Tiltólistára került több texasi iskolában a Biblia

2022. augusztus 18. 18:15
Az új szabályozás Anne Frank naplóját sem kímélte.

Egy texasi iskolai körzetben azt a döntést hozták, hogy nem szerepelhet az iskolák könyvtáraiban a Biblia, illetve az Anne Frank naplója – számolt be a Vice.

A több mint negyven iskolát magában foglaló Keller ISD igazgatója, Jennifer Price augusztus 16-án küldött körbe egy e-mailt az intézményekbe, amelyben tájékoztatta döntéséről a tanári karokat.

„Mellékeltem a listát, amely az összes, korábban kifogásolt könyvet tartalmazza. A mai nap végére mindegyiket ki kell venni a könyvtárakból és a tantermekből. Kérem, e-mailben küldjenek visszaigazolást, ha ez megtörtént. Elnézést kérek a késői tájékoztatásért” – idézte Price üzenetét a portál.

Összesen 41 könyvet kifogásoltak,

a Biblia mellett Anne Frank naplóját és olyan LMBTQ-tematikájú könyveket, mint  Toni Morisson műve, a Nagyonkék

– ismertették.

A Vice felidézte, hogy Texas államban korábban hatósági vizsgálatot indítottak több iskolával szemben a könyvtáraikban található szexuális tartalmú könyvek miatt. A szülők és a tanárok hónapokig vizsgálták a könyveket, és kiválasztották, mi maradhat és mi nem. Több mű bár „túlélte az első körös szelekciót”, de a kínálat a szülőknek továbbra sem tetszett, ezért a tankerület augusztus 8-án új szabályzatot fogadott el.

Arra kérték a tanárokat és a könyvtárosokat, hogy vizsgálják át a kifogásolt művek listáját, és döntsék el, mely művek felelnek meg az új szabályozásnak, és melyikek nem. 

Egyre több amerikai államban tapasztalható könyvtilalom

Amerikában egyre gyakoribbá vált az LMBTQ- vagy bármilyen szexuális tartalmú könyvek betiltása az iskolákban és a könyvtárakban. Többen arról számoltak be, hogy támadások érik őket bizonyos szélsőjobboldali csoportoktól az ilyen tematikájú könyvek miatt. 

A több államban is tapasztalható könyvtilalomnak a konzervatív, keresztény Moms For Liberty az „élharcosa”, ezért is furcsa, hogy a Biblia is felkerülhetett a listára, ráadásul Texas államban – jegyezte meg a Vice.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kommunistáknak is első dolguk volt:
Az Ideiglenes Nemzeti Kormány az Ideiglenes Nemzetgyűlés által Debrecenben, 1944. évi december hó 22. napján nyert felhatalmazás alapján a Moszkvában, 1945. évi január 20. napján megkötött fegyverszüneti egyezmény 16. pontjának végrehajtásaként a következőket rendeli:
1. Meg kell semmisíteni a könyvnyomdák, könyvkiadó vállalatok, könyvkereskedők, köz- és kölcsönkönyvtárak, iskolai könyvtárak, valamint magánszemélyek birtokában levő minden fasiszta szellemű, szovjetellenes és antidemokratikus sajtóterméket (könyv, folyóirat, napilap, hirdetmény, röplap, képes ábrázolat stb.), tekintet nélkül arra, hogy az a magyar vagy más nyelven jelent meg. (Az 530/1945. M. E. számú rendelet eleje)
A rendelet mellékletében 2,686 címet sorol fel, amelyeket eszerint meg kellett semmisíteni. És a kommunisták akkor még be se rendeződtek. Ez eddig csak Moszkva parancsa volt egy köztársasági magyar kormány számára, úgyis, mint a Harmadik Köztársaság bemutatkozása Magyarországon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés