Elképesztő gázárat mondtak be az oroszok, ami a magyar rezsicsökkentés új szabályait is felboríthatja

2022. augusztus 16. 21:44

Weinhardt Attila
Portfolio.hu
A Gazprom az idei számoktól közel 1000 forinttal magasabb tényleges piaci árat vetített előre.

„A Gazprom jelzésének akár nagyon komoly negatív következménye is lehet a magyar gázpiaci rezsicsökkentés minap bejelentett szabályaira. Ha ugyanis tényleg jelentősen tovább emelkednének a tőzsdei gázárak télre és ha ezzzel együtt a magyar állam gázbeszerzési költségei emelkednének, akkor ez óriási pluszterhet jelentene az államnak. Ennek az az egyszerű oka, hogy a rezsicsökkentés keretében 102 forintért adja el a lakosságnak a gáz köbméterét, míg az oroszok ma azt vázolták, hogy 1600-1700 forint körüli gázár is jöhet télen. Azt pedig már számos adatból tudjuk, hogy a magyar állam lényegében a holland tőzsdei (TTF) áron veszi az oroszoktól a gázt és egy minapi közlemény is azt hangsúlyozta, hogy az ár a mostani helyzetben másodlagos, az a lényeg, hogy kapjunk elég gázt.

Amint megírtuk: az eddig bejelentett szabályok alapján most augusztusban és szeptemberben 732,4 forintot kell fizetnie az átlagfogyasztás feletti részre a magyar háztartásoknak, aztán ez októberben, novemberben és decemberben 752,5 forintra emelkedik. Az ezt követő hónapokra érvényesítendő lakossági »piaci« ár még nem ismert, azt az Energiahivatal majd karácsony körül állapítja meg, nyilván figyelembe véve az akkori piaci helyzetet.”

*

Kapcsolódó

A Gazprom 4000 dollár feletti téli gázárat jósol Európának
A Gazprom az eltelt hét és fél hónapról készített beszámolót. A nem FÁK-országokba irányuló export 78,5 milliárd köbmétert tett ki, ami 36,2 százalékkal alacsonyabb a tavalyi hasonló időszaktól. Ugyanakkor a Kínába irányuló export továbbra is növekszik. A monopólium óvatosnak nevezett becslései szerint az árak Európában 1000 köbméterenként meghaladhatják a 4000 dollárt is a téli időszakban. Bővebben...

Nyitófotó: Portfolio 

 

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 179 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A főni meg a Peti leszerződött a zoroszokkal a gázszállításról meg a zárakról már korábban.

Úgyhogy nekünk nincs okunk a zaggodalomra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés