Több mint egy évig keringett az űrben egy francia bor, akár egymillió dollárt is adhatnak érte

2021. május 04. 21:17

A Petrus 2000 egyike annak a tizenkét üveg francai bornak, amely januárban tért vissza a Földre az űrállomásról.

2021. május 04. 21:17
null

Elárverez a Christie's egy palack bordeaux-i bort, amely több mint egy évet töltött el a Nemzetközi Űrállomáson egy tudományos kísérlet részeként a Föld körül keringve – közölte kedden az aukciósház, amely szerint ínyenceknek a különleges nedű akár egymillió dollárt is megérhet.

A Petrus 2000 egyike annak a tizenkét üveg francai bornak, amely januárban tért vissza a Földre az űrállomásról. A tudományos kísérlet része annak a hosszabb távú erőfeszítésnek, hogy a Földön lévő növényeket ellenállóbbá tegyék a klímaváltozásnak és a betegségeknek azáltal, hogy újfajta stressznek teszik ki őket. Március végén 12 borszakértő a bordeaux-i borkutató intézetben vakon tesztelte az egyik űrben járt palackot együtt ugyanazon, de borpincében maradt évjárattal. Megállapították, hogy

a súlytalanság nem rontott a bor minőségén, hanem jobban érlelte azt.   

Tim Tiptree, az aukciósház bor- és szeszesital-részlegének nemzetközi igazgatója szerint a világűrt megjárt bor „páratlan környezetben” érlelődött. „Egy nagyon harmonikus bor, amely képes arra, hogy fenségesen érlelődjön, ezért választották ezt a tudományos kísérlethez. Nagyon biztató, hogy pompás ízű volt, amikor visszaérkezett a Földre” – hangsúlyozta. A tudományos kísérletet a Space Cargo Unlimitied luxemburgi startup szervezte. Az aukció bevételéből a további ilyen kutatásokat fogják finanszírozni. Az aukciós tételben szerepel egy Földön érlelt Petrus ugyanabból az évjáratból, hogy a majdani vevő össze tudja hasonlítani ízüket,

ha úgy döntene, hogy felbontja őket.   

Ugyanezt tették márciusban a borszakértők is. Jane Anson, a The Decanter borászati folyóirat szakírója akkor úgy fogalmazott, hogy a Földön marad bor íze „fiatalabb volt, mint azé, amely megjárta a világűrt. Az, amelyik a Földön maradt, nekem egy kicsit fanyarabb, egy kicsit tanninosabb és egy kicsit fiatalabb volt. Az űrben jártnak a tanninjai lágyabbak voltak, jobban kijött egy virágos íz.”

A bor érlelési folyamatának kémiai és biológiai elemzése lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megtalálják a módot jó évjáratok mesterséges érlelésére. Szőlővesszőket is vittek a kísérletben az űrállomásra, amelyek nemcsak túlélték az utat, de gyorsabban nőttek, mint a Földön maradt társaik, annak ellenére, hogy kevesebb fényt és vizet kaptak.

(MTI)

Címlapkép: MTI/AP/Christophe Ena

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lion
2021. május 05. 18:04
Kólával az igazi.
zakar zoltán béla
2021. május 05. 09:17
hüjéknek szeretettttellll
még fokozza
2021. május 05. 07:15
"a súlytalanság nem rontott" Nem a súlytalanság, hanem a részecskesugárzás volt hatással az állagára. Persze egy borásznak mindegy.
mokány
2021. május 05. 06:03
Eppur si Mouve . Galilei. Tehát az az üveg bor most is kering az Világűrben. A Földel együtt. Az az üveg meg egy pillanatig sem érintkezett közvetlenül a világűrrel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!