Amerikai külügyminiszter: Senki ne lepődjön meg, ha Oroszország provokálni kezd Ukrajnában

2022. január 20. 19:02
Blinken szerint Oroszország arra játszik, hogy „mire a világ rájön a cselre, már túl késő lesz”.

Ne lepődjön meg senki, ha Oroszország provokál vagy incidenst okoz Ukrajnában, majd megpróbálja felhasználni azt a katonai beavatkozás igazolására abban a reményben, hogy mire a világ rájön a cselre, már túl késő lesz – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön Berlinben.

Az amerikai diplomácia vezetője a német-amerikai és a transzatlanti együttműködés erősítését szolgáló Atlantik-Brücke közhasznú egyesület fórumán elmondott beszédében az orosz-ukrán határ térségében végrehajtott orosz csapatösszevonásról szólva kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin szándéka világos:

az orosz elnök az Ukrajna elleni „invázió alapját építi, mert nem hisz abban, hogy Ukrajna egy szuverén nemzet”.

Aláhúzta, hogy a konfliktus túlmutat önmagán, Ukrajna és a világ összes többi országának szuverenitásáról és önrendelkezéséről szól, „magva” pedig az, hogy Oroszország elutasítja a hidegháború utáni európai rendet, amely a szabadságra és a békére épül. Moszkva ezzel globális alapelveket, a nemzetközi béke és biztonság elveit kérdőjelezi meg.

A kelet-ukrajnai válság így globális jelentőségű, hiszen ha valahol semmibe veszik a szuverenitás, az önrendelkezés, a béke és a biztonság elveit, akkor az egész világon „erodálódnak”, majd „elenyésznek”.

Ezért nem szabad hagyni, hogy Oroszország büntetlenül megszegje ezeket az alapelveket – fejtette ki az amerikai külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy országa és európai szövetségesei a diplomáciai megoldást pártolják, de ha ez nem lehetséges, ugyanolyan egységben állnak ki, mint a hidegháború idején.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA pool/Szergej Ilnyickij

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak egyenlő mérce Blinken!
Izrael lebombáz minden Irán által adott fegyvereket a szomszéd országokban (Szíria, Libanon) mert veszélyeztetve érzi saját biztonságát.
Miért ne tehetné ezt meg Oroszország az Ukrajnába telepített NATO fegyverekkel?
Akkor most ki is provokál?
Irán vagy a NATO?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés