Megkezdik a Velencei-tó vízpótlását, hogy javítsák a kritikus vízszintet

2021. szeptember 24. 09:25

Többnapos üzempróbát tart a vízügy, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból a tóba.

2021. szeptember 24. 09:25
null

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei; vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból a tóba.

A Velencei-tó vízpótlása a Pátkai-tározóból csak abban az esetben indítható el, ha az ott tárolt víz minősége nem veszélyezteti a tó állapotát.

Jelenleg azonban a tározó vizének klorofilltartalma a határérték több mint kétszerese. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a hidegebb időjárás kezdetével ez az érték magától csökken majd. Emellett attól is kisebb lesz a klorofill mennyisége, hogy a leeresztés során a tározóból a víz több kilométer utat tesz meg.

Ennek érdekében a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) vasárnaptól 5 napon át üzempróbát tart, mely során állandó mennyiségi és minőségi kontroll mellett kezdik meg a tározó vizének eresztését a Velencei-tóba. A Császár-víz három mérőhelyén napi rendszerességgel vesznek vízmintát, amit a KDTVIZIG laboratóriumában tovább elemeznek. Ha kedvezőek a mérési eredmények, nem kell megvárni, hogy a klorofillszint a határérték alá süllyedjen, és hamarabb meg lehet kezdeni a tó vízpótlását – olvasható az OVF közleményében.

(MTI)

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. szeptember 28. 09:59
Az ellenzék itt a Fideszre mutogat, ahelyett hogy megoldaná saját maga. Telesírák, oszt kész!
Jason Bourne
2021. szeptember 27. 12:49
Minek feltölteni? Majd jön a csapadék ősszel-télen és megtelik természetes úton.
Tóth Mária Éva
2021. szeptember 25. 12:04
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/kritikusra-csokkent-a-velencei-to-vizszintje-viztarozobol-potolnak/
Tóth Mária Éva
2021. szeptember 25. 12:04
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/kritikusra-csokkent-a-velencei-to-vizszintje-viztarozobol-potolnak/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik