Az EP szerint Európa-szerte el kell ismerni a melegházasságot

2021. szeptember 14. 11:01
Az Uniónak fel kellene számolni az LMBTQI-embereket alapjogaik gyakorlásában gátló akadályokat – áll többek között abban az állásfoglalásban, amelyet az Európai Parlament fogadott el.

A képviselők 387 szavazattal, 161 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot az Unióban élő LMBTQI-emberek jogaival összefüggésben –adta hírül az Eurológus. 

A dokumentum kiemeli, hogy „ezeknek az európaiaknak az Unió minden részén gyakorolni kell tudniuk jogaik teljes körét, ebbe a szabad mozgás jogát is beleértve. Ez azt jelenti, hogy az egyik tagállamban megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot minden más tagállamban egységes módon kellene elismerni, és az azonos nemű házas- vagy élettársakat az eltérő nemű párokkal azonos módon kellene kezelni”.

Az állásfoglalás hivatkozik az Európai Bíróság 2018-as ítéletére is, mely szerint a „szabad mozgáshoz való jogról szóló irányelvben a házas- és élettársakról szóló szabályok az azonos nemű párokra is vonatkoznak”.

Az állásfoglalás szerint például Romániában ellentétes gyakorlat van érvényben, ezért az Európai Bizottságnak jogi eszközökkel kellene fellépni az ország ellen. 

Az EP arra bíztatja a tagállamokat, hogy „ismerjék el a gyermek jog szerinti szüleinek a születési anyakönyvi kivonatban feltüntetett felnőtteket”. A képviselők szerint „családegyesítés során a szivárványcsaládoknak ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint a heteroszexuális pároknak. A családokat az egész Unióban egységesen kellene kezelni ahhoz, hogy a tagállamok között mozgó családok gyermekei ne válhassanak hontalanná” – számol be az eurológus.

A képviselők megjegyezték, hogy Magyarországon és Lengyelországban hátrányos megkülönböztetés éri az LMBTQI-közösséget.

Az Európai Parlament emiatt további uniós intézkedéseket (kötelezettségszegési eljárást, igazságszolgáltatási és költségvetési lépéseket) kér a két ország kormánya ellen. A magyar képviselők közül az ellenzékiek (MSZP, DK, Momentum) támogatták, a Fidesz és a KDNP politikusai ellenezték az állásfoglalást, míg a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodott – áll a HVG cikkében.

Fotó: Romy Arroyo Fernandez / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na kérem, mivel én magam egy műveletlen fasz valék, megkerestem a wikipédia nevű izében a Queer jelentését. Íme a szó "jelentése":

"A queer (ejtsd: kvír) egy gyűjtőfogalom az olyan szexuális és nemi kisebbségek jelölésére, akik nem heteroszexuálisak vagy ciszneműek. Eredeti angol jelentése "furcsa" vagy "különös". A queer először pejoratívan került használatba az azonos nemű vonzódást vagy kapcsolatot jelölve a kései 19. században az angolszász nyelvterületeken. Az 1980-as évek végétől a queer akadémikusok és aktivisták elkezdték visszavenni a kifejezést azért, hogy lefektessék a közösség alapjait, és a meleg identitástól különálló queer identitást hozzanak létre. A tradicionális nemi identitásoktól elhatárolódó, és az LMBT-nél egy szélesebb és szándékosan nem egyértelmű alternatívát kereső emberek utalhatnak magukra queerként.

A queert egyre növekvő mértékben használják a nem normatív szinonimájaként (ti. anti-heteronormatív és anti-homonormatív identitás és politika). Az olyan akadémiai diszciplínák, mint a queerelmélet és queertudományok általánosságban szemben állnak a főáramú LMBT mozgalmon belüli interszekcionalitás vélt hiányával, valamint a genderbinaritással és a normativitással. A queer identitás kifejezésére példák lehetnek a queer művészetek, a queer kulturális csoportok és a queer politikai csoportok.

A kifejezés használatát kritizálók közé tartoznak LMBT közösségek tagjai és azok, akik a kifejezést inkább a köznyelvi, derogáló sértés voltával kapcsolják össze, vagy azok, akik távol kívánnak maradni a queer radikalizmustól."

Most akkor ki a faszomoknak akarja az EP elismertetni Magyarországon a házasságát?

Ez már tényleg a diliház.

Ja, ha valami ilyen felmerül,kimegyek az utcára. És nem fakéssel.

Milyen legyen a politika: milyen lét-alapon kell állnia? Ezek az őrült brüsszeliták fel sem teszik ezt az alapvető kérdést, csak esztelenül követelik a maguk nem-reflektált, nem-értett kiindulópontjának elfogadását mindenkitől, aki ésszerűen merészel gondolkodni.

Ez Ok. De érted, mi a queer?

ez egyenes ut a tobbnejuseg elismeresehez is.
ugyanis a resztvevok nemenek meghatarozasa semmivel sem kevesbe onkenyes mint a szamanak.
a kovetkezo az lesz hogy miert csak ketto, mi harman vagyunk poliszexualisak vagy oten meg a fel falu kecskestul.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés