Tages-Anzeiger: Orbán fél a vereségtől, adókedvezményekkel akar pontokat szerezni

2022. január 14. 10:25
2010 óta először fordul elő, hogy a jobboldali konzervatív miniszterelnök leváltása karnyújtásnyira került, írja a svájci lap.

Orbán Viktor attól tart, hogy elveszíti az április 3-ai parlamenti választásokat, ezért a miniszterelnök adókedvezményekkel kíván „pontokat szerezni” – írja a Tages-Anzeiger. Emellett befagyasztják az élelmiszerárakat is „a családok pénztárcájának védelme érdekében”. A cikk szerzője szerint 2010 óta először fordul elő, hogy a jobboldali konzervatív miniszterelnök leváltása karnyújtásnyira került. Emiatt egyrészt szokás szerint egy társadalmi csoport elleni éles támadással reagál, amely az LMBTQ-közösség ellen irányul – jegyzi meg.

A kampány csúcspontja a népszavazás lesz,

amelyet a parlamenti választások napjára tűznek ki. Azonban ez aligha lesz elég ahhoz, hogy a szavazókat az urnákhoz vezesse – vélekedett a szerző.

Bíró-Nagy András, a Policy Solutions agytröszt vezetője meg van győződve arról, hogy Orbánnak ezúttal hiányzik a választási kampányához szükséges döntő narratíva. 2018-ban a migrációval, az EU-val és Soros György ellenségképével, 2014-ben a közüzemi költségek csökkentésével mozgósított. Ezúttal azonban a választók a magas inflációtól és a gazdasági helyzet általános romlásától tartanak. Az elmúlt tíz évben a költségvetési politika az államháztartási hiány csökkentésére irányult, bár a szerző szerint néha meglehetősen szokatlan eszközökkel, például a külföldi vállalatokra kivetett különadókkal vagy a magánnyugdíjpénztárak megszüntetésével. A hiány felszámolása a világjárvány kitöréséig nagyjából sikeres volt. Most minden héten adókedvezményeket jelentenek be. A hiány pedig már a második egymást követő évben toronymagasan növekszik.

Orbán a jelenlegi jóléti intézkedéseket a virágzó gazdasággal indokolja.

A Bloomberg „7,5 milliárd dolláros fordulatnak” nevezi Orbán taktikáját, hogy így segítse a választások megnyerését. Kovács Zoltán viszont azt közölte az angol nyelvű lappal, hogy a számok önmagukért beszélnek, és azért cselekszenek így, mert megengedhetik maguknak. A szerző szerint azonban a helyzet ennél természetesen bonyolultabb. Jelenleg például a baloldali Népszava amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy milyen következményekkel járna a következő törvényhozási időszakra nézve, ha radikális költségvetési megszorítások válnának szükségessé a hiány leküzdése érdekében. Egyes ellenzéki politikusok úgy vélik, hogy talán jobb volna a Fidesznek és Orbánnak nyernie – és hagyni, hogy „maguk takarítsák el a saját mocskukat”. Krekó Péter, a Political Capital politológusa arra emlékeztetett, hogy Orbán a választások előtt éveken át ostorozta a szocialistákat és „újraelosztó” politikájukat, most pedig ő maga teszi ezt.

(Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az év első kormányülésén a Karmelita kolostorban 2022. január 12-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bizony nekem is feltűnt, hogy naponta kapnak célcsoportok újabbnál újabb kedvezményeket, lóvét, ígéreteket szakmányba', fegyverpézt, nyuggerpézt, örökéletet, ingyensört, sőt adócsökkentést is, hogy legyen mindennek fedezete is.

Nagyon be vannak szarva a fijúg, mert ha el kell számolni a lopott holmival, akkor az egész NER ruppótlan senki lesz és zacskót ragaszthat 1000 évig.

Mit ígért?
Rekord államadósságot?
És te erre szavaztál?

,,Krekó Péter, a Political Capital politológusa arra emlékeztetett, hogy Orbán a választások előtt éveken át ostorozta a szocialistákat és „újraelosztó” politikájukat, most pedig ő maga teszi ezt.,,

No még egy ,,éles-eszű,, közgazdasági tudós.

Arról a ,,nagyeszű,, elemző elfeledkezik, hogy amikor Orbán kritizálta a Gyurcsány kormány gazdaságpolitikáját a mainál sokkal rosszabb körülmények voltak Magyarországon.
2007 évben tőkekivonás az országból, a pénzpiac csak magas kamatokkal hitelezte a költségvetést - 2008 már sehogy sem - folyamatosan csökkent a GDP növekedésének üteme, 2007 évben már csak 0,3 %-os növekedés volt. Az infláció mértéke 8 %-ra ugrott, az 1 főre jutó reálkereset 4,6 %-al csökkent. Az adóelvonás mértéke 2006 évtől folyamatosan nőtt, a bajnai-kormány ezt még megfejelte.

Ebből levonható következtetés: Amennyiben a mostani ellenzék kormányt alakíthatna, egy éven belül hasonló helyzetbe jutna az ország, mint ahova 2006 évben jutott. Már az is lehet, hogy Gyurcsányék megírták a második őszödi beszéd szövegét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés