Élelmezési válság felé sodorja a világot az orosz–ukrán háború

2022. május 26. 07:04

Az orosz–ukrán háború mindkét szereplője egyben főszerepet játszik a mezőgazdasági termékek világpiacán is.

2022. május 26. 07:04
Basa Márton
Index

„A koronavírus és a megszokott ellátási láncok felborulása miatt eddig főként az energiahordozók, a nyersanyagok és az abból készült termékek hiányáról szóltak a hírek. Az orosz–ukrán konfliktus azonban a hiánygazdaság újabb szintje felé lök minket. A legalapvetőbb gabonák és műtrágyák megcsappanó kínálata merőben új helyzetet teremt az agráriumban is, ami a pénzromlás ütemének felpörgéséhez, a migrációs nyomás felerősödéséhez, vagy akár újabb erőszakos konfliktusok kipattanásához vezethet.

Május elején a Tridge nevű nemzetközi agrárkereskedelmi adatbázis felületén megjelent egy olasz nézőpontból íródott magyar vonatkozású cikk, mely érdekes összefüggéseket tár fel a mezőgazdasági termékek kereskedelméről. A cikkből megtudhatjuk, hogy Magyarország saját ellátásának biztosítása érdekében korlátozta a gabonafélék EU-ba irányuló exportját, és persze nem mellékes szempont a prognosztizált jelentős áremelkedés lassítása sem. Ez azonban rossz hír az olaszoknak, hiszen a Magyarországnál hatszor népesebb ország búzaszükségleteinek közel 30%-át hazánkból szokták beszerezni. Az azonban, hogy az olasz kenyér többek között a magyar exportkorlátozás miatt is várhatóan drágább lesz idén, mint tavaly, csupán a jéghegy csúcsa. Az élelmiszer-drágulás sokkal általánosabb és jelentősebb világpiaci folyamatok eredménye.

Az orosz–ukrán háború mindkét szereplője egyben főszerepet játszik a mezőgazdasági termékek világpiacán is. Az élelmiszerek drágulását már most is a bőrünkön tapasztalhatjuk, és a helyzet még romolhat a következő hónapokban. Ez persze az energiahordozók áremelkedésével is összefügg, hiszen minden gazdasági szektor, így a mezőgazdaság termékeinek árát is döntően befolyásolják az energiaárak. Nem feledkezhetünk meg azonban arról, hogy a háború miatt közvetlenül az agrártermelés szintjén is nehézségekbe ütközik az ukrán és az orosz mezőgazdaság, és a termelésen túl az export lehetősége is egyre korlátozottabb. Ez pedig (figyelembe véve a két ország súlyát a szektorban) negatív hatással van és lesz a világ élelmezésbiztonságára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krampus
2022. május 27. 03:16
Szoval a nyomorgo, csoro ukrajna latta el a vilagot elelmiszerrel? Hogy mik vannak?
PUSZTÍTÓ1
2022. május 26. 16:52
+++++++++++++++++++++++++ BOLSEVISTÁKNAK, putyin RAJONGÓKNAK INGYEN OROSZ RULETT! ++++++++++++++++++++++++ BONUS VODKA KÖRÖNKÉNT ++++++++++++++++++++++++
Jajdejónekünk
2022. május 26. 15:59
"Élelmezési válság felé sodorja a világot az orosz–ukrán háború" Elemzési válság az igazi kifejezés. Az ún. nyugati ún. elemzők újból és újból demonstrálják, hogy nem érnek semmit.
csak szólok
2022. május 26. 11:38
Csak szólok, hogy Oroszország 10-20 éve, még maga is a legnagyobb gabona importőrök közé tartozott, mint például Kína is. Csak az EU szankciók kényszerítették rá, hogy fejlessze a saját mezőgazdaságát. Ma gabona nagyhatalom. Tehát megállapíthatjuk, hogy az EU szankciók megerősítik Oroszországot. Így van ez a mostani olaj embargóval is. Már most akkora az áremelkedés, hogy az oroszok olaj-bevétele legalább megnégyszereződik évente. És még nem beszéltünk a fegyver iparukról. Pár év múlva minden nagyobb ország - háborúban kipróbált és bevált - orosz fegyvereket akar majd vásárolni. Az EU meg nézhet utána.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik