A Jóbarátok alkotója a kevés színes bőrű karakterről: Szégyellem magam

2022. július 4. 16:45
Marta Kauffman bűntudatot érez, amiért minden szereplő fehér volt az ikonikus sorozatban.

Az 1994-től tíz éven át nagy sikerrel futó Jóbarátok világszerte nagy közönségkedvenc lett. A George Floyd halálát követő rasszizmus elleni tüntetéshullám után azonban sokan bírálták a sorozatot, amiért alig szerepelt benne színes bőrű karakter. Annak ellenére, hogy a New York-i Upper West Side, ahol a sorozat játszódik, elég sokszínű a lakosság tekintetében, a szereplők nem futottak össze egy darab színes bőrű lakóval vagy látogatóval sem – írja a Guardian.

Ezek alapján nem csoda, hogy mikor az HBO tizenhét év után tavaly bemutatta a Jóbarátok: Újra együtt című reunion-epizódot, nem volt mindenki maradéktalanul elégedett. „Egy olyan időszakban, mikor a tévés univerzum egyre sokszínűbbé és befogadóbbá válik,

elég kellemetlen – sőt kifejezetten tapintatlan – egy olyan sorozatot éltetni, amely teljesen vak az őt körülvevő világ multikulturalizmusára”

– jegyezte meg a Los Angeles Times egyik újságírója.

A Jóbarátokat író Marta Kauffman kezdetben frusztrálónak élte meg a sorozatot érő vádakat, a George Floyddal történtek után azonban rádöbbent, mennyire beleivódott a rendszerszintű rasszizmus. „Az volt az a pillanat, amikor elkezdtem megvizsgálni, milyen mértékben járultam én ehhez hozzá. Rájöttem, hogy muszáj helyrehoznom a hibám – jegyezte meg az alkotó, aki úgy véli sokat tanult az elmúlt húsz évben. – Nem könnyű beismerni és elfogadni a bűntudatot. Fájdalmas a tükörbenézés.

Szégyellem magam, amiért 25 éve nem voltam okosabb” 

– fogalmazott Kauffman.

Nyitókép: Lee Celano / AFP

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez így kevés. Fesd be az arcod feketére!

Ő... izé... Erre bátorkodtam célozni...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés