Gumicsontból gumiszoba

2022. június 26. 15:05

Lendvai Ildikó
Népszava
Tessék engem békén hagyni azzal, hogy ez a főispánozás csak gumicsont.

„Direkt frocli, az ország ellenzéki felének szánva, juszt se rágódjunk rajta.

Én is tudom, hogy részben erre való. Bár önmagában már az is minősít egy kormányerőt, ha az alkotmányozást a politikai hergelés eszközének tekinti, az Alkotmányt inkább Bosszantmányként használva. Ezzel az erővel tehettek volna egy e célra rendszeresített rajzszöget az Alaptörvény Asztala mellé helyezett székre, kizárólag az arra járó gyanús elemek számára. Sokkal olcsóbb, és éppen ennyire szellemdús.

Csakhogy itt már rég nem egyetlen gumicsontról van szó. A sok gumicsontból egész gumiszoba épült, itt csücsülünk a közepén, hívek és ellenfelek ugyanoda zárva. Se ki, se be. Ha már zárt intézetbe csukják az embert, a gumiszoba persze kíméletesebb metódus az izgágább páciensek számára, mint a kényszerzubbony vagy az elektrosokk (a sokkolásra itt vannak az inflációs árak). Azok csúf diktatórikus módszerek, ez viszont nem fáj, még röhögni is lehet rajta. Teszi is most boldog-boldogtalan, röpködnek a méltóságos-tekintetes-nagyságos megszólítások, még az eddig kellően humortalan Országos Meteorológia Szolgálat is viccelődni kezdett, tréfából régi nevén, Magyar Királyi Meteorológiai és Földdelejességi Intézetnek titulálva magát. A facebookon mások szentistváni analógiára a »minden tíz falu építsen egy stadiont« törvény bevezetését kezdeményezik.

Egy komfortos gumiszobában nem törik be a fejed, vér nem folyik. Csak az a baj, hogy mint a szakemberek leírják, a delikvensek előbb-utóbb reményvesztetté, depresszióssá válnak.

Most itt tartunk. Mert ami gumicsont, az ugyanakkor eszköze a Fidesz-hatalom egyik tartópillérének: a szimbolikus politizálásnak is. Nem véletlenszerűen választják ki. Gumicsont amúgy sokféle volna. A WEB-áruházakban kapható kicsi sárga, nagy kék, piros tüskés, zörgős, sípoló és foszforeszkáló, sőt olyan is, amibe jutalomfalatkát lehet a kutyusnak elhelyezni. (Ez már a rafinált, duplán becsapós változat, mint amikor a guminő igazi, személyre szabott gyengédséget imitál. A jó gumicsontból a gazdihoz hűségesek kiehetik a nekik szánt táplálékot, a többiek csak rágják.) Nem fogják elhinni, de árulnak pacalos töltött gumicsontot is. Igen, nekem is az a házi kedvenc jutott eszembe, aki Önöknek.”

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egy jelentés a gumiszobából.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés