Nógrádi György: Nem volt szerencsés a négy régió annektálása

2022. október 5. 18:15
A biztonságpolitikai szakértő továbbra sem tart attól, hogy az oroszok taktikai atomfegyvert vetnének be.

Nógrádi György bizonságpolitikai szakértő ismét a Hír TV Háború Ukrajnában című műsorának volt a vendége.

Szani Roland műsorvezető a beszélgetés elején felidézte, hogy az orosz Állami Dumában mind az alsó-, mind a felsőház elfogadta annak a négy régiónak az annektálást, amelyek szeptember végén népszavazáson nyilvánították ki arról a véleményüket, hogy Oroszországhoz kívánnak csatlakozni. 

A műsorvezető kitért arra, hogy az értesülések szerint többen szavaztak a rendelkezésre álló nyilvántartások szerint a régiók Oroszországhoz való csatolásáról, mint amennyien a teremben tartózkodtak. 

Nógrádi erre úgy reagált, hogy „ezek szépséghibák”. Majd hozzátette:

„akkor érdemes csalni, hogyha annak van jelentősége.”

A biztonságpolitikai szakértő szerint akkor is 100 százalékos eredmény jött volna ki, hogyha semmit nem csaltak volna, mert mindkét ház jelentős része egyetért a történtekkel, illetve „senki nem mer Putyinnak ellent mondani”.

„Oroszország nem fog taktikai atomfegyvert bevetni”

 A szakértő ismét rámutatott, hogy az annexió számos kérdést vett fel, többek között az ezen a területen tartozkodó ukrán alakulatokkal kapcsolatban is. „Ettől kezdve, ha ők a négy régió bármelyikében hadi lépéseket tesznek, az Oroszország megtámadásának minősül. Utóbbi esetben pedig bevethetővé válik az oroszok részéről a taktikai atomfegyver” – magyarázta Nógrádi. Majd hozzáfűzte, hogy vélemény szerint az oroszok nem fognak taktikai atomfegyvert bevetni.

A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta, hogy szerinte „nem volt szerencsés ezt a négy régiót elcsatolni, mivel ennek legitimitását a világ legtöbb állama nem ismeri el. De erre az oroszok fütyülnek”. 

Ezután Nógrádi György kitért egy esetlegs jövőbeli béketárgyalásra is, amelyen majd lehet beszélni ezeknek a területeknek a sorsáról, és felidézte Elon Musk javaslatát is, aki szavazást indított az elcsatolt területekről.

A teljes adást alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"nem volt szerencsés ezt a négy régiót elcsatolni, mivel ennek legitimitását a világ legtöbb állama nem ismeri el. De erre az oroszok fütyülnek"

Ebből a kijelentésből hiányzik a belső logika. Oroszország nem azért csatolta el a négy régiót, hogy másokkal elismertesse, hiszen erre, ahogyan azt elmondta, az oroszok fütyülnek, hanem hogy jogalapja legyen a tartalékosok bevetésének.

"Fejlett elektronika, chip-gyártás nélkül modern hadsereget már nem lehet harcba küldeni. "

A hadászatban nincs túl nagy jelentősége a kifinomult 160-90 nm alatti technológiával készült mikrochipeknek. Az hogy egy radar célpontot tudjon követni, hogy egy rakéta célba találjon, azt tudták az oroszok már a hatvanas években is, amikor még a mikrochipek nem is léteztek, csak tranzisztorok. Minél kissebb egy mikrochip, annál érzékenyebb az elektromágneses sugárzásra, igy a harctéren érdemes inkább kerülni használatukat a harci eszközökben. Ilyen pld. a Electromagnetic Pulse Bomb (EMP), elektromágneses bomba, mely képes kiiktatni az elektronikus berendezéseket. https://www.techtarget.com/wha..

Ez nem jelenti azt, hogy a harci eszközökben nem használnak elektronikát. De azok a chipek jóval durvábbak ezáltal ellenállóbbak is, és nem kell félni attól sem, ha esetleg előfordul valamilyen napkitörés és kénytelenek leálítani a tankokat, repülőket ha éppen háborúznak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés