Jourová: Az EU mindent meg fog tenni, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában

2021. november 29. 19:29
Az uniós biztos kifejtette, hogy „számos kísérletet láttunk a kormányok részéről arra, hogy beavatkozzanak a médiába”.

Az Európai Unió mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában – hangsúlyozta Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Bizottság által létrehozott Európai Hírmédia Fórum hétfői konferenciájának záróbeszédében.

Számos kísérletet láttunk a kormányok részéről arra, hogy beavatkozzanak a médiába, aláássák a függetlenségüket

– fogalmazott az uniós biztos. Majd kifejtette: „olyan közös elveken alapuló szabályokra van szükség, amelyek biztosítják a szerkesztői függetlenséget és a tulajdonosi viszonyok átláthatóságát. Minden európai polgárnak joga van hozzá, hogy a független médiára támaszkodva tájékozódjék” – tette hozzá.

Vajon ezek után mit szól Soros bevásárlásához?

Mint pár napja megírtuk, Sorosék újra bevásárolták magukat a lengyel médiapiacba. A Soros György alapítványa által támogatott egyik cég előzetes megállapodást írt alá az egyik vezető lengyel napilap kiadójában való részesedés megvásárlásáról – számol be a Bloomberg. Az amszterdami székhelyű Pluralis BV a Rzeczpospolita napilapot tulajdonló Gremi Media negyven százalékához jut hozzá,

ez lesz egyébként a harmadik olyan üzlet a lengyel médiapiacon az elmúlt öt évben, amelyben az amerikai milliárdos filantróp részt vesz. Az árat nem hozták nyilvánosságra.

Mit mondtak még a médiakonferencián?

Thierry Breton a belső piacért felelős uniós biztos a konferencián elmondta: a bizottság jövőre előterjeszti az Európai  Unió egészére érvényes médiaszabályozásról szóló törvényjavaslatát.

Fel akarunk lépni a médiavállalkozások tevékenységébe történő indokolatlan beavatkozás ellen. Biztosítanunk kell a médiapluralizmus védelmét”

– hangoztatta. Hozzáfűzte: a javasolt szabályzat az ellenséges külföldi beavatkozásokat is célba venné. Breton elmondta, hogy a bizottság konzultációt indít az érdekelt felekkel a javaslat elfogadása előtt.

A brüsszeli testület hétfőn azt is bejelentette, hogy 1,8 millió eurót különített el egy páneurópai hírügynökségi központ létrehozására, amely lehetővé tenné az újságírók számára, hogy közösen, „az együttműködés szellemében” tudósítsanak az uniós ügyekről.

A pénzügyi támogatás egyebek mellett a szerkesztőségi továbbképzést és egy új, többnyelvű weboldal létrehozását is tartalmazza. Brüsszeli sajtóhírek szerint a januárban induló projekt munkáját a dpa német állami hírügynökség hangolná össze. A programhoz 16 európai hírügynökség is csatlakozna.

(MTI)

Nyitókép: Brüsszel, 2021. november 25.
Vera Jourová, az Európai Bizottság értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke sajtóértekezletet tart Brüsszelben 2021. november 25-én. A bizottság javaslatot tervez a politikai hirdetések átláthatósága és a választások tisztaságának védelmében.
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

fleckzoltán, ma:

"Lehet tudni valamit MZP brüsszeli útjáról?

Igen. Azt lehet tudni, hogy nem a szokásos diplomatikus finomkodással, hanem nagyon nyíltan beszélt arról, hogy mire készülünk. Szembesítette az EP frakcióit és több biztost, köztük a két jogállamért felelős biztost, Vera Jourovát és Didier Reynders-t is azzal, hogy radikális változásra készül, és senki sem emelt kifogást. Mindenki azt mondta, hogy értik a helyzetet. Az európai politikusok tipikusan azt válaszolják erre, hogy már ismerik a problémát, de a választás után egy új parlament és egy új helyzet lesz."

na de mi van olyankor, ha a teljes lib. média ugyanazt a hazugságot nyomja, mint most a Kövér Lászlóval szemben?
Teljesen nyilvánvalóan szándékegységben hazudnak a balos politikusok és a média.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés