6,8 milliárd forinttal támogatja a kormány a 2023-as budapesti Színházi Olimpiát

2021. december 4. 10:21
A Nemzeti Színházban megvalósuló rendezvény egybeesik majd a 10 éves MITEM-mel, és Madách Imre születésének 200. évfordulójával.

Közel hétmilliárd forinttal támogatja a kormány a 2023-as budapesti Színházi Olimpia megrendezését – derül ki a Magyar Közlönyből.

Az indoklás szerint a ezzel az összeggel ismerik el a „Színházi Olimpia 2023. évi magyarországi megrendezésének kiemelt kultúrstratégiai jelentőségét, továbbá nemzeti identitásunk és nemzeti értékeink a nemzetközi közösséggel való megismertetése fontosságában játszott szerepét” – írja a Papageno portál.

A Nemzeti Színházban megvalósuló rendezvény egybeesik majd a 10 éves Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóval (MITEM), és Madách Imre születésének 200. évfordulójával.

Vidnyánszky Attila korábban lapunknak is mesélt a közelgő eseményről. 

A Színházi Olimpia általában egy két és fél hónapos intenzív rendezvénysorozat. A legutóbbit Japán és Oroszország szervezte közösen, közel kétezer meghívott előadással. Ez a mennyiség persze számunkra elérhetetlen, de igyekszünk mi is méltó eseményt tető alá hozni.

Úgy döntöttünk, hogy nem fogunk konkrét előadásokat ajánlani, inkább megszólítjuk a színházakat, hogy válasszanak maguknak partnert, a testvérvárosi kapcsolatok mintájára.

Továbbá azt szeretnénk, ha nem egy egyszeri esemény volna, hanem folyamatos kapcsolat válna belőle” – mondta a Nemzeti Színház igazgatója, aki szerint az elmúlt években „a kollégák nem profitáltak igazán ezekből a helyzetekből, remélem, az olimpia hoz majd áttörést ebben”.

A Színházi Olimpiát 1994-ben Theodórosz Terzopoulosz görög rendező kezdeményezésére alapították, hogy a közönség átfogó képet kaphasson a világ színházművészetének örökségéről, illetve a kortárs színházi tendenciákról.

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés