A volt MÚOSZ-elnök beleállt: továbbra is a kínai vakcina alkalmazása ellen érvel

2021. június 3. 21:16
Barátainak, ismerőseinek sem ajánlaná a vakcinát.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány, valamint a MagNet Bank támogatásával megszervezett Zsurnaliszta Vitaesten Kereki Gergő, a Mandiner társfőszerkesztője vitázott Hargitai Miklóssal, a Népszava főszerkesztő-helyettesével, aki egészen múlt szombatig a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke is volt.

A beszélgetésben a többi között érintették a hazai baloldal keleti vakcina elleni kampányát is, amivel kapcsolatban Kereki megemlítette, hogy Hargitai a Népszavában már akkor a a keleti vakcinák ellen hergelt, amikor még az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sem fejezte be az oltóanyagok vizsgálatát: „Januárban arra lettem figyelmes, hogy a baloldali keleti vakcinák elleni kampányra mintegy rácsatlakozva, gyakorlatilag egész januárban – még mikor az engedélyezés folyamatban volt –

a keleti vakcinák ellen hergeltél ezekben a publicisztikákban”.

Hargitai úgy vélte, a kínai vakcina nem fogja segíteni az átoltottságot

„Ki fog derülni, hogy a kínai biznisz sem gyorsítja meg a nemzet átoltásának folyamatát – ugyanúgy egyébként, ahogy nem gyorsította meg az orosz sem” – írta Hargitai Péter januárban, Mellékhatások című publicisztikájában.

„Mintha a paksi atombizniszt játszanák újra kicsiben (hogy valójában mekkorában, majd akkor fog kiderülni, ha a számlát is mellékelik). Kinyitjuk a kaput, hogy az ismeretlen és ellenőrizetlen keleti technológia bejöhessen Magyarországra, és így az EU-ba is. Átvállaljuk a gyártótól az összes társadalmi és anyagi kockázatot; gondoljunk csak arra, ki fogja viselni a felelősséget, ha az orosz vagy a kínai oltóanyag használata nyomán tömeges egészségkárosodás következik be” (...) „Ezek régi metódusú, kevéssé biztonságos, alacsony(abb) hatékonyságú szerek” – állította a Népszava főszerkesztő-helyettese január végén.

Hargitai ugyanebben az publicisztikájában azt is írta, hogy a dán oltási tervet kellene követni. Hiszen „Dániában nem regisztráció van, hanem az állam felhívja, azaz megkéri az állampolgárokat – életkor és egészségi állapot szerint – a vakcinázásra”. A magyar átoltottsági adatok egyébként lassan három hónapja folyamatosan jobbak, mint a dán adatok.

Az akkor még MÚOSZ-elnök Hargitai egy későbbi, február elején született írásában sem a kínai vakcinák használatára buzdított. Ekkor azt írta: „Egészségügyi szempontból az, hogy transzparens III. fázisú klinikai vizsgálati eredmények híján – abban az értelemben, ahogyan ezeket a fogalmakat Európában használják –

nem tudjuk, mit nyomnak belénk, nincs megbízható információnk a mellékhatásokról.”

Az orosz vakcinát is támadták a Népszavában

Február közepén ismét a keleti vakcinák hatékonyságát firtató írást közölt a Népszava főszerkesztő-helyettese, ezúttal a Szputnyik V vakcina hatásosságát megkérdőjelezve. Ebben úgy fogalmazott:„Nem beszélünk továbbá arról sem, hogy az orosz vakcina hatásosságát olyan klinikai vizsgálati adatokra alapozva állapították meg, amelyeknek a megbízhatóságában még az orosz sajtó is kételkedik. Nem firtatjuk, azonos-e a mintául küldött oltóanyag minősége azzal, amit nagy tételben kapunk (holott a magyar vizsgálók már kimondták, hogy nem azonos), mert hátha Oroszország megorrol.” Ugyanebben az írásában pedig ismét a kínai oltóanyagok ellen foglalt állást: „Arról pedig végképp nem esik szó, hogy Kínában minden évre jut egy oltóanyagbotrány – tömeges tragédiákkal –, amelyeket még a az ellenőrzött állampárti média körülményei között sem lehet teljesen eltitkolni; hogy a vakcinagyártás színvonala egyenetlen, a gyártási gyakorlatba pedig simán belefér, hogy az ampullában nincs hatóanyag, nem az a hatóanyag van benne, vagy nem annyi, amennyit a felirat feltüntet.”

Hargitai nem csak a keleti vakcinákat támadta írásaiban, de egy májusi írásában az oltási regisztrációs rendszert is eltörölte volna.

Amúgy, ha az Orbán-kabinetnek valóban a vakcinázás tempójának felpörgetése lenne a célja, néhány egyszerű lépéssel látványos eredményeket érhetne el. Elegendő lenne a Rogán-minisztériumhoz befutó, teljesen értelmetlen regisztráció eltörlése, az uniós engedéllyel rendelkező és a gyakorlatban is bevált oltóanyagok (leginkább a Pfizer és a Moderna) használata a keleti varjúhájak erőltetése helyett” – írta Hargitai Miklós még májusban a Népszavában.

A volt MÚOSZ-elnök fenntartja az álláspontját

A beszélgetés további részében Hargitai Miklós kijelentette, hogy továbbra is fenntartja a keleti vakcinák elleni álláspontját:

„aki tőlem tanácsot kért – családban, bárhol máshol – azoknak elmondtam az összes ezzel kapcsolatos ellenérvemet”

– jelentette ki Hargitai Miklós.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remélem, hogy az összes tetű bolsevik ismerőse, és ő maga is beledöglik. Nem fog hiányozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés