Cavusoglu: Törökországnak legitim aggályai vannak Svédország és Finnország NATO-csatlakozását illetően

2022. május 18. 21:59
Ankara azzal vádolja Finnországot és Svédországot, hogy támogatja a terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspártot.

Törökországnak legitim biztonsági aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy Svédország és Finnország „terrorszervezeteket támogat”, és emiatt Ankarának fenntartásai vannak NATO-csatlakozásukat illetően is – erősítette meg Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hazája álláspontját szerdán New Yorkban.

Hangsúlyozta, hogy Ankara megérti a stockholmi és a helsinki vezetés biztonsági aggályait, de fontosnak tartja, hogy ők is tekintettel legyenek a török aggodalmakra. A török külügyminiszter röviddel azelőtt nyilatkozott, hogy amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel megbeszélést tartott. A több mint egyórás tanácskozás végével a török tárcavezető mindössze annyit mondott, hogy Blinken a megfelelő fórumokra „tolmácsolni fogja a török aggályokkal kapcsolatban szükséges üzeneteket”.

A NATO-tagállamok többsége támogatja a két skandináv ország mielőbbi felvételét, de Törökország fenntartásai megnehezíthetik a folyamatot. Ankara azzal vádolja Finnországot és Svédországot, hogy támogatja a terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és nem hajlandó kiadni Törökországnak olyan embereket, akiket azzal vádolnak, hogy a szervezethez tartoznak.

(MTI)

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés