Nagy István: Bige László műtrágyakartellezése felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak!

2021. november 28. 13:28

A baloldali milliárdos ellehetetleníti a magyar mezőgazdaságot, a Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát és most korlátozná a gazdákat a hozzáférésben – mondta Nagy István agrárminiszter közösségi oldalára feltöltött videóban.

2021. november 28. 13:28
null

„A nagyvállalkozó hét éven keresztül nemcsak a magyar gazdákat, hanem minden magyar kenyér, gyümölcsöt és zöldség vásárlót megkárosított, hogy extraprofithoz juthasson. Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy a gazdálkodók és a magyar családok érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos hazai műtrágyaellátás kapcsán. Bige László zsarolásának nem engedünk, meg fogjuk védeni a magyar gazdákat és a magyar fogyasztókat!” – fogalmazott az agrárminiszter.

Nagy István elfogadhatatlannak nevezte a termelőkön és a magyar családokon való inkorrekt nyerészkedést. „A vidéki Magyarország az ország bázisa, értékes erőforrása” – fogalmazott a miniszter, aki leszögezte: Bige László zsarolásának nem engednek. „Meg fogjuk védeni a magyar gazdákat és a magyar fogyasztókat!” – jelentette ki.    

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke azt mondta: „hangos a sajtó a műtrágyakartellezéstől”.    

Mint a szakember ismertette: a műtrágya „egy olyan imputanyag a mezőgazdaság tekintetében, ami nem megkerülhető”, a „növények üzemanyaga”. Ez határozza meg, hogy a gazdálkodók milyen termelési eredményt érnek el, s hogy mennyibe kerülnek az élelmiszerek a fogyasztók számára – közölte. Ha ezt – a magas világpiaci árak mellett – emelik, azzal a magyar gazdálkodók és fogyasztók „zsebéből veszik ki a pénzt” – mutatott rá Győrffy Balázs.    

Nyáron kezdődött el az áremelés

A NAK elnöke üdvözlik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését, amellyel a kartellezésben résztvevő vállalkozásokat megbüntette.

Remélik, hogy elejét tudják venni az ilyenfajta piaci visszaéléseknek

– mondta. A videóban egy gazdálkodó, Horváth László azt mondta: nyáron kezdődött az áremelkedés, de ilyen mértékű, 4-4,5 százalékos emelkedésre nem számítottak. Megjegyezte: ez valószínűleg az élelmiszerárakban is meg fog jelenni. A gazdálkodó úgy fogalmazott: „a magyar műtrágyakirály elégedjen meg egy tisztességes jövedelemmel”. Ne akarjon többszörös extra profitot, hogy a műtrágyavásárlásból „finanszírozza a baloldal kampányát” – jelentette ki Horváth László.

(MTI)

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Kapcsolódó cikkek

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2021. november 29. 15:18
STRATÉGIAI VÁLLALAT - ÁLLAMOSÍTANI AZONNAL. A nemzetbiztonság veszélyeztetése miatt. Volt rá példa a közelmúltból. Bigét bíróság elé kell vinni, és börtönbe bőrszíjon. Mit képzel ez a szarházi?!
Szántóvetőarató
2021. november 29. 08:17
Nem 4-4,5 százalék az! Hanem 300-400. Csak szólok. Tavaly 70e ft körül volt a pétisó ára, most 23 ezer
Gyéressy Károly
2021. november 28. 21:47
No de az elmúlt 10-20 évben nem így volt?
Paskai
2021. november 28. 21:10
Nagy István: Bige László műtrágyakartellezése felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak! Akkor adjátok oda Mészárosnak és Bocskornénak a Bige gyárát, és ha vannak még piacképes gyárak, azokat is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik