„Mikor jön a magyar miniszterelnök Franciaországba, hogy rendet tegyen nálunk?” – így védték meg hazánkat a Charlie Hebdo kommentelői

2022. augusztus 24. 22:20
Ezt tényleg nem láttuk jönni: a hírhedten baloldali, keresztényellenes szatirikus hetilap kommentelői védelmükbe vették Magyarországot. De még hogy!

A híres-hírhedt Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap augusztus 20-ára időzítve karikatúrát készített, melynek célkeresztjében Magyarország és a magyar határkerítés állt. Csakhogy az erősen baloldali, gyakran a jobboldalt és a kereszténységet a legélesebb hangon bíráló lap nem tette zsebre azt a reakciócunamit, amit ezután kapott.

Míg a lap egy átlagos karikatúrájához 300-700 hozzászólás érkezik, a Magyarországot kipécéző rajz alatt már több mint másfél ezer landolt.

Másrészt a kommentek túlnyomó többsége mellettünk tört lándzsát. Már az is árulkodó, hogy a Facebook szerint a legrelevánsabb (egyben a legtöbbet like-olt) komment az, hogy

Éljen Magyarország!”

Mi is volt a karikatúra maga?

„Augusztus 20. – Nemzeti ünnep Magyarországon. Itt, és nem itt” <br> Forrás: Charlie Hebdo Facebook-oldala

A reakciócunamit kiváltó rajz egy jórészt fekete-fehér illusztráció, lényegében a következő tartalommal: Magyarországon a nemzeti ünnep a határkerítés innenső oldalára vonatkozik, és nem a túlsó oldalára – amelyen egy zombihorda markolássza leszakadt végtagokkal a szögesdrótot. Az üzenet tehát roppant egyszerű:

mi, magyarok vidáman ünnepelünk, mindenki másra pedig jó magasról teszünk.

Valljuk be, nem hibáztathatjuk a Charlie Hebdo munkatársait azért, mert azt hitték, hogy a cél- és olvasóközönségüket megszólítja majd egy ilyen rajz. Épp csak elszámították magukat.

„Bravó, magyarok!”

A kommentelők a lehető legváltozatosabb módon álltak ki mellettünk. Volt, aki csupán annyit írt, hogy „Éljen Magyarország!”; másvalaki elmondta, hogy megért minket, sőt „Franciaországban is meg kellene ezt tenni” – utalva a határkerítés felhúzására.

Egy hozzászóló odáig merészkedett, hogy kijelentette:

Bravó Magyarországnak, hogy ellenállt a megszállóknak! Az Ellenállás szerveződik!”

Másvalaki arról számolt be, hogy nyaralni is eljön hazánkba, abba az országba, „amelyről annyi jót hallott”. Hozzátette, hogy búcsúzzanak el az emberek Észak-Afrikától, mert „hiszen már mindannyian itt [Franciaországban – a szerk.] vannak onnan”.

Többen kifejtették, hogy mi csak a határainkat védjük. Valaki leszögezte például, hogy „megmutatják [a magyarok – a szerk.], hogyan kell megőrizni az ország integritását”.

Több kommentelő is felidézte a Charlie Hebdo-mészárlást„Vicces, tényleg nem tanultatok semmit. Kár értetek. Bravó a magyar kormánynak.

És amikor a következő vérengzés bekövetkezik, ezúttal ne jöjjetek sírva hozzánk”

 – írta egyikük. Egy másikuk óva intette a karikatúrát készítő művészt. Szerinte az alkotónak „kicsit le kéne nyugodnia”, mert „eléggé megfeledkezik az újságja saját történelméről”. Kifejtette, hogy nem érti, a szuverén országoknak miért kellene üdvözölniük a „korlátlan, ellenőrizetlen és gyakran kulturálisan ellenséges bevándorlást. Ennek hatásait számos országban láthatjuk, többek között Franciaországban...”

Egyedülálló a magyar migrációs politika a kommentelők szerint

Vissza-visszatérő téma volt Magyarország határvédelmi politikájának egyedisége. „Nem is tudtam, hogy Magyarország az egyetlen hely, ahol lehet enni, inni és... élni.” – írta egy francia. Egy másik egyszerűen csak feltette a kérdést: 

Mikor jön a magyar miniszterelnök Franciaországba, hogy rendet tegyen nálunk?”

Többen a francia kormányt is kritizálták

Jó pár hozzászóló a francia kormány migrációs politikáját illette keresetlen szavakkal: „Furcsa, hogy a koronavírus-válság miatt már nem beszélünk a calais-i migránsokról...” Másvalaki kifejtette, hogy a magyarok „azzal, hogy megvédik a határaikat, a miénket is védik”.

Egy-két kommentelő nem értett egyet

„Gondoskodjunk a saját országunkról, mielőtt mások problémáját akarjuk megoldani” – írta egy Facebook-felhasználó. A Magyarországot védők között egy-két hozzászóló a nemtetszését fejezte ki a határkerítéssel kapcsolatban. Egyikük azt írta, hogy „hamarosan ez a melegekre és az ellenzékiekre is igaz lesz, Putyin pedig Orbán kistestvére!”.

A fent említett kommentelő főleg nevetős reakciókat kapott.

Egy – a nevéből ítélve magyar – hölgy kifejtette, hogy „mi is szégyelljük, hogy ilyen miniszterelnökünk van”. Ő is főleg nevetős reakciókat kapott a hozzászólására.

Nyitókép: MTI/EPA/Sebastien Nogier 

Összesen 233 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Épp csak az a probléma, hogy nemrég csontnélkül újraválasztották Macront. Nincs mit örvendezni, Franciaországban és Németországban a csendes többség bevándorláspárti.

Francia elemzés szerint Franciaországban 2065-ben már minden második polgár idegen gyökerekkel fog rendelkezni, Németországban ez a céldátum 2050. Ebben a két, meghatározó országban már irreverz folyamatokkal állunk szemben, nincs visszaút, a francia és a német nemzet önmagát, identitását, kultúráját, jövőjét számolja fel, tépi ki gyökereit. Ugye emlékezetes, amikor még Merkel idején az egyik migráns hátterű kormányzati alkalmazott szabadon kijelenthette, hogy nincs német kultúra. Komoly mélylélektani, morális, szociológiai, gazdasági, politikai felméréseket igényelne annak feltárása, hogy választ kapjunk a franciák, a németek önfeladására. A franciák úgy menetelnek lőszer nélkül, feltűzött szuronnyal a biztos halálba, mint Napóleon vörös sipkásai Waterloonál. De Gaulle óta vezető nélkül él Franciaország.
A migrációról csak annyit, hogy az itt kommentelő, család-és gyermek nélküliek örömmel fogadják saját hazájuk, s Európa szakadékba zuhanását.

Még annyit, hogy a történések Munch, Sikoly című alkotását juttatják az eszembe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés