Itt az MNB várva várt döntése: hatalmasat emelnek a kamaton!

2022. július 7. 9:26
Az eddigi 7,75 százalékról 200 bázisponttal 9,75%-ra emeli az irányadó kamatot az MNB.

Az elmúlt időszakban a forint nagy mértékben gyengült az euróval szemben, a kedd reggeli 400 körüli szintről szerda délutánra 415 fölé emelkedett a jegyzés. Így már előrelátható volt, hogy valamit lépni fog a jegybank. Szerda este Virág Barnabás, a MNB alelnöke már egy nyilatkozatban jelezte is, hogy határozott kamatemeléssel fognak véget vetni a forint gyengülésének – írja a Portfolio.

Tehát a kérdés ma reggel már csak az volt, mennyivel emelkedik az irányadó kamat, végül a jegybank 100 bázispontos lépés mellett döntött, így 9,75%-ra nő a kamatszint. A következő hetekben sok múlhat azon, hogy a mostani kamatemelés megfékezi-e a forint gyengülését, meggyőző lesz-e a piac számára. Ha a magyar deviza ismét gyengülő pályára áll, akkor könnyen lehet, hogy a hónap végéig ismét be kell avatkoznia a jegybanknak.

A mostani lépéssel változatlanul Magyarországon a legmagasabb az irányadó kamat a régióban, bár a lengyel jegybanktól ma délután egy újabb 75 bázispontos lépést vár a piac.  

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Kapcsolódó

Közgazdász magyarázza el, miért volt szükség a jegybank keddi kamatemelésére. Mutatjuk, mi áll az óriási kamatemelés hátterében. Bővebben...

Összesen 220 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Maradj itthon koma. A hazádban is van ám sok szép hely.

Én valahogy úgy emlékszem, hogy alattatok is ugyanezek a pedagógusok tanították a gyerekeimet, a kórházakban is ugyanezek a nővérek dolgoztak , csak akkor előfordult, hogy ki volt kapcsolva nálunk a gáz. Mert a fizetésünk ugyan 45%- on adózott, de a gázra nem futotta, mert használtan venni kellett egy mosógépet, vagy valakinek váratlanul gyógyszert kellett vásárolni. Úgyhogy fogd be a mocskos pofád, hülye ballib.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés