Olimpiát előkészítő bizottság tagja lett Fürjes Balázs

2022. szeptember 30. 12:21
„Óriási megtiszteltetés, nagy felelősség, gyönyörű szakmai feladat, amihez alázattal kell hozzáállni” – fogalmazott a kinevezését követően az államtitkár.

Jelentős sikert ért el a magyar sportdiplomácia: A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba, ami a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik legfontosabb testülete. Fürjes Balázs jelenleg is a 2023-as atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke és a FINA, a Nemzetközi Úszószövetség elnökségének tagja – írta az Index.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a NOB végrehajtó bizottságának egyhangú döntése alapján hivatalos levélben kérte fel Fürjes Balázst erre a feladatra. A Miniszterelnökség államtitkára Gyurta Dániel és Schmitt Pál NOB-tagok után a harmadik magyar sportdiplomata lett így, aki szerepet vállal a nemzetközi olimpiai mozgalomban – méghozzá a NOB egyik legfontosabb testületében – hívta fel a figyelmet a portál.

 

Fürjes Balázs a kinevezés után elsőként az Indexnek nyilatkozott erről a sportdiplomáciai sikerről:

„Óriási megtiszteltetés, nagy felelősség, gyönyörű szakmai feladat, amihez alázattal kell hozzáállni.

A nyári olimpiai játékok a világ békeidőben rendezett legnagyobb eseménye. Ezért a NOB bizottságai közül mindig is a jövőbeni nyári játékokat előkészítő bizottságok a legjelentősebbek. Korábban Schmitt Pál NOB-tag több ilyen bizottságban is oroszlánrészt vállalt. Ez egy nagy elismerés, ami elsősorban Magyarországot illeti, európai is alig, közép-európai szakember pedig egyáltalán nem kapott szerepet a 2032-es játékokat előkészítő bizottságban. Személyesen is jólesik, a felkérés nyilván a várostervezésben és városfejlesztésben, nagyprojektek levezénylésében és az elmúlt évek legjelentősebb budapesti sporteseményeinek irányításában szerzett tapasztalataimnak köszönhető. E munkával rengeteget lehet tanulni, ráadásul Brisbane Budapest méretű város, a tapasztalat nagyon releváns lehet. Külön köszönöm Schmitt Pál, Gyurta Dániel NOB-tagok és Gyulay Zsolt MOB-elnök támogatását!” – fogalmazott az államtitkár.

Fürjes bizottsága oldja meg a szervezőkkel a menet közben felmerülő kihívásokat

A koordinációs bizottság, együtt dolgozva a helyi szervezőbizottsággal, a nemzeti olimpia bizottsággal és a nemzeti/tartományi kormánnyal, rendkívül szorosan követi és ellenőrzi az előkészületeket, az építési, városfejlesztési, közlekedési, pénzügyi-gazdasági és szervezési tervek, határidők, tartalmak teljesülését. A bizottság folyamatosan értékeli, kezeli és nyomon követi a rendezéshez kapcsolódó legkülönfélébb – pénzügyi, megvalósítási, szervezési, politikai – kockázatokat. Rendszeresen jelent a NOB fórumainak, és a bizottság feladata megoldani a szervezőkkel együtt a menet közben felmerülő kihívásokat – ismertették.

 

A 2032-es brisbane-i koordinációs bizottság elnöke Kirsty Coventry, Zimbabwe sportminisztere, olimpiai és világbajnok úszó.  Az alelnök Anita L. Defrantz, olimpiai bronzérmes evezős, korábban két ciklusban is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke volt, az 1984-es Los Angeles-i olimpia szervezőbizottságának alelnöke.

Tagja a koordinációs bizottságnak még Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, Federica Pellegrini olimpiai és világbajnok olasz gyorsúszó, aki a NOB Sportolói Bizottságának is tagja, Jean-Christophe Rolland olimpiai és világbajnok evezős, a Nemzetközi Evezősszövetség elnöke – írta az Index.

Nyitókép: Fürjes Balázs Facebook-oldala

 

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem is az oroszok bombázták Kassát.
Meg a gázvezetéket is bisztos az oroszok bombázták.

Én értem, hogy április óta a zártosztály egyik sötét zugában ezt hajtogatod magadban, de miért dicsekszel vele?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés