteni a mozgatórugókat" - magyarázta Krekó Péter a Political Capitalól a L'Obs oldalán megjelent írásában. Az elemző szerint Orbán annak köszönheti elsöprő választási győzelmét, hogy az embereivel töltötte fel az intézményeket és manipulálta az információkat, hogy uralja a nyilvános vitákat.

 

Nyitókép: MTI/EPA POOL/Julien Warnand

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Krekót érje baj
Az eus képviselők szemét politikusok, de a K pénzért hazát árul

Ha két fél háborúzik, akkor milyen alapon minősítik pusztán az egyik fél mondanivalóját dezinformációnak? Milyen alapon erőltetnek egyféle igazságot, ami az ilyen helyzetekben soha sem igaz. Az EU amerikai alávetésben, immár saját sorsát is rontva működik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés