Orbán Moszkvában: Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés

2022. február 1. 17:35
Békemisszióra érkeztem – mondta a magyar miniszterelnök Ukrajna kapcsán a Putyin elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Részletesen megvitattuk a kétoldalú kapcsolatokkal kapcsolatos kérdéseket – kezdte a sajtótájékoztatót Putyin. Kiemelte, hogy Magyarország fontos partnere Oroszországnak, és a koronavírus ellenére tovább javultak a gazdasági kapcsolatok. A gázfogyasztás 80%-át adja Oroszország Magyarországnak, 2036-ig hosszabbították meg a szerződést, így piaci ár alatt vásárolhat Magyarország gázt továbbra is. Fontos, hogy Magyarországon keresztül halad át az orosz gáz, és Magyarország bizonyította, hogy megbízható partner ebben a tekintetben is – mondta Putyin.

Koronavírus, Szputnyik, Ukrajna

Szoros az együttműködés egészségügy terén is az orosz elnök szerint . Emlékeztetett: Magyarország volt az első uniós tagország, amely elismerte a Szputnyik V-t. Elmondta: tervben van a vakcina magyarországi előállítása, továbbá folynak az egyeztetések a Szputnyik Lightról, amely emlékeztető oltásként fog funkcionálni.

Az ukrán konfliktusról azt mondta az orosz elnök, hogy az emberi jogok és a nemzeti kisebbségek jogait sok esetben megsértik Ukrajnában. A garanciaigényekről azt mondta, hogy az orosz aggályokat figyelmen kívül hagyta az USA. Putyin elmondta a korábban ismertet három követelését, amit elutasított Washington. Senki nem erősítheti a biztonságát más országok biztonságának a rovására – tette hozzá. 

Orbán: Ez egy békemisszió volt

Életemben nem ültem még ilyen hosszú asztalnál, de kárpótolt a tárgyalás hossza és mélysége. A mostani volt a 12. alkalom, hogy találkoztunk – vette át a szót Orbán Viktor.

A mostani volt a legfontosabb, mert ez egy békemisszió volt”

– fogalmazott.

A magyar kormányfő szerint az Európai Unió egységes, nincs olyan vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal, és ez különösen igaz a közép-európaiakra. Mint fogalmazott: amikor konfliktus volt kelet és nyugat között, akkor Közép-Európa rosszul járt. 

A feszültséget csökkenteni kell, hogy ne térjen vissza a hidegháború”

– tette hozzá.

Magyar modell, rezsicsökkentés

„A magyar modellt ajánljuk a konfliktuskezelésben, miszerint a NATO és az EU tagjai vagyunk, de megadjuk a tiszteletet Oroszországnak” – mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő is kitért a járványkezelése, mint ismertette: 900 ezer embert sikerült beoltani orosz vakcinával.

„Érdemi tárgyalást lehet folytatni arról, hogy egymilliárd köbméterrel nőhet a gázszerződés keretében szállított éves gáz mennyisége” – mondta a magyar kormányfő. Újságírói kérdésre Orbán hangsúlyozta: Európában szinte mindenhol kétszeresére-háromszorosára nőtt az energia ára, ez alól egyedül Magyarország képez kivételt, és ez pedig az Oroszországgal kötött megállapodásnak köszönhető. Aláhúzta: az orosz gáznak köszönhető, hogy a rezsicsökkentés létrejöhetett, és hosszú évek óta működhet Magyarországon.

A mai megállapodással véglegesen biztonságba került Magyarország energiaellátása”

– értékelt a kormányfő.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 337 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán levele Fegyőrnek:
Kedves Ondrej!
Nagyon okosság, hogy küldjünk fegyvereket Ukrajnának. Tulajdonképpen már akkor is gondoltunk erre, amikor azért rendeltünk nehézfegyverzetet Németországból (mivel a korábbiakat eladta a kedves koalíciós moslékos társad), hogy odaadjuk az ukránoknak.
Mondtam is a Vlagyimirnek, hogy inkább felmondjuk a gázszerződést, mert az Ukránok megígérték, hogy ide adják, ami még a csőben van. Ez lehet például gáz, vagy olaj, vagy gránát, lényeg, hogy ami a csövön kifér. Még azt is megígérte az ukrán, hogy fizet majd előleget 2055-ben. Lehet, hogy nem nekünk, de azt mondták, hogy ne szöszöljünk a részeletekkel.
Valgyimir Vlagyimirovics csodálkozott, hogy nem kell az olcsó gáz. De amikor mondtam, hogy Fekete-Győr keveri a lapokat, akkor megdöbbent, megrémült és megígérte, hogy az oroszok az ukránok javára visszavonulnak végleg az Urál mögé. Feladják Moszkvát és Szenpétervárt is. Szerinte az európai békének is Fekete Győr széles vállain kell nyugodnia.
Azért biztos, ami biztos, vettem még az oroszoktól is egy kis gázt.

Ölel:

Viktor

Benneteket ez úgysem érint. Ti a zöld színű napelemes atomreaktorral fűtetek.

Szomorú olvasni az ellenzéki hozzászólók tájékozatlanságát, butaságát, prosztó Orbán-elleni gyűlöletét.

Igen, szervezik a Putyin-Macron találkozót, az olasz miniszterelnök ma beszélt telefonon Putyinnal, s elégedetten nyugtázta, hogy Moszkva a jövőben is segíti Olaszország biztonságos gázellátását.

A provokáló oroszok....az ukrán hadsereg rakétavetőket telepített közvetlenül a krími határvonalra........Kijevben ma találkozott Zelenszky és Blinken, az ukrán elnök kifejtette, hogy a háborús feszültség keltése elszegényíti Ukrajnát, menekülnek a beruházók, az árak, az infláció az egekben, nem előnyös Kijev számára, ha az USA tovább élezi a helyzetet.

S minő véletlen, még egyetlen magyar média nem hozta le, hogy ma Kijevben tömeg vonult a Majdanra, majd onnan a város központjában lévő Rada épületéhez. S vajon mit kiabáltak a képviselőknek? Vesszen Putyin! Hát nem, hanem, hogy "Gyertek ki!"

S lehet nyomni a sok buta, primitív demagóg dumát kedves elvtársak.

Ironizálsz...pedig van valóságtartalma. Orbán moszkvai látogatása inspirálta az olasz miniszterelnököt is, ma fel is hívta Putyint, s örömmel nyugtázta, hogy Putyin biztosította Itáliát az orosz földgázszállításokról.

Hat osztályosok kerüljenek.....

A DK, az MSZP, vagy a legújabb baloldali párt, a Jobbik tagjaként, ellenzéki szsvazóként szereted ennyire a zsidókat?

Végre behatároltad hovatartozásodat. A Patkány, másokat kötélre juttató, egzisztenciálisan tönkretevő börtönügynök Göncz a példaképed...nincs több kérdésem Mária. Apádat kihagytad a felsorolásból.

Miért vitázol Vásárhelyi Máriával? hagyd a fenébe......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés