Leállt a szállítás az ukránok miatt a Barátság kőolajvezeték déli ágán

2022. augusztus 09. 13:49

Oroszország bejelentette, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán, miután az ukránok nem fogadják el az oroszok tranzitdíját.

2022. augusztus 09. 13:49
null

A Transznyeft megerősítette a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hírt, hogy a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán nem küldenek napok óta olajat.

A vállalat elnökének a szóvivője, Igor Demin elmondta: az Ukrtransznafta augusztus 4-én teljesen leállította az olajszállítást Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába a Barátság-kőolajvezetéken keresztül, ugyanakkor Fehéroroszországon át folyamatos a kőolajszállítás Lengyelország és Németország irányába. Azt is elmondta, hogy az ukrán fél előrefizetés után teljesíti a szállítást, ám a legutóbbi tranzitfizetési kísérletnél az utalás visszapattant.

A RIA Novosztyi arról ír, hogy egy ukrán szakaszon az oroszoknak kellene tranzitdíjat fizetni, de ezt a szankciók miatt nem tudták átutalni, az ukránok pedig megakadályozták, hogy más módon eljuttassák nekik a pénzt, tehát így az olajvezeték működése hiúsul meg. Úgy tudjuk, hogy az oroszok Brüsszelhez fordulnak, hogy megoldódjon a helyzet és működhessék a kőolajszállítás – írja az Origó.

A MOL felajánlotta, hogy segít az ukránoknak, de nem kapott választ

A MOL közleményt adott ki a kialakult helyzetről: eszerint a „Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár

a MOL-nak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is”.

 

Nyitókép: Illusztráció / PATRICK PLEUL / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1008 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsellér péter
2022. augusztus 09. 21:32
alternativa az lehet , hogy a Fehéroroszoktól vasúti szerelvényekkel hozzuk Jó drága lenne és tartály vasúti kocsikból hiány várható Az orosz sajtó erről cikkezik
Langyos hurkazsír
2022. augusztus 09. 20:47
Igy nem lesz eu-s tagság,banderista banda.
nuknuk
2022. augusztus 09. 20:27
Az ukránok csak káoszt generálnak minden áron a CIA megbízásából.
Ma is bukik a Zorbán...
2022. augusztus 09. 20:15
Ukrajna innentől terrorista állam. Kezdték a nemzeti kisebbségek elleni fajüldözéssel, most pedig már nyílt agressziót alkalmaznak hazánk ellen. Első lépésként blokkolni kell minden közúti és vasúti közlekedést Ukrajna viszonylatában, és meg kell szüntetni a gázszállításokat feléjük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik