A CEU elüldözése az Orbán-kormányok egyik ősbűne

2022. augusztus 29. 13:21

Fekete-Győr András
Facebook
A mi generációnk feladata marad Magyarország tudományos, szellemi, kulturális renovációja: a magyar felsőoktatás fidesztelenítése.

Nehéz a hazaszerető és haladó embernek megőriznie a nyugalmát Lázár János tranzitos előadását hallgatva. Ebben arról győzködte fideszes közönségét, hogy az Orbán-kormány mennyire elkötelezett Budapest mellett, és mennyire azt szeretné, ha a főváros erős volna és fejlődne. Azt mondta Lázár: »A Kárpátoktól északra Lengyelország dominálja az Uniót, délre pedig Budapest központtal Magyarországnak kell minőségi teljesítmény alapján dominálnia a régiót. A szomszédos államok gazdasági, társadalmi, tudományos, kulturális elitje számára Budapest kell, hogy legyen a térségben a legjobb város a Kárpátoktól délre.«

Miközben a fenti célban egyetértek, Lázár szájából nemcsak amiatt ritka pofátlan és cinikus ez a kijelentés, amit az elmúlt években művelt Budapesttel a Fidesz, hanem leginkább azért, amit a CEU-val műveltek. Elüldözték Magyarország nemzetközi összehasonlításban legerősebb egyetemét, szétverték Európa egyik legszínvonalasabb tudományos, szellemi és kulturális műhelyét, most meg arról beszélnek, hogy azt szeretnék, ha Budapest Közép-Európa tudásközpontjává válna? Azt ugye tudják, hogy egy ilyen műhelyet nem lehet csak úgy erőből felépíteni? Ide nem lesz elég a legkisebb magyar, Mészáros Lőrinc »tudománya«. Ebből is látszik, hogy fogalmuk nincs arról, mit jelent a valódi tudás, mi a valódi érték.

A CEU elüldözése az Orbán-kormányok egyik ősbűne, megbocsáthatatlan csapás a 21. századi magyar jövőre nézve.

A mi generációnk feladata marad Magyarország tudományos, szellemi, kulturális renovációja: a magyar felsőoktatás fidesztelenítése; a 170 ezer forintos adjunktusi, valamint a német minimálbér alatti magyar egyetemi oktatói bérek érdemi megemelése; nemzetközi oktatói ösztöndíjrendszer; valamint a CEU hazahívása.

És a magyar név megint szép lesz.”

Nyitókép: Fekete-Győr András Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 143 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ősbűn... Felsoroljak néhányat?

Nekem is ez tetszett:-)
A napelemes atomerőmű és az elektromos roller zuhanyzás után ő beszél tudományról:-)

A magyar egyetemek már semmit sem érnek? Ja, ha nem Soros atyánk alapította, ezeknek értelmük sincs.
Ez a Fekete-Győr is csak egy feketeöves internacionalista dalárdista.
Hogy menne ő is a CEU-ja után!

Rákerestem, ez jött ki először. Mi is az a cím a végén?
Central European University
https://www.ceu.edu
Oldal lefordítása
Start Your CEU Online Application ... Hosted by CEU President and Rector Shalini Randeria, the podcast continues its fifth season ... 1051 Budapest, Hungary

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés