Valóságos kataklizma zajlik az erdélyi magyar kulturális életben

2022. szeptember 7. 17:53

Parászka Boróka
Facebook
Végtelenül sérelmezik, hogy Gáspárik Soros embere, ultralibsi, és tiltakozott Orbán fajkeveredésről szóló beszéde ellen.

„Valóságos kataklizma zajlik az erdélyi magyar kulturális életben. Lemondott Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója. Lemondása nem volt váratlan és előzmény nélküli. Az egyik legfontosabb erdélyi kulturális intézményről van szó, a mostani válság nagyon nagyon sokakat érint nem csak a színházon, a városon, az itt működő művészeti egyetemen belül, de egész Erdélyben, sőt Magyarországon is. Hosszan, alaposan kell foglalkozni ezzel, írok is majd később.

Most csak az önreflexió kedvéért rögzítem, hogy Gáspárik ellen főleg jobbról és szélsőjobbról tudatosan vezérelt, agresszív lejárató kampány indult a Fidesz és az (egykori?) Jobbik erdélyi hálózatain keresztül. A direktor szakmailag és emberileg is súlyosan kifogásolható, de ezek a hozzászólások másról szólnak. Néhány tucat ember nyomja két napja több száz kommentben személyeskedő, dehumanizáló hangnemben. Egyetlen egy olyan megjegyzést sem találtam ami konkrét előadást, színházi produkciót kifogásolt volna. A kritikusok többsége láthatóan azt sem tudja, hol található ez a színház, előadást meg végképp nem látott errefelé. Viszont végtelenül sérelmezik, hogy Gáspárik Soros embere, ultralibsi, és tiltakozott Orbán fajkeveredésről szóló beszéde ellen.

Mi a válasz erre ellenzéki oldalról? Majdnem semmi. Az úgynevezett ellenzéki média ingerküszöbét alig éri el a botrány. Az alatt a néhány megjelent anyag alatt, ami látható, viszont olvasható az Orbán kritikusok véleménye. Ők attól tartanak, hogy a Marosvásárhely Nemzeti Színházat nehogy a magyar adófizetők pénzéből újítsák fel.

Ennyi hozzáfűznivalójuk van a boszorkányégetéshez, lejáratáshoz.

És mit csinálnak azok, akik valóban jártak színházba, akik tudják, mi történt a marosvásárhelyi színpadon a Gáspárik érában? A valódi kultúra fogyasztók? Hallgatnak.

A magyar propagandisták egymás torkát szorongatják, a kultúremberek csendben, visszahúzódva várakoznak. A legfontosabb magyar színházak egyike meg most megy gajra.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha valaki emberileg és szakmailag is súlyosan kifogásolható, miért orbánoznak mégis az érdekében?
Azzal próbálja mentegetni Gasparikot, hogy Orbán rossz?
A gonoszoknak nincs eszük, lelkük meg hát eleve nincs.

Szerintem, amikor leírta, hogy "kataklizma" elélvezett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés