Kikerülhet Magyarország a globális minimumadó alól a francia pénzügyminiszter szerint

2022. június 30. 14:53
Bruno La Maire kijelentette: a következő hónapokban Magyarországgal, vagy nélküle, de bevezetik a globális minimuadózást.

„Az EU alternatív lehetőségeket keres, hogy bevezesse a 15 százalékos globális minimumadót, annak ellenére is, hogy Magyarország ellenáll” – nyilatkozta Bruno La Maire francia pénzügyminiszter csütörtökön. A miniszter hozzátette: a következő hónapokban Magyarországgal, vagy nélküle, de bevezetik a globális minimuadózást. La Maire Paolo Gentiloni uniós biztossal olyan alternatív megoldásokon dolgozik, amelyek lehetővé tennék, hogy azok az országok, amelyek hajlandóak elfogadni egy európai jogszabálytervezetet – Magyarország nélkül is megtehessék.

A minimumadóról szóló irányelv a francia soros EU-elnökség egyik legfontosabb prioritása volt – emlékeztet a hírről beszámoló Politico.

A franciák már januárban napirendre tűzték a kérdést, de nem sikerült konszenzust találni, mert Magyarország nem támogatta a javaslatot. Magyarország nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, mert az káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne – indokolta Szijjártó Péter.

Soha nem adom fel ezt az az ügyet” – mondta Le Maire. Szerinte „mindenki tudja”, hogy Budapest ellenzésének „egyáltalán semmi köze” a javaslat érdeméhez. „Nem szabad, hogy Európát többé egyes tagok rossz akarata tartsa túszba” – mondta a francia miniszter.

Szijjártó Péter: Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül

Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet –  írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.

Szijjártó Péter posztjában úgy fogalmazott: ebben a helyzetben a termelő vállalatok adóterheinek növelése tovább rombolná Európa versenyképességét, és munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe.

Mi ezért ellenezzük a globális minimumadó európai bevezetését, ráadásul az Magyarországon járna az egyik legnagyobb adóemeléssel. Mi tizenkét éve folyamatosan csökkentjük a munkára és a vállalkozásokra rakódó adóterheket, és nem is akarunk változtatni ezen az irányon”

– tette hozzá. A tárcavezető emlékeztetett arra is: pénteken Franciaország pénzügyminisztere azt nyilatkozta, hogy a magyar ellenkezés hátterében valamilyen más típusú ügy áll. A külügyminiszter visszautasította a feltételezést, „mi nem szoktunk összekeverni össze nem illő dolgokat”.

Tisztelettel kérjük francia barátainkat, hogy ők se tegyék.

Az adóemelésre továbbra is nemet mondunk”

– zárta a bejegyzést Szijjártó Péter.

(MTI/Mandiner)

Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A minimumadó máshol adócsökkentésként jelentkezhet, de nálunk adóemelést jelentene. Magyarázd el, miért jó az nekünk, ha felemelik az adót 15%-ra úgy is, ha mi maradunk a 9%-nál, és az érintettek a többi 6%-ot saját országuk költségvetésébe fizetik be? Elveszítjük azt a versenyelőnyt, amit az adózással szereztünk. Ráadásul más ország kap ingyen pénzt a költségvetésébe. Ha ezt összevetjük az olaj és gáz embargóval, akkor ezek összessége már komoly hátrány a magyar gazdaságnak, tehát nincs más, mint ezekkel szembe menni, vétózni. Plusz hozzá adhatjuk a mondvacsinált okok miatt nekünk járó pénzeket, és nyugodtan beszélhetünk egy ellenünk indított gazdasági tönkretételről.

Azok a multik, akik az alacsony adó miatt jöttek ide, akik erre az adószintre terveztek, nem biztos, hogy itt maradnak, akik pedig az adó miatt terveztek idejönni, azok az adóemelés miatt már nem jönnek ide, ha ez az előnyünk megszűnik. Ezért ezeknek a multiknak érdeke egybeesik a mi érdekünkkel. Persze, te hülye vagy, hogy ezt megértsd, vagy szándékosan ködösítesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés