Rzeczpospolita: Németország már nem menti meg Lengyelországot és Magyarországot az EU-ban

2021. november 26. 11:24
A lengyel lap szerint a leendő német kancellár, a szociáldemokrata Olaf Scholz jóval messzebb van a kemény jobboldaltól, például a PiS-től és a Fidesztől, mint Angela Merkel.

Németországban a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok koalíciós megállapodása, ha nem is forradalmat, de komoly változást jelent, főként, ami az ország uniós politikáját illeti – írja a Rzeczpospolita véleménycikke. Az új német kormány egy föderális Európát képzel el, egységes külpolitikával, és az új német külügyminiszter, Annalena Baerbock kínosan ügyelni fog a jogállamiság betartására. Látható, hogy a leendő kancellár, a szociáldemokrata Olaf Scholz jóval messzebb van a kemény jobboldaltól, például a PiS-től és a Fidesztől, mint Angela Merkel, aki évekig védte Orbán Viktort Brüsszelben.

Mindez azt jelenti, hogy még veszélyesebbé válik az a játék, amelyet a lengyelek már hat éve játszanak Brüsszellel. Eddig a német kormány egyfajta védőhálóként szolgált, de Berlin most már nem fogja meggyőzni a többi uniós tagállamot, hogy fogják vissza magukat Varsóval szemben – olvasható a lapban.

Nyitókép_ Tobias Schwarz / AFP

Összesen 183 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem eszik olyan forrón a kását...Tudják a németek is, hogy ők nagy hasznot húznak az Unióból, aminek a szétesése nem érdekük. Szóval, a nyomásgyakorlásnak is vannak határai...

A rosszarcú Scholz elvtárs se lesz sokáig kancellár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés