„Napot hozott, csillagot” – így tisztelegtek Kóbor János emléke előtt

2021. december 6. 19:18
Megrendüléssel fogadta a magyar társadalom Kóbor János, legendás zenész, halálhírét. Így tisztelegtek előtte.

Megrendüléssel fogadta Kóbor János halálhírét a magyar zenésztársadalom, tagjai a közösségi oldalakon tisztelegtek az Omega hétfőn elhunyt énekese előtt, akiről politikusok is megemlékeztek.

Isten veled!”

– búcsúzott Orbán Viktor. A miniszterelnök egy fekete-fehér fotót posztolt Kóbor Jánosról, „Napot hozott, csillagot” szöveggel.

Karácsony Gergely főpolgármester azt írta, ma meghalt a magyar rockzene egyik legnagyobb alakja.

Képtelenség lenne felsorolni, mit adott Kóbor és az Omega a kultúránknak,

mekkora hatással voltak a dalai generációk életére és Magyarország egészére, sőt messze a határokon túl is. Benkő László, Mihály Tamás, Laux József és Somló Tamás után Mecky is Gammapolis színpadán zenél tovább” – tette hozzá.

Így búcsúztak a zenészek

Közös fényképpel búcsúzott Kóbor Jánostól egykori omegás társa, Presser Gábor. „Biztos, hogy stúdióban vagyunk, azt sejtem, a Tízezer lépés lemez felvételei idején készülhetett a fotó. Nincs a képen semmi rossz, két ember dolgozik. De ha ránézek, elfog a szomorúság. Melyik dal lehet? Már nem tudjuk meg soha. Jaj, Mecky” – írta.

Bródy János, aki két Omega-lemez (Csillagok útján; Gammapolis) szövegeit jegyezte, az Ezüst eső című szám szövegével búcsúzott.

Demjén Ferenc a két évvel ezelőtti Aréna-koncertjén készült fotót posztolt, azon az esten vendégként lépett színpadra Kóbor János.

Láthatsz, hogyha tengert úszunk át/Felhőkről lábat lógatunk/Ezek mi vagyunk a szabadság vándorai”

– írta.

A Tankcsapda egy Omega-szám címét kölcsönözve egy közös fotó kíséretében annyit írt, hogy „Életfogytig rock and roll...”

„Elment egy LEGENDA” – írta Rúzsa Magdolna.

Koncz Zsuzsa posztjában két fotót tett közzé: az egyik még a hatvanas években készült, amikor az Omega együttes kísérte az énekesnőt. Mint írta, együtt kezdték a pályát a Műegyetem Szentháromság téri hajdani koleszának a színpadán. „Te csodált egyetemista voltál, én kis gimis. A zongoránál Benkő Laci, a dobnál Laux Józsi. Végtelen szomorúság nekem és mindnyájunknak, hogy te is elmentél, hogy az Omega immár az égi mezőkön koncertezhet csak. Mecky, drága, jó utat! Hiányozni fogsz”.

Bodnár Tibor, a Ladánybene 27 vezetője azt írta: Suhanj tovább Mecky a Csillagok útján!

Az Omega egész kis kölyök korom óta jelen volt az életünkben.

Egy mono táska-lemezjátszón hallgattuk az Időrablót, az Élő Omegát vagy a Nem tudom a neved című lemezt. Megrendített Mihály Tamás és Benkő Laci halála és most Kóbor János Mecky távozása. Azt hiszem, nemcsak az Omegát, a zenekar három alapvető és emblematikus tagját vesztettem el, hanem egy kicsit a rock öröklétébe vetett hitemet is”.

Leslie Mandoki videóüzenetében így fogalmazott: tragikus, hogy az énekes nem oltatta be magát. „Annyira fogsz hiányozni, hatalmas űrt hagysz magad mögött. Ti voltatok a nagy generáció, utat törtetek előttünk. Tisztelettel hajlok meg az életműved előtt,

hálás vagyok azért, amit kaptam tőled, most te is beszálltál Jimi Hendrix zenekarába”.

Az Omega együttessel a hetvenes évek óta barátságot ápoló német Scorpions együttes Facebook-oldalán emlékezett meg Kóbor János haláláról.

Kóbor János emlékére a Városligeti Műjégpályán hétfőn délutántól az Omega dalai szólnak. A Kossuth- és Liszt-díjas énekes életének 79. évében hunyt el.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

X. Én moderállak, ha te nem tudod magad!

Én is szomorú vagyok. Szólt az Omega egész délután.
Nekem Tesla mono táska lemezjátszóm volt, azon hallgattam először. Édesapád korosztálya lehetek.

Ő soha életében nem volt beteg.- idézem- mit neki egy vírus , megvédi az immunrendszere.

És nem...

Szép. Én a Tízezer lépést hallgattam.

Népszerűségét arra használta, hogy hülye álláspontot népszerűsítsen. Jóvátehetetlen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés