Die Welt: Orbán Viktor támogatja a boszniai szerbek elszakadási törekvéseit

2022. január 19. 15:50
Egy politikai elemző a német lapnak azt mondta, „riasztónak” tartja, hogy „egy EU- és NATO-állam aktívan hozzájárul egy súlyos délkelet-európai biztonsági válság kialakulásának veszélyéhez”.

A Die Welt a mai lapszámban is közölte azt a cikket, amely nemrég az online felületükön volt olvasható. Magyarország – az EU és a NATO tagállama – támogatja a boszniai szerbek elszakadási törekvéseit. Orbán Viktor magyar miniszterelnök novemberben találkozott Milorad Dodikkal, a boszniai elnökség szerb tagjával, ami után Dodik egyik embere azt mondta: „Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar állam teljes támogatását élvezzük”. Jasmin Mujanović politikai elemző és Balkán-szakértő a lapnak elmondta, hogy „riasztónak” tartja, hogy „egy olyan EU- és NATO-állammal állunk szemben, amely aktívan hozzájárul egy nagyon súlyos délkelet-európai biztonsági válság kialakulásának veszélyéhez”. Mujanović szerint se a NATO, se az EU nem engedhet meg magának egy

„újabb súlyos biztonsági válságot Európában”.

A cikk szerint Orbán nemcsak 100 millió euróval támogatja Dodikot, hanem meg akarja akadályozni, hogy az EU szankciókat szabjon ki rá. A magyar miniszterelnök ugyanakkor számít az EU bővítésére is: elsősorban olyan államok felvételére számít, amelyek „támogatják és előmozdítják az ő illiberális koalícióját az EU-n belül”. A cikk kitért Várhelyi Olivérre, az EU bővítési biztosára is, aki Orbánék „fontos cinkosa” az EU Bizottságában. A cikk szerint kétségek merültek fel annak kapcsán, hogy Várhelyi a saját országának malmára hajtja a vizet, és nem a közösség érdekeit tartja szem előtt. Egy hivatalos uniós dokumentum a Várhelyi és a Szerb Köztársaság szakadár hatóságai közötti „rendkívüli mértékű koordinációról” tanúskodik. Romeo Franz európai parlamenti képviselő és a Parlament boszniai küldöttségének vezetője azt mondta: „Ami Várhelyi urat illeti, megkérdőjelezem a biztosi megbízatását”.

(Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfőt fogadja Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja Banja Lukában 2021. november 6-án. A magyar kormányfő munkaebéden fog tárgyalást folytatni Milorad Dodikkal.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nyugat támogatta Koszovó elszakadását, azzal miért nem volt probléma?

A DK-s értelmiség - Fekete fene, szájercicák, Genus, Nemzeti konzervatív - bölcs, a nemzetközi összefüggésekre kitekintő elemzéseit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Így már alig van hozzászólásaikhoz érdemit hozzátenni. Egy apró, lényegtelen, Szerbia nemzetközi politikai és gazdasági státuszára befolyást gyakorló momentumra szeretném csak felhívni a figyelmet.

A Szerbia déli részén lévő Rio Tinto-ban tervezik megnyitni Európa legnagyobb lítium bányáját. Valami ócska, a világpiacon alig keresett valami, a kerékpárgyártás egyik komponense.

Kb két hete írtam, hogy megkezdődő a nemzetközi támadás, napi nyolc nem ütköző cikkel. Ez mára napi 24 lett. Április elejére lesz napi ötven.
De ez mindegy, kontraproduktivak, nem hatnak ránk.

Melyik magyar "A" osztályú politikus lakik Hszi Csin-ping elnök valagában?
A nevét írd le válaszul!
Kösz!

Te kis butuska, miért hiszed azt, hogy itthon nem ismerik a hivatkozott német hírforrás politikai hovatartozását, függőségét? Miért gondolod, hogy itthon mindenki hasra esik ettől. Az emberek többsége ma már azzal kezdi, hogy megnézi, kitől olvas bármit is.
Te miért nem alijázol, vagy mész el Németországba, ha ennyire szar neked.

A normális zsidók nem kívánnak a balliberális pártok által megtervezett muszlim Magyarországon élni.

Hát hiába vártam a posztomban említett DK-s értelmiségiek - pl. szájercicák -jelentkezését, senkinek nem tűnt fel a Rio Tinto nem igazán szerbes hangzása. Te megmentetted pártod becsületét. A szerbiai lítium vagyon kibányászásában az angol-ausztrál Rio Tinto Group és a JPMorgan érdekeltségű Jadar Líthium cég érdekelt.

A kincs a Jadar-völgyben található.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés