Németország stabil demokrácia, ahol a választásokon dől el, hogy ki kormányoz

2021. augusztus 31. 7:20

Bauer Tamás
Facebook
Magyarországon egészen más a helyzet. Önkényuralmi rendszerben élünk.

„Horn Gábort kérdezi Bolgár György. Arra kíváncsi, hogy mi következik számunkra abból, ami a német választási kampányban mindenkit meglep: a hosszú évek óta 15 százalék körüli támogatottsággal gyengélkedő szociáldemokraták Olaf Scholz jelenlegi pénzügyminiszter, alkancellár mint kancellárjelöltje vezetésével az élre kerültek a közvélemènykutatásokban, míg az Angela Merkel vezetésèvel tizenhat éven át a kormányt vezető CDU/CSU visszaesett, mert nem talált egyszerre hozzáértő és harcos kancellárjelöltet (és közben a Zöldek kancellárjelöltje is kudarcot vallott). Horn Gábor azután az integratív verses konfliktust kreáló jelölt különbségéről elmélkedik. Szerintem a kérdés is téves, és persze ennek folytán a válasz is. Gyökeresen eltérő helyzetekről van szó.

Németország stabil demokrácia, ahol a választásokon dől el, hogy ki kormányoz – de csak az dől el a választásokon –, és az nyer, aki hozzáértésről tesz tanúságot, és ugyanakkor rokonszenvesnek mutatkozik. Magyarországon egészen más a helyzet. Önkényuralmi rendszerben élünk, ahol az ellenzék vezérének az önkényuralom megdöntésére kell az elnyomottakat vezetnie. Meg kell győznie az elnyomottak millióit, hogy a fennálló állapot tarthatatlan, és az ő vezetésével létrehozható egy olyan új állapot, amelyben a jólét is növekedhet, és szabadabbak is lehetünk. Ez a szerep más tulajdonságokat kíván, mint amelyekkel akár Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárjelölt, akár a négy választást megnyert Angela Merkel (vagy korábban a szintén négy választást megnyert Helmut Kohl) rendelkezett.”

Kép forrása: MTI/Beliczay László

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A satnyácska, életképtelen ellenzék folyamatosan vinnyog, a körülményekre hivatkozik, mert képtelen beismerni, hogy nem tud valós alternatívát kínálni Orbánnal szemben.

Nekem van egy egyszerűbb magyarázatom: Kibaszott bénák vagytok, azért nem nyertek.

A genetikai kényszeres világjobbítók nyolcmilliárd-huszonkettedik jobbá tétele:
"Magyarországon egészen más a helyzet. Önkényuralmi rendszerben élünk."
Sőt, nem élünk, csúszunk egyre lejjebb.
2010-ben még csak Magyarország háromhatodán volt önkény.
Azóta ez felment háromhetedre, sőt, még többre, ...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés