Washington és szövetségesei újabb kereskedelmi szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben

2022. március 11. 19:59
Biden szerint ez az összehangolt lépés újabb megsemmisítő csapást mér az orosz gazdaságra.

Az Egyesült Államok és szövetségesei lépéseket tesznek, hogy visszavonják Oroszország legnagyobb kereskedelmi kedvezményes (Most Favored Nation, MFN) státuszát, és egyben betiltsák az orosz tengeri termékek, alkoholos italok és gyémántok importját – jelentette be pénteken, a Fehér Házban elmondott beszédében Joe Biden amerikai elnök.

A lépéshez, amelyet a hét legfejlettebb ipari hatalom csoportjához (G7) tartozó országokkal és az európai uniós nemzetekkel egyeztettek, kongresszusi intézkedésre lesz szükség, de a törvényhozás mindkét házának képviselői jelezték támogatásukat. Oroszország megfosztása a „legnagyobb kereskedelmi kedvezményes” státusztól

megnyitja az utat az Egyesült Államok és szövetségesei előtt, hogy vámokat vessenek ki az orosz áruk széles körére,

ami tovább növelné a nyomást a már amúgy is mély recesszió felé tartó gazdaságra.

„Megsemmisítő csapás”

„Ez az összehangolt lépés újabb megsemmisítő csapást mér az orosz gazdaságra. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy agresszor, akinek meg kell fizetnie tetteiért. Miközben Putyin folytatja könyörtelen rohamát, az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei továbbra is szorosan együttműködnek, hogy fokozzák a Putyinra nehezedő gazdasági nyomást, és még jobban elszigeteljék Oroszországot a globális színtéren” – mondta Joe Biden.

Az elnök azt is bejelentette, hogy kormánya több orosz oligarchát fog szankcionálni, és a G7-országokkal együttműködésben folytatják az eszközeik lefoglalását. Ezenkívül Biden azt mondta: a G7-országok egyetértettek abban, hogy

megvonják Oroszországtól a lehetőséget, hogy hitelt vegyen fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és a Világbanktól.

„Nem kérhet pénzügyi segítséget a nemzetközi közösségtől, miközben egy olyan háborút folytat, amely éppen a nemzetközi béke és stabilitás alapjait fenyegeti” – fogalmazott az elnök.

(MTI)

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés