Macron: A francia uniós elnökség a halálbüntetés globális eltörlését fogja szorgalmazni

2021. október 9. 17:51
Felmérések szerint francia közvélemény mindemellett erősen megosztott a halálbüntetés kérdésében.

Franciaország európai uniós soros elnöksége keretében kampányt fog indítani a halálbüntetés globális eltörlése érdekében – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök szombaton a halálbüntetés franciaországi eltörlésének 40. évfordulója alkalmából.

Mint mondta, Párizsban terveznek konferenciát tartani azon országok részvételével, ahol a büntetésnek ezt a legsúlyosabb fokozatát még alkalmazzák, esetleg alkalmazását felfüggesztették. Macron beszélt arról is, hogy Franciaország, amely 2022 első felében fogja átvenni az Európai Unió soros elnökségét, ezen felül a nemzetközi közösséggel egy ENSZ határozatot fog kezdeményezni, kötelezővé téve az országoknak, hogy évente jelentsék a meghozott halálos ítéletek és a végrehajtott kivégzések számát.    

Macron sajtótájékoztatóján részt vett Robert Badinter, Francois Mitterrand volt államfő igazságügyi minisztere, aki 1981-ben keresztülvitte a halálbüntetés eltörlést a francia parlamentben. Franciaország a világon a 35. állam volt, ahol betiltották a halálbüntetést. Bár időközben számos más ország is csatlakozott, például Kínában, Iránban és az Egyesült Államokban továbbra is létezik ez a büntetési forma.    

A nyugat-afrikai Sierra Leone pénteken jelentette be – két nappal a halálbüntetés elleni világnap (október 10-e) előtt –, hogy eltörli a halálbüntetést. A francia közvélemény mindemellett felmérések szerint erősen megosztott a halálbüntetés kérdésében. A 2022-es francia elnökválasztáson Macron kihívójaként induló Eric Zemmour jobboldali publicista például jelezte, hogy általánosságban véve támogatja a halálbüntetést.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Pool/Denis Balibouse

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már az egész világ belügyeibe is bele akartok pofázni?
Emlékeztetek arra a szégyenteljes futásra, amit Indo-kínában és Algériában be kellett mutatnotok.

Mickron nemcsak a tagállami hatásköröket vonná magához, hanem
egyenesen világkormánynak képzeli magát?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés