Szlovák lap: A magyar ellenzék a legradikálisabb tervével a polgárháborút kockáztatja

2022. január 19. 11:26
A liberális Denník N azt írja, a legnagyobb vitát a kampányban az ellenzék arra vonatkozó terve váltotta ki, miszerint alkotmányos többség nélkül is eltörölnék a 2011-ben elfogadott alkotmányt.

A liberális Denník N online felületén megjelent cikkében hangsúlyozta, hogy a magyar ellenzék az Orbán-rendszer megváltoztatására irányuló legradikálisabb tervével a szakemberek szerint a polgárháborút kockáztatja. A legnagyobb vitát a magyar választási kampányban az egyesült ellenzék arra vonatkozó terve váltotta ki, miszerint alkotmányos többség nélkül is eltörölnék az Orbán Viktor kormánya által 2011-ben elfogadott alkotmányt. Márki-Zay Péter, az ellenzék vezére azt állítja, hogy a jelenlegi alkotmány illegitim és ha hatalomra kerülnek, el fogják törölni és újat készítenek elő, amit népszavazással fognak megerősíteni.

A magyar Alkotmánybíróság szerint ez a demokrácia elleni támadás lenne, vagy ráadásul egy államcsínykísérlet.

Egy ilyen radikális megoldás helyességében független és ellenzéki alkotmányjogászok is kételkednek. Vannak olyan szakértők, akik azt állítják, hogy az ellenzék ezzel egy polgárháború kitörését kockáztatja. A cikk ezt követően az Alaptörvény létrejöttéről írt, kitérve arra is, hogy a szöveg előkészületeibe az ellenzéket nem vonták be és az új alkotmányt külföldről is kritizálták.

Az új alkotmány demokratikus hiányosságaira Sólyom László akkori köztársasági elnök is felhívta a figyelmet. Márki-Zay összeállított egy szakértői csoportot, amelynek feladata annak a kidolgozása, hogyan járjon el a koalíció az alkotmány megváltoztatása során. Az ellenzék alkotmányos többség nélküli alkotmányt eltörlő tervére elsőként Jakab András alkotmányjogász reagált, aki az elképzelést ostobaságnak nevezte. Jakab azt állítja, hogy valóságos a probléma a jelenlegi alkotmányos berendezkedéssel,

az ellenzék kormányzási lehetőségei ugyanis korlátozottak lehetnek, ha kormányra kerül.

Az ellenzék által előrántott „jogi atombomba” szerinte azonban egy polgárháború elindításának forgatókönyve.

A Fidesz képviselői 2011-ben az ellenzék nélkül döntöttek az új alkotmányról, de erre lehetőséget kaptak amikor 2010-ben legitim módon megnyerték a parlamenti választásokat kétharmados többséggel. Jakab szerint Magyarországon nincs totális diktatúra és a forradalmi eszközök használata ezért elfogadhatatlan. Orbán Viktor kormánya az ellenzék ezen tervének nem szentel intenzív figyelmet. A miniszterelnök az év végi sajtótájékoztatóján csak röviden érintette ezt a témát. Szerinte ezt nem lehet komolyan venni és politikai blöffnek nevezte.

(Fotó: Az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulója alkalmából kibocsátott bélyeg az Országházban tartott bemutatón 2016. április 25-én.MTI Fotó: Illyés Tibor)

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát nem egy telex... ezeknek még liberális médiából is tényszerűbb és normálisabb jutott.

Túl sok sci-fit olvastál...

Charles Gati már 2012-ben lefektette az alapokat, öt pontba foglalva Orbán megbuktatásának lehetőségeit. Az ötödik pontban a polgárháborút említi. Most ott tartunk, hogy az első négy pontból minden igyekezetük ellenére 12 év alatt semmi nem jött be, és araszolnak az ötödik pont felé. Gati ezeket jövendölte, és nem gondolnám, hogy csak úgy a levegőbe beszélt:

"Az első lehetőség, hogy a Fidesz elveszti a 2014-es választásokat.

A második: a Fidesznek új legitimációra lesz szüksége 2012-ben vagy 2013-ban, és előrehozott választásokat ír ki, amikor népszerűségvesztésének folyamata megáll vagy lelassul. Ezt a választást mégis elveszítheti.

A harmadik pont szerint az IMF- és EU-kölcsön hiányában a gazdaság állapota tovább rosszabbodik. Ekkor a Fidesz-elit egy része szembeszáll az Orbán-Matolcsy párossal, miközben az utcán százezrek tüntetnek. A görög és az olasz helyzethez hasonlóan az Orbán-Matolcsy párost és támogatóikat lemondatják, s egy valóban konzervatív - tehát nem populista -, jobbközép Fidesz-kormány jut hatalomra.

A negyedik pont Gati szerint az, hogy az új kormány - legitimációját növelni óhajtandó - igénybe veszi néhány igazi szakember részvételét, olyanokét, akik Brüsszelben és Washingtonban is meggyőzően reprezentálnák a kormány elkötelezettségét a szabad piac és a nyugati stílusú demokrácia iránt. Ebben a variációban Bajnai Gordon és Bod Péter Ákos, talán Bokros Lajos is komoly, szinte döntő szerephez juthatna.

Az ötödik pont a professzor szerint a polgárháború. Ez akkor következhet be, ha a kormány nemcsak kaotikus gazdasági lépeseivel veszíti el a nép többségének bizalmát, de a választók rájönnek, hogy a szuverenitásról ismételt politikai szónoklatok tartalma a XXI. században üres fogás. "Isten őrizz, hogy a helyzet idáig fajuljon, de ennek lehetőségét sem zárom ki, ha folytatódik a nyugati javaslatok, kritikák dacos, irracionális elutasítása" - írja Charles Gati.

A professzor múlt héten adott interjút a 168 Órának. Ebben többek között azt mondta, egyetért Mark Palmer nagykövettel: "igenis vannak lehetőségek arra, hogy a kormányt - ha lehet, demokratikus módon, ha nem lehet, másképpen - elmozdítsák. Nem hiszem, hogy Európa közepén hosszú távon fennmaradhatna egy kézivezérelt politikai és gazdasági rendszer" - fogalmazott."

https://hvg.hu/itthon/20120111..

Nem vettem be az idézetbe, de igazad van, nagyon lényeges, ezért pótoltam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés