Olimpiát előkészítő bizottság tagja lett Fürjes Balázs

2022. szeptember 30. 12:21

„Óriási megtiszteltetés, nagy felelősség, gyönyörű szakmai feladat, amihez alázattal kell hozzáállni” – fogalmazott a kinevezését követően az államtitkár.

2022. szeptember 30. 12:21
null

Jelentős sikert ért el a magyar sportdiplomácia: A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba, ami a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik legfontosabb testülete. Fürjes Balázs jelenleg is a 2023-as atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke és a FINA, a Nemzetközi Úszószövetség elnökségének tagja – írta az Index.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a NOB végrehajtó bizottságának egyhangú döntése alapján hivatalos levélben kérte fel Fürjes Balázst erre a feladatra. A Miniszterelnökség államtitkára Gyurta Dániel és Schmitt Pál NOB-tagok után a harmadik magyar sportdiplomata lett így, aki szerepet vállal a nemzetközi olimpiai mozgalomban – méghozzá a NOB egyik legfontosabb testületében – hívta fel a figyelmet a portál.

 

Fürjes Balázs a kinevezés után elsőként az Indexnek nyilatkozott erről a sportdiplomáciai sikerről:

A nyári olimpiai játékok a világ békeidőben rendezett legnagyobb eseménye. Ezért a NOB bizottságai közül mindig is a jövőbeni nyári játékokat előkészítő bizottságok a legjelentősebbek. Korábban Schmitt Pál NOB-tag több ilyen bizottságban is oroszlánrészt vállalt. Ez egy nagy elismerés, ami elsősorban Magyarországot illeti, európai is alig, közép-európai szakember pedig egyáltalán nem kapott szerepet a 2032-es játékokat előkészítő bizottságban. Személyesen is jólesik, a felkérés nyilván a várostervezésben és városfejlesztésben, nagyprojektek levezénylésében és az elmúlt évek legjelentősebb budapesti sporteseményeinek irányításában szerzett tapasztalataimnak köszönhető. E munkával rengeteget lehet tanulni, ráadásul Brisbane Budapest méretű város, a tapasztalat nagyon releváns lehet. Külön köszönöm Schmitt Pál, Gyurta Dániel NOB-tagok és Gyulay Zsolt MOB-elnök támogatását!” – fogalmazott az államtitkár.

Fürjes bizottsága oldja meg a szervezőkkel a menet közben felmerülő kihívásokat

A koordinációs bizottság, együtt dolgozva a helyi szervezőbizottsággal, a nemzeti olimpia bizottsággal és a nemzeti/tartományi kormánnyal, rendkívül szorosan követi és ellenőrzi az előkészületeket, az építési, városfejlesztési, közlekedési, pénzügyi-gazdasági és szervezési tervek, határidők, tartalmak teljesülését. A bizottság folyamatosan értékeli, kezeli és nyomon követi a rendezéshez kapcsolódó legkülönfélébb – pénzügyi, megvalósítási, szervezési, politikai – kockázatokat. Rendszeresen jelent a NOB fórumainak, és a bizottság feladata megoldani a szervezőkkel együtt a menet közben felmerülő kihívásokat – ismertették.

 

A 2032-es brisbane-i koordinációs bizottság elnöke Kirsty Coventry, Zimbabwe sportminisztere, olimpiai és világbajnok úszó.  Az alelnök Anita L. Defrantz, olimpiai bronzérmes evezős, korábban két ciklusban is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke volt, az 1984-es Los Angeles-i olimpia szervezőbizottságának alelnöke.

Tagja a koordinációs bizottságnak még Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, Federica Pellegrini olimpiai és világbajnok olasz gyorsúszó, aki a NOB Sportolói Bizottságának is tagja, Jean-Christophe Rolland olimpiai és világbajnok evezős, a Nemzetközi Evezősszövetség elnöke – írta az Index.

Nyitókép: Fürjes Balázs Facebook-oldala

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. október 01. 09:03
Szép munka. A névsor alapján sok a sportoló, így nem árt, aki a szervezéséhez is ért, meg látott már nagyprojektek tervezősasztaltól megnyitóig. Amúgy Budapest és Magyarország kb az atlétikai stadionnal készen is állna fő létesítmény szinten, minden más megoldható lenne mobillelátókkal és vidéki városokkal. Nem szabad feladni a reményt és Dr Minoszterelnököt ismerve ő biztosan nem adta fel.
Láncfűrészes Attasé
2022. szeptember 30. 17:29
Kocsis még egy egyszerű buszmegállót sem tud normálisan megterveztetni, egyedül Orbán seggének nyalásához meg a szardobáláshoz ért.
Dr. Greta Grünberg
2022. szeptember 30. 17:17
Mi magyarok nem vagyunk túl nagy ország, nem bírná el az olimpiát egy ilyen kevés és fogyatkozó embertömeg(ecske), egy rendes államcsőd nélkül. Inkább legyen akkor a Maccabi játékok, az nagyjából a gazdasági és humánerőforrás teljesítőképességén belül van (még, nem sokáig).
jánosbácsi
2022. szeptember 30. 16:45
Álmodik a nyomor !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik