CSU-elnök: Nem várható nagykoalíció Németországban, ha a szocdemek nyerik a választást

2021. szeptember 8. 15:18
Markus Söder szerint az éghajlat védelméért folytatott küzdelemben nem szorulhat háttérbe a jólét megőrzése.

Nem valószínű a két legnagyobb politikai erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) 2013-ban kezdett közös kormányázásának folytatása Németországban, ha az SPD győz a szeptember 26-ai szövetségi parlamenti választáson (Bundestag) – mondta a bajor CSU elnöke egy szerdai interjúban.

Markus Söder a Deutschlandfuk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége egy újabb választási győzelem esetén azért dolgozna, hogy stabil kormánya legyen Németországnak. Így a szövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt és az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Die Linke (Baloldal) kivételével

valamennyi parlamenti erővel tárgyalnának

a kormányzati együttműködés lehetőségéről. A szociáldemokraták viszont győzelmük esetén mindent elkövetnének azért, hogy elkerüljék az újabb koalíciót a CDU/CSU-val, és „másmilyen” kormánya legyen az országnak. Ezért minden választónak számolni kell azzal az eshetőséggel, hogy egy baloldali koalíció veszi át Németország vezetését - fejtette ki a CSU-elnök bajor tartományi miniszterelnök.

Nem szabad minden felmérést készpénznek venni

Kiemelte, az adóemelésről szóló baloldali tervekkel szemben csökkenteni kell a német gazdaság derékhadát adó közepes méretű vállalkozások terheit, és a védelmi költségvetés növelését ellenző baloldali állásponttal szemben kulcsfontosságú Németország külső biztonságának megerősítése. Az SPD egyik lehetséges partnerére, a Zöldekre utalva hozzátette, hogy az éghajlat védelméért folytatott küzdelemben nem szorulhat háttérbe a jólét megőrzése. A CDU/CSU választói támogatottságának folyamatos csökkenését jelző közvélemény-kutatási adatokról elmondta, hogy nem szabad minden felmérést készpénznek venni, de pártja és a szövetség közös kancellárjelöltje,

az Armin Laschet vezette CDU valóban „súlyos helyzetben” van,

hiszen az adatokból kibontakozik egy trend, méghozzá egy lefelé tartó trend. Azonban szeptember 26-ig van még esély megfordítani ezt a trendet – mondta Markus Söder.

Szerdai német sajtóértesülések szerint a CSU vezetése a kampányhajrára azt tervezi, hogy az eddiginél is határozottabban követik az utóbbi napokban bevetett új stratégiát, amelynek lényege a törzsszavazók mozgósítása a baloldali fordulat, különösen a Baloldal kormányra kerülésének  lehetőségére hivatkozva. Az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz az ARD országos köztelevízió kedd esti választási fórumán a lehetséges koalíciókról elmondta: azt tartaná a legjobbnak, ha a CDU/CSU a következő törvényhozási ciklusban ellenzékben "pihenné ki" a kormányon töltött utóbbi 16 év megpróbáltatásait. Ismét kifejtette, hogy leginkább a Zöldekkel alakítana kormányt. Ugyanakkor ismét nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy pártja a Baloldallal is együttműködik.

Az eddigi kettő helyett valószínűleg három partnerre lesz szükség

A legutóbbi felmérések szerint az SPD a szavazatok 24-26 százalékát gyűjtheti össze a Bundestag-választáson, a CDU/CSU pedig 19-20 százalékos eredménnyel a második helyen végezhet. A Zöldek 17-19 százalék körül állnak. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 12-13 százalékára számíthat, az AfD a szavaztok 11 százalékát gyűjtheti össze, az SPD-től balra álló Baloldal 6 százalék körüli eredménnyel végezhet. Így az eddigi kettő helyett valószínűleg három partnerre lesz szükség parlamenti többségre támaszkodó kormány alakításához.

(MTI)

(Fotó: Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke sajtóértekezletet tart Münchenben 2021. április 20-án. Markus Söder bejelentette, hogy a CSU elfogadja a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) választmányának javaslatát, hogy Armin Laschet CDU-elnök, észak-rajna-vesztfáliai kormányfő legyen a pártszövetség közös kancellárjelöltje a szeptemberi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.MTI/EPA/Pool/Peter Kneffel)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"az éghajlat védelméért folytatott küzdelemben nem szorulhat háttérbe a jólét megőrzése."
Az illatos szarásért még nem küzdöttetek.
Itt az ideje, hogy a lefolyók jó szagúak legyenek, és a fehér keresztény ember azzal frissítse a hónalját, Vorward, deutsche módra.
Különben CIA-Bertelsmann összehúzza szemöldökét és repültök, mint szegény Herrhausen, Ponto, Buback, Schleyer, és a többi...

A németeknek híresen rossz a ritmusérzékük- pedig vígan szambázhatnának: határ bezár, atomerőmű kinyit.
Ehelyett határ+ lignitbányák kinyit, atomerőmű bezár...
Az ükunokáik csak azért nem fizetik a mostani germánok halálos tévedésének cechét, mert azok már szilaj muszlimok lesznek az önellátás képességének hiányával.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés