Török külügy: A kanapébotránynak semmi köze nincs ahhoz, hogy valaki nő

2021. április 28. 20:46
Tanju Bilgic külügyi szóvivő szerint a kanapébotrány az unión belüli politikai vitákból ered és a nemi megkülönböztetést ezen viták eszközéül használják.

A török külügyminisztérium szerdai közleményében kijelentette, hogy semmi köze nem volt Ursula von der Leyen "nő létének" ahhoz, hogy az Európai Bizottság elnökének április 6-án Ankarában csak Recep Tayyip Erdogan török elnöktől és Charles Micheltől, az Európai Tanács elnökétől távolabb, egy díványon jutott hely.

Török részről nem volt szándékosság és rosszindulat

Tanju Bilgic, a külügyi tárca szóvivője írásában aláhúzta:

„az esetnek semmi köze nincs az európaisághoz vagy ahhoz, hogy valaki nő, sem az isztambuli egyezményhez, sem az Európai Bizottság megítéléséhez”.    

Törökország március második felében lépett ki a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezményből, amellyel kapcsolatban Ursula von der Leyen már az ankarai megbeszélés alkalmával mély aggodalmát fejezte ki.    

Bilgic szerdai közleményében hangsúlyozta továbbá, hogy „értelmetlen az ültetési ügyben szándékosságot vagy rosszindulatot keresni. A történtek az európai uniós diplomáciai protokoll összehangolatlanságának és hanyagságának következménye” – vélte a szóvivő, leszögezve, hogy Törökország teljesítette a hozzá eljuttatott kéréseket.    

Az Unió belső politikai vitái vetültek ki Ankarában

Bilgic egyúttal nyomatékosította: az univerzális diplomáciai protokollnak megfelelően a török diplomáciai protokollban sincs megkülönböztetés a nemek között.

„Ezért senki nem kérdőjelezheti meg a mélyen gyökerező diplomáciai hagyományokkal rendelkező Törökország vendégszeretetét és ebbéli tapasztalatát” – fogalmazott.    

A minisztérium szóvivője szerint a szóban forgó eset az unión belüli politikai vitákból ered, és annak minden részlete ismert az európai illetékesek előtt. Bilgic különösen elszomorító nevezte, hogy a történteket nemi megkülönböztetéssel hozva összefüggésbe némely EU-tagállamban még mindig politikai viták eszközeként használják.    

Az április 6-ai ankarai találkozón csak két fő részére készítettek ki karosszéket,

amelyeken Erdogan és Michel foglalt helyet, miközben az Európai bizottság elnökének csak egy távolabbi díványon jutott hely. Ursula von der Leyen hétfőn Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének az ankarai találkozó eredményéről folytatott vitáján, a kanapébotrányként elhíresült esetre vonatkozóan azt mondta: elvárta volna, hogy bizottsági elnöki tisztéhez megfelelő bánásmódban részesüljön Ankarában, az illetlen bánásmód azonban egyszerűen női mivolta miatt érte.

Ursula von der Leyen szerint európaiként és nőként érte őt inzultus

„Megbántva és megsértve éreztem magam nőként és európaiként is. Az eset ugyanis nem a protokollról, hanem az Európai Unió értékeiről szól. Azt mutatja, mennyire messze járunk attól, hogy a nőket mindig és mindenhol egyenlőként kezeljék” – fogalmazott, leszögezve, hogy a nők jogainak tisztelete a Törökországgal fenntartott párbeszéd folytatásának fontos előfeltételei között szerepel.    

Charles Michel szerint a törökországi látogatás során protokolláris incidens történt.

Ezt illetően kijelentette: „Hasonló incidens nem fordulhat elő még egyszer”. Hozzátette ugyanakkor, hogy megítélése szerint „másfajta reakció káros lett volna az Európai Unió Törökországgal kapcsolatos diplomáciai erőfeszítései szempontjából”.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor kellett volna intézkedned, nem két hét múlva siránkoznod és panaszkodnod. Nem nőként, hanem politikusként aláztak meg Ursula.
Fel kellett volna állítanod a Miselkét, akinek annyi esze sem volt, hogy magától átadja.
Vagy maradtál volna állva, vagy kértél volna egy széket.

Érdekes, a török TV sorozatokban mindig a nők nyernek a gyenge, bohóc férfiak felett.

Válaszok:
Sulammit | 2021. április 28. 21:48

Hülyeségeket beszél, - szokás szerint. teljes ismerethiányban szenved.
Csak a muszlim nők hordanak kendőt Törökországban.

Válaszok:
Box Hill | 2021. április 29. 7:57

"A fucking törökök, különösen kendő nélkül, a nőket nem veszik emberszámba."

Ezt írtad hülyeséget és nem a temetésről beszéltél.
A keletiek sokkal műveltebbek szexben, mint az őket utánzó nyugatiak.
Az amerikaiak nagyon sok filmet megcsináltak, ami Európában sikeres és befutott volt. Szóval utánoznak bennünket mindenben.
Mivel nem minden török muszlim ezért az étkezési szokások sem muszlim.
Nem adják a lányokat erőszakkal férjhez.
Ne filmekből szerezd az fél és téves információidat.

De Ursula nem tudott úgy viselkedni, hogy ő az EU, mint ahogyan Josep Borrel sem volt ellenfél Lavrovval szemben. Ilyen nevetséges, futottak még kategóriájú politikusok vezetik az EU-t. Ursula kivághatta volna magát a helyzetből azzal, hogy határozottan kér egy széket, és addig nem ül le, amíg nem hoznak neki. Erdogannak lett volna kellemetlen. Egy határozott politikust nem lehet megalázni, kivágja magát a helyzetből.

Pitiáner vagy ezekkel a dumákkal. Úgy tűnik csak itt és ettől érzed magad valakinek.

Ebben a témában is legyőzte a török politika a satnya EU-s politikát. Beterelte őket a zsákutcába ahhonan jól nem tudnak kiönni.


Ügyes a török külügyminisztérium tromfja.

Ismerjük Ursula von der Leyen megválasztásának körülményeit, amely végül a ,,demokraták,, vereségével zárult. Azt is többen elmondták a parlamenti képviselők ,,demokratikus,, táborában, hogy nem a Bizottság elnöke, hanem az EP és a Tanács elnöke képviseli az Európai Uniót. A Bizottság Ursula von der Leyen vezetésével pedig végrehajtja az EP döntését.
Ennek figyelembevételével igaza van a török külügyminisztériumnak, amikor az EU-n belüli problémára vezeti vissza a történteket.

Palika 1955 beszélt muzlimokról? Csak törökökről beszélt.
Szövegértésed hiányát köszönd a harmadikos tanító nénidnek.

Válaszok:
Sulammit | 2021. április 29. 15:50

Jó, hogy nem tették fel a sztalini kérdést: "Hány hadosztálya van az EU-nak?'.

Palika1955 azt gondolta, mert úgy tudta, hogy minden török muszlim.
Amilyen szokásokat leírt a törökökről, csak egy vakegér, vagyis te - nem látta, hogy miről beszél.
Amikor összehasonlította az ortodox zsidókkal az mit jelentett, he?
És ez? "Mindenki muszlim szokások szerint étkezik."

Szóval 3 osztálynál befejezted az általánost, eddig jutottál.
Szövegértést nem harmadikban tanulnak a gyerekek, hanem már első osztályban, csak, hogy tudd!
Úgy látom, hogy komoly hiányosságaid vannak szövegértésből. Rád férne a korrepetálás.
Nem vállallak, köszönd a pimasz viselkedésednek.

Válaszok:
Box Hill | 2021. április 30. 12:47

A hisztéria nem pótol szövegértést. A jó egészséget viszont helyettesíti mással. Igaz, ez negyedikes téma. Így kimaradt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés