Szerződés bizonyítja, hogy eladnák a Városházát

2021. november 5. 9:20
Az Index birtokában lévő dokumentumok szerint mintegy negyvenmilliárd forintért kínálják eladásra az ingatlant.

Budapest egyik legértékesebb telkére a rajta lévő műemléki védelem alatt álló épülettel együtt az a cég igyekszik vevőt találni, amely évekkel ezelőtt az MSZP székházát is értékesítette. A megbízó ráadásul azzal csábítja a potenciális vevőt, hogy segítenek majd a szükséges építési engedélyek beszerzésében, amelyekkel akár szállodát, irodaházat, vagy esetleg bankcentert alakítanának ki a városháza helyén – olvasható az Index cikkében.

A lap csütörtöki cikkére – amelyben megírták, hogy információik szerint a Városháza eladására készülhetnek – Karácsony Gergely tegnap még úgy reagált: „Az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat”

„A főpolgármester határozott tagadása kissé elhamarkodottnak tűnik, ugyanis egy, az Index birtokába jutott szerződés szerint már meg is bíztak egy ingatlanközvetítő céget, hogy vevőt keressen Budapest Főváros Önkormányzata valószínűleg egyik legértékesebb ingatlanára” 

– olvasható a portálon.

A lap által bemutatott dokumentum szerint a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. az a cég, amelyet megbíztak az ügylet lebonyolításával. A szerződésben rögzítették: 1 millió 150 ezer euró, azaz több, mint 400 millió forint tanácsadói díj járna az ingatlanközvetítésért annak a cégnek, amelynek tulajdonosa Beák Attila Endre, aki elismert név az ingatlanközvetítői szakmában és a Magyar Ingatlanszövetség (Maisz) elnökségének is tagja. Beák Attila onnan is ismert, hogy még 2009-ben

az ő közreműködésével adták el az MSZP II. János Pál Pápa téren található székházát.

A szerződés szerint a városháza vételára 100 millió euró plusz áfa lenne, ami meghaladja a 40 milliárd forintot. Ebből a hatalmas összegből fizetnék ki a sikeres értékesítés esetén a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. részére a közvetítői díjat.

Mélygarázs és bankcenter

A kontraktus melléklete arra vonatkozóan is tartalmaz részleteket, hogy milyen hasznosítási lehetőségekkel kecsegtetheti a potenciális vevőt az ingatlanos cég. Az iratokban egyebek mellett kitérnek arra, hogy 

a beruházónak lehetősége nyílna egy 1500 férőhelyes, három szintes mélygarázs építésére, valamint a már meglévő óriási épületet közel 30 ezer négyzetméterrel ki is bővíthetné.

„Megvalósítható a beruházás keretében vegyes rendeltetésű komplex elképzelés, tekintettel a terület kimagaslóan kiváló lokációjára, egyedi adottságára” – szerepel a melléklet szövegében, amelyben példákat is felsoroltak a hasznosítási lehetőségekre vonatkozóan. Ezek szerint – többek között – irodák, üzletek, bankcenter és szálláshely is kialakítható lenne a jelenlegi városháza helyén.

Az Index azt is írja: a főváros hozzáállását a projekthez talán az érzékelteti a leginkább, hogy – a szerződés szövege szerint – azzal csábítják a potenciális vevőt, hogy „lehetőség lesz az új tulajdonosnak, befektetőnek arra, hogy az adásvétel után igénybe vegyen olyan lehetőséget, ami az elképzelésének megfelelő építési engedélyek megszerzésében segítségére lehet”.

Mindezt egy műemlékvédelem alatt álló épület átalakításával valósítanák meg, egy olyan területen Budapest belvárosának szívében, amely világörökségi övezetben fekszik, és egy kiemelten védett régészeti lelőhely, a régi városfal húzódik keresztül rajta.

A megbízó beható ismeretekkel rendelkezik az ingatlan paramétereiről

A szerződésben megbízóként a Berki Zsolt tulajdonában lévő Northern Rock Kft. szerepel, amely úgy kínálja eladásra az ingatlant, hogy láthatóan beható ismeretekkel rendelkezik annak paramétereiről, valamint az értékesítéshez az önkormányzatnál meglévő jó kapcsolataira való célozgatással igyekszik megnyerni a majdani befektetőt. 

A hivatalosan üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó Northern Rock Kft.-t 2019 szeptemberében – nem sokkal Karácsony Gergely budapesti választási győzelme előtt – alapították, 3 millió forint jegyzett tőkével. Az Index információi szerint idén júliusban a cégbíróság eltiltotta a Kft.-t a további működéstől, így az hivatalból törlési eljárás alatt áll. 

A Northern Rock Kft. tulajdonosa, az ingatlanközvetítővel kötött szerződést is aláíró Berki Zsolt neve sem először kerül elő a sajtóban. A férfi az Infopark-ügyként ismert üzletben volt érintett.

Ő volt az, aki a társaival közösen feljelentette Leisztinger Tamást, azzal vádolva meg a baloldali üzletembert, hogy megzsarolta őket.

A lap szerint a birtokukban lévő szerződés minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a budapesti Városháza épületét és a környező telekegyüttest értékesítésre kínálják az ingatlanpiacon. A negyven milliárd forintos összeg –  mint az a dokumentumból szintén kiderül – nem közcélra, hanem akár kereskedelmi célra is hasznosulhat a jövőben.

„Mivel az még nem látszik, hogy a Northern Rock Kft. számára ki adott megbízást egy ilyen tranzakció elindítására a Városháza vezetéséből, az Index helyt ad az ezzel kapcsolatos dokumentumoknak, fejleményeknek, akár a Városháza részéről is” – olvasható a cikkben.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Összesen 241 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha tudott volna erről a megbízásról, így kerek-perec aligha tagadta volna le. Ez is arra bizonyíték, hogy valójában nem ő vezeti Budapestet, csak fészbukozik és reprezentál. Meg felveszi a fizetést. Nem csoda, hogy kedvetlen és visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől. Ott már nagyon rosszul nézne ki a strómanság. MZP-t még nem bábként irányítja Gyurcsány, de már ráaggatták a madzagokat, hamarosan behódol. Vagy ha rángatózik, kinyírják.

És ez min változtat, agyhalott! ?
A kormány elmondta: Törvénytelenül, jogtalanul nem hallgatott le senkit sem a kormányzat.

Pont. itt a vége. Ha tudtok rá bizonyítékot- és nem olyat, hogy a haver a kocsmában megvizsgálta a a telefonomat és rajta volt a Pegazus- akkor álljatok elő a nagy watergate-tel!

Ahhoz meg nem kell titkosszolgálati embernek lenni, hogy tudjuk, a vezetőitek mind külföldi ügynökök- Zajosmárki, Kabulrózsája Fegyőr a napnál is világosabb, hogy külföldi kormányok beépített ügynökei.

Már ez a nyilatkozata gyanús volt: "„Az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat"

Semmilyen döntés? Nem azt mondta, hogy: Nevetséges még a feltételezés is, szóba sem került.

Na ezt megint elbénáztad Karácsony, azért nem olvasol többet Indexet, mert meglátod a további disznóságaidat is.

Karácsony tegnap felháborodva mondta, hogy ilyen hazugság után nem olvas többet Indexet. Két eset lehetséges:

1. Simán hazudik.
2. Olyan hülye és kiszolgáltatott, hogy valóban nem tud róla, mi folyik a háta mögött.

Szóval ne tereld a témát még akkor se, ha nem tudsz Karácsony mellett érvelni. A járványt nem Orbán csinálja, főleg nem az egész világon, ne értékeld őt túl.

Temélem, a házzal együtt jár Gelgőke is.
Verjék dobra, vigyék őt is!

El lehetne gondolkodni azon, mire is jó a "szabad" sajtó, ha nagy része Lügenpresse.

Ez mindennek a legalja. Ha zsarolás, h. a kormány adjon több pénzt, a magam részéről annak örülnék, ha nem adna. Ha tehetik, kótyavetyéljenek csak el egy ikonikus műemléket! Nem vagyok biztos abban, h. könnyű lesz. Ez a kecsegtető megjegyzés a könnyített ügyintézésről sem mindennapi.

Talán ettől kinyílik a választóik szeme, Harácsonyt viszont ki fogja készíteni az ügy.

Aztán arról nem olvastál semmit, amikor anno a Fidesz adta el jó pénzért az ingyen kapott székházát?
Vagy az nem érdekel, mert az a Pártot hozná fel rossz színben??

https://index.hu/belfold/2018/..

Szerinted mit kellett volna csinálnia?

Nyilvánosságra hozni minden titkosszolgálati cuccot? vagy mit?

Ha szerinted törvénysértés történt, akkor hozz rá bizonyítékot! A véleményed viszont nem tény, vagyis a kutyát sem érdekli.

Míg Magyarországon az autóbalesetben meghalt is korona halott, mert a fertőzöttségi mutatóba beleszámoljuk. A halálozási mutatóba viszont nem, majd egyszer, ha elkészülnek a járványügyi jelentések.

Arról beszélj, hogy miért 20% + ÁFA az ingatlanos díja?
Ausztráliában meg 3,8% bruttó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés