Orbán Viktor szerint veszélyes idők jönnek, ezért tartalékra, fedezetre és biztonságra van szükség

2021. július 6. 12:06
Veszélyes idők jönnek, nem tudja folytatni a világ az életét ott, ahol a járvány előtt abbahagyta, és ilyenkor tartalékra, fedezetre és biztonságra van szükség – jelentette ki a miniszterelnök kedden, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) budapesti logisztikai központjában a jegybankelnökkel tartott sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor, miután a jegybankelnök társaságában megtekintette az MNB által őrzött aranytartalékot, azt hangsúlyozta: fontos az emberek számára, hogy sok arany van, mert ahhoz, hogy az embereknek legyen pénzük, egyrészt pénzre van szükség, valamint arra, hogy a pénznek legyen értéke. A pénz értékét pedig három dolog garantálja: az arany, a jegybank és a kormány – tette hozzá.    

Zavaros idők jönnek

„Zavaros idők jönnek, veszélyes idők jönnek, nem tudja folytatni a világ az életét ott, ahol a járvány előtt abbahagyta, és ilyenkor tartalékra, fedezetre és biztonságra van szükség” – fogalmazott a kormányfő, aki köszönetet mondott Matolcsy György jegybankelnöknek, amiért az MNB ezt a tartalékot, fedezetet és biztonságot nyújtja az országnak.    

Néhány évvel ezelőtt arra lettek figyelmesek, hogy mozgás indult meg az aranypiacon, megváltozott a jegybankok aranyvásárlási és tartalékolási politikája.

Úgy látták, az a meggyőződés alakult ki, hogy ugyan pénz van a piacon és a hitel bőségesen elérhető, de olyan idők jönnek, amikor csak hitelre támaszkodni nem biztonságos – folytatta. A miniszterelnök közlése szerint ezért a kormány, a jegybank függetlenségét tiszteletben tartva, azt mondta: „legyen több és legyen itthon az aranytartalék, de az már nem a kormány hatásköre volt, hogy mennyivel több, és mikor érkezik az haza”.    

A legmodernebb körülmények közt őrzik a nemzet aranyát

Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet: a hagyományos tárolási helyekről több évig tartó procedúra hazahozni az aranykészleteket, Magyarországon pedig a legmodernebb nemzetközi biztonsági körülmények között őrzik nemcsak a készpénzt, hanem az aranyat is.

Ez nem egy kóceráj, Magyarország a technológiai versenyben is igen előkelő helyen van

– mondta a kormányfő. Matolcsy György, az MNB elnöke úgy fogalmazott: különleges és örömteli pillanatban vagyunk, a nemzet aranya hazaérkezett, Magyarország aranytartaléka gyarapodott. Megköszönte a munkát mindazoknak, akik az elmúlt egy évben részt vettek a Magyarországra érkezett 63 tonna arany hazahozatalában. Úgy értékelt: egészen különleges gazdaságtörténeti pillanat ez, mert még soha nem volt ilyen magas az aranykészlete Magyarországnak.    

Emlékeztetett: a jegybank 2018-ban a miniszterelnök stratégiai tanácsára úgy döntött, hogy megtízszerezi Magyarország aranytartalékát, majd az elmúlt évben újabb bővítésről döntöttek, így jelenleg 94,5 tonna az aranytartalék.    

Megtízszereztük az aranytartalékot

Rámutatott: ezzel már kihúzhatjuk magunkat, hiszen

a világon az aranytartalék rangsorában az 56. helyről a 36. helyre ugrott Magyarország, a térségben pedig a hatodikról a harmadik helyre léptünk,

Lengyelországban és Romániában van csak nagyobb aranytartalék. Ugyanakkor – folytatta – az egy főre jutó aranytartalékban a térségben Magyarország éllovas lett. Jelezte: minden egyes magyarra 0,31 uncia arany jut, ami már egy tekintélyes szám, de még egyharmada az osztrák értéknek, így van még tovább.    

Úgy vélte: az arany továbbra is nagyon fontos, és könnyen lehet, hogy ebben az évtizedben még fontosabb lesz. Az arany nemzetstratégiai, gazdaságstratégiai ügy, egy védelmi vonal. Akinek aranya van, az nem tartozik senkinek, tehát kötelezettség nélkül tart aranyat – hangsúlyozta. Kijelentette: a magyar aranytartalék nagyon fontos szerepet visz a teljes magyar devizatartalékban, így ez egy biztonsági, stratégiai védelmi eszköz. Felidézte: „Magyarország mindig is kincses ország volt, Erdélyben összesen ezer tonna aranyat bányásztak. Arany volt, és most megint van” – fogalmazott Matolcsy György.

(MTI)

Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,jelenleg 94,5 tonna az aranytartalék,,

Na ja!

Amennyiben gyurcsányiék hatalomra kerülnének lenne mit eladni és a sleppet finanszírozni. Erre fáj foguk.

Matolcsy 2010 után azt a lehetőséget igényelte az EU-tól, hogy függesszék fel a hiánycél kötelezettséget. Azt vizionálta, hogy 6-7 %-os költségvetési hiány megfelelő mozgásteret biztosítana a kormány részére és három év múlva vissza lehetne állni.
Most kedvező feltételekkel lehet hitelt felvenni és az EU sem akadályosodik. Ez is lehet közvetetten takarékos módszer, ha a reálgazdaságban megtérül.
Így szerintem most Matolcsynak nincs igaza- 2010-ben viszont igaza volt.
A lakás ÁFA csökkentését pedig akkor lehetett alkalmazni, amikor a források biztosítva voltak. Szerintem nem történt későn.

Ne Gyurcsányból indulj ki. Nem mindenki olyan.

Hol van szerinted az ellentmondás?
Az egyik jelen idő, a másik jövő idő. De máshonnan is értelmezhető.

A rendszerváltáskor 64tonna arányuk volt. Ez a balliberális idején lecsökkent 3,1 tonnára!!!!!!
És most????????? Na ugye:-)

Oda se neki!
Karácsonyék majd megszakértik és a villamosok még tejet is adnak. Dobrevina lesz a ,,fejőbácsi,,. Ingyen tej lesz a fővárosi polgároknak.

Ne szerénykedjünk.Írjuk le azt az utolsó bekezdést

,,De nem Medgyessy Péter volt az utolsó, aki kiadta a parancsot Szász Károly eltávolítására. Ha azt mondom, „Mi az hogy!”, ki fogják találni, ki volt az értelmi szerzője a leszámolásnak. Igen, jól gondolják: a kormány közvélemény-kutatók szerinti legellenszenvesebb tagja, egyébként Medgyessy Péter tanácsadója, Gyurcsány Ferenc gyártott ideológiát ahhoz, hogy a bankárok leszámolhassanak Szász Károllyal. A kormánynak fel kell vennie a kesztyűt, meg kell vívnia a küzdelmet az Orbán-kormány által kinevezett köztisztviselőkkel – mondta –, akik szerinte nem a köztársasághoz hűségesek. Szerinte a Fidesz árnyékállamot épít, ezzel szemben pedig minden politikai és jogi eszköz megengedett. Nincs kompromisszum – jelentette ki Medgyessy Péter stratégája. Ha a szavait nem követték volna tettek, csak azt mondhattuk volna, hogy egy hiányos államelméleti ismeretekkel rendelkező sportminiszter feltűnési viszketegségével állunk szemben. Most már látjuk azonban, hogy nem a levegőbe beszélt… ,,

Azt rlhiszem, hogy hánytok az epétől:
ARANY
Varga Mihály: Jó úton a kétszámjegyű növekedés felé
Hazánk fél évszázados adósi pozíció után nettó hitelezővé válhat
--------
Ganajos Gyurka NEM TUD FOGÁST TALÁLNI MAGYARORSZÁGON.
Már csak a prostijaiban bízhat, EU bizottság, bíróság, parlament, no meg az itthoni kollabprostik..., Bloomberg, Rutte, luxemburgi "külügyminiszter", német "külügyminiszter" és hasonló ganajok

Egy csoda volt, ahogy Magyarországot sikerült a pénzügyi csődből visszarángatni, miközben az önkormányzatok és magánszemélyek nyakig ültek a deviza kölcsönben és 2013-ig Simor volt az MNB elnöke.

Matolcsy nagyon okos. A régi Heti Válaszban, míg nem lett bankelnök, hetente volt könyvismertetése közgazdasági témájú könyvekről.

Két szempont van:

1. ha Ripacsék visszajönnek, az olyan katasztrófa, amivel az ország fele nincs tisztában. Akié a média és az oktatás, azé a lelkek. Ennyi idő alatt NEM sikerült megoldani a cserét, békés úton NEM is lehetett.Remélhetőleg a magas tervezett hiány több szempontból is hasznosul.

2. az adósság ROSSZ!

Talán értelmesebb volna Populisszima napi agymenéseire napi szinten a köztévében számokkal reagálni. Ez a legutóbbi nyugdíjas lázítás, meg a gazemberezés annak, aki kicsit is ismeri az előzményeket, gusztustalanságában félelmetes. Még emlékszem, halával és szeretettel, édesapámra, aki még a 60-as években is a legkisebb drága hús falatot vette ki, h. több jusson a gyerekeknek. A nagymama, aki két háborút élt meg, úgy élt, mint mi, szerényen, de nem elégedetlenül. Még tartott az öröm, h. túléltük nemcsak a háborút, de az 50-es éveket is, sőt, tovább, Kádár Apró Dögeivel súlyosbítva.

Te tudod, hogy ezt is ellopta a kormány:-) az összes arany árát:-)))))))))

Azért a 91 tonna arany nem semmilyen:-)))
A nyugdijkasszaval az volt a baj, hogy az állam évi 30 milliárdot tolt bele a közösböl a magánba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés