Fontos könnyítést lengetett be az MNB a fiatal lakásvásárlóknak

2021. október 21. 13:45
Az elszálló lakásárak miatt a fiatalabb korosztály első lakáshoz jutásának támogatása érdekében lazíthatnak a hitelfedezeti mutató szabályain.

A lakásárak emelkedése miatt a hitelfedezeti mutatóra (HFM) vonatkozó szabályozás által előírt önerő-szükséglet előteremtése problémát jelenthet egyes fogyasztói csoportoknak. Főként a fiatalabb korosztály esetében jellemző az, hogy az önerő előteremtése nehézkesebb számukra.

A Portfolio arról ír: az MNB vizsgálja, hogy milyen külföldi példákat léteznek arra vonatkozóan, hogy számukra a lakásvásárlás elérhetősége javuljon. Számos országban alkalmaznak a hitelfedezeti mutatóra vonatkozóan kivételszabályokat, amik az első lakásvásárlók esetében magasabb limiteket engedélyeznek, az MNB vizsgálja, ezeket a hazai környezetben hogyan lehetne bevezetni.

Az MNB közleményében további részleteket osztott meg ezzel kapcsolatban: Magyarországon a fiatalabb korosztályok esetén a HFM korlát első lakásvásárlókra vonatkozó, nemzetközi tapasztalatoknak megfelelő. 5-10 százalékponttal való esetleges emelése évente akár 20 ezer ügyfél lakáshoz jutását könnyíthetné meg.

A hitelfedezeti mutató (HFM) felső korlátja jelenleg az adósságfékszabályok értelmében 80%, vagyis a forgalmi érték négyötödéig lehet hitelt felvenni.

Hitelezés és moratórium

A Makroprudenciális jelentés megállapítása szerint az adósságfék szabályok, a likviditási és finanszírozási szabályok biztosították, hogy a bankok erős ellenállóképeséggel rendelkezzenek egy kihívásokkal teli időszakban is. A hitelezési kapacitás fenntartása érdekében tőkepuffer lazításokat vezettek be a járványidőszak alatt.  A hitelezésre az elmúlt időszakban több hatás is volt, a járványhelyzet miatt visszaesés a kockázatvállalásban a banki és az ügyfél oldalon is. Az erős hitelezést jelentős mértékben támogatják az állami hitelezési konstrukciók, nincs túlfűtöttség, inkább a kilábalás támogatásáról van szó, az MNB nem fog emiatt beavatkozni a hitelpiacon.

Ahogy a jelentéssel kiadott közleményben fogalmaztak: a bankrendszer a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk alatt is stabilan és túlzott eladósodásra utaló jelek nélkül töltötte be gazdaságfinanszírozó szerepét, a fizetési moratórium lejárta után azonban a kockázatok várható növekedésének kezelése kiemelt figyelmet igényel.

A tájékoztatón kiemelték: novembertől szűkített körnek lesz elérhető a moratórium, ez alapvetően meghatározza, hogy mennyire látható az intézmények számára az adósok hitelképessége, a moratóriumban lévő állományok törlesztési információi nem álltak eddig rendelkezésre.

 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés