Húsz év börtön is járhat a nők körülmetéléséért Egyiptomban

2021. április 26. 19:35
Egyiptom szigorította a női nemi szervek csonkításáért járó büntetést.

Egyiptom újból szigorított a női nemi szervek csonkításáért járó büntetésen, így a jövőben akár húsz évig terjedő börtönt is kiszabhatnak ezért – közölte hétfőn Brendan Wynne, a The Five Foundation jogvédő csoport társalapítója.

A tiltás ellenére elterjedt gyakorlat a nők körülmetélése

Annak dacára, hogy az egyiptomi parlament már másodjára szigorít a külső női nemi szervek körülmetélésének egyébként tiltott gyakorlatára vonatkozó törvényen,

jogvédők továbbra is borúlátóak a szabályozás kikényszerítését illetően,

tekintettel arra, hogy ez a jelenség széles körben elterjedt az észak-afrikai országban.    

„Fantasztikus, hogy Egyiptom ismét szigorította a női körülmetélésre vonatkozó törvényt. Bár vélhetőleg semmi sem fog változni, ha a kormány ezúttal sem veszi komolyan” – hangsúlyozta Wynne.    

„Szakképzett orvosok még mindig hajtanak végre női körülmetélést az egyiptomi klinikákon, sőt nyilvánosan hirdetik szolgálataikat" – írta a jogvédő szervezetének New York-i székhelyéről címzett e-mail üzenetében.    

Fontosak a felhívó kampányok a büntetések mellett

Wynne szerint a figyelemfelhívó kampányok és a szigorú büntetések ellenére a beavatkozást végrehajtókat csak elvétve vonják felelősségre, különösen a vidéki térségekben, ahol ez a gyakorlat még inkább elterjedt.    

Az eddigi jogszabályok szerint legfeljebb hét év szabadságvesztéssel és orvosok esetében öt év foglalkozástól való eltiltással büntették ezt a bűncselekményt.

A vasárnap elfogadott, de még elnöki jóváhagyásra váró jogszabálymódosítás értelmében a büntetési tétel öttől húsz évig tartó börtönre változott annak függvényében, hogy ki hajtotta végre a beavatkozást, illetve a körülmetélésnek voltak-e tartós egészségügyi következményei, esetleg halálos kimenetele. Az új szabályok emellett büntetni rendelik azt is, aki kezdeményezte a csonkítást. Ez utóbbi személy általában egy közeli családtag szokott lenni.    

Egyiptom a kilencvenes évek közepén kezdett el harcolni az évszázados hagyomány ellen, amelynek állítólagos célja, hogy kordában tartsa a nők szexuális vágyait. 2008-ban a kairói parlament a konzervatív körökből érkező ellenállással szembeszegülve betiltotta a női körülmetélést. Egy 2015-ös kormányzati felmérés szerint ennek ellenére a 15 és 49 év közötti egyiptomi nők 87 százalékának nemi szervét megcsonkították. Az egyiptomi törvényhozók 2016-ban szigorítottak a törvényen, és vétségből bűncselekménnyé minősítették át a gyakorlatot.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A fiú csecsemők körülmetélése is férfi ármány?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés