Az EP LIBE bizottsága újra kötelezővé tenné a migránsok tagállamok közötti elosztását

2021. november 30. 18:25
Az Európai Parlament (EP) LIBE (Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi) bizottsága kedden bemutatta a migrációs és menekültügyi válsághelyzetek szabályozására szolgáló európai keret létrehozására irányuló jelentéstervezetét, amelyben többek között kötelezővé tenné a migránsok tagállamok közötti elosztását.

A LIBE elnöke, Juan Fernando López Aguilar spanyol szocialista politikus, a jelentéstervezet ismertetésekor hangsúlyozta: „az Európai Unióban hiányzik a szolidaritás, ezért intézkedéseket kell hozni annak garantálása végett. Azt akarom, hogy a migránsok elosztása kötelező érvényű legyen, ez lenne az első lépés, amellyel képesek lennénk a bevándorlókat elsőként befogadó tagországokat tehermentesíteni” – jelentette ki.    

Mint mondta, a „válság” kifejezést az uniós parlamenti jelentéstervezet szerint olyan helyzetre alkalmaznák, amikor tömeges beáramlás történik,

vagy a mentőakciók során nagyszámú migráns védelmét kell biztosítani. Az elosztás az ország lakosainak száma, a GDP és a munkanélküliségi ráta alapján történne. A képviselő kifejtette, hogy a jelenlegi migrációs és menekültügyi rendszer a legtöbb terhet az olyan, frontvonalban lévő országokra hárítja, mint Spanyolország, Görögország Olaszország.

Ez igazságtalan és elfogadhatatlan”– fogalmazott Aguilar.    

A jelentéstervezet azt is javasolja, hogy mind az Európai Parlament, mind a tagállami kormányokat tömörítő Tanács kérhessen értékelést az illegális migránsok helyzetéről az Európai Bizottságtól. Továbbá azt szorgalmazza, hogy azok a migránsok, akik megalapozott indokokkal folyamodnak menekültstátuszért, „azonnali, prima facie (prima facie: első pillantásra, első benyomás alapján)védelmet kaphassanak”. Ebben az esetben menedékkérelmük feldolgozása csupán egy hónapot venne igénybe.    

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben mutatta be az uniós migrációs és menekültpolitikai szabályozásáról szóló javaslatát. Az Európai Parlament LIBE bizottsága a jogalkotási folyamat keretében jelentéstervezetet készített, amelyet a bizottság tagjainak, majd az EP plenáris ülésének is meg kell szavaznia.

(MTI)

Fotó: Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hülyeségük annél szembeötlőbb, mert Orbán már számtalanszor megmondta nekik, mit kellene tenni.

Mintha a vesztüket éreznék. Kapkodnak, csapkodnak össze-vissza.
Vagy megőrültek.

Szó sem lehet róla.

Brüsszel felől minden oldalról csak a hülyeség jön .

"Az EP LIBE bizottsága újra kötelezővé tenné a migránsok tagállamok közötti elosztását"

Bekaphatják.

Ez így igaz, mert ha a migránsokat egyszer a balosok beengedték, nem lehet őket kitoloncolni, s vége a magyarság önazonosságának!

"az Európai Unióban hiányzik a szolidaritás, ezért intézkedéseket kell hozni annak garantálása végett"

Oké, szolidáris alapon adjatok pénzt a kerítésre.

A kormányzati családpolitikai erőfeszítések adnak reményt. Gyors változás nem várható, de az értelmes demográfiai intézkedések sohasem azonnal hozzák meg gyümölcsüket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés